Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Προανακριτική: Εκφοβίζοντας τους μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανακριτική: Εκφοβίζοντας τους μάρτυρες

Μπούμερανγκ γυρίζει για τη Ν.Δ. η προσπάθειά της να «καθαρίσει» τα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο της Novartis πολιτικά πρόσωπα μέσω της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής και να σταματήσει την διερεύνησή του από τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχεδίασαν και υλοποιούν έως τώρα τη μετατροπή του αντικειμένου της Προκαταρκτικής από Επιτροπή που εξετάζει αν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν ηθικός αυτουργός παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη σε Επιτροπή που θα «ξεπλύνει» το πολιτικό μέρος του σκανδάλου.

Την ίδια ώρα στη Δικαιοσύνη, που είναι το δεύτερο πεδίο εξελίξεων, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να αφαιρεθεί η δικογραφία από την εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και να πάει σε εφέτες ανακριτές. Η αφαίρεση της δικογραφίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς είναι η κύρια στόχευση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως και των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Το σχέδιο

Το σχέδιο της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Προκαταρκτική ήταν σκληρό:

- Να δημιουργηθεί ασφυκτικό κλίμα απομακρύνοντας βουλευτές της αντιπολίτευσης με τους ανακριτές - βουλευτές να μιλούν για σκευωρία καταρρίπτοντας κάθε έννοια αντικειμενικότητας.

- Να καταθέσει ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου και να πλαισιώσει με τους (υποτίθεται αξιόπιστους) ισχυρισμούς του το έργο της Επιτροπής δίνοντάς του κατευθύνσεις.

- Να αποκαλύψουν ποιοι είναι οι «κουκουλοφόροι» προστατευόμενοι μάρτυρες και να τους αφαιρεθεί το καθεστώς προστασίας ώστε να είναι εκτεθειμένοι σε διώξεις. Για να το καταφέρουν εκφόβισαν τους μάρτυρες, τους ζητούσαν τα διαβατήρια για να δουν αν έχουν πάει στις ΗΠΑ ή στην Αυστρία και προσπάθησαν να ταυτίσουν τις μαρτυρίες τους με εκείνες των προστατευόμενων μαρτύρων προκειμένου να υπάρξουν προσωποποιημένες μηνύσεις εναντίον τους. Η προσπάθεια απέτυχε.

«Κάηκε» ο Κ. Φρουζής

Η κατάθεση του κατηγορούμενου Κωνσταντίνου Φρουζή, στον οποίο πολλοί είχαν επενδύσει πολλά, αποδείχθηκε άνθρακες.

Η προσωπικότητα του μάρτυρα κατελύθη τόσο επειδή υπέπεσε σε αντιφάσεις όσο και επειδή δήλωσε ότι σπεύδει να αξιοποιήσει τη χαριστική ρύθμιση που ψήφισε η Ν.Δ. για να πάρει 1,8 εκατ. ευρώ που βρίσκονται κατασχεμένα στην Ελβετία -η χρονική σύμπτωση δημιουργεί και μία εικόνα συναλλαγής. Αναδείχθηκαν ακόμα οι σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη και προσωπικά με τον πρωθυπουργό στον οποίο οργάνωνε προεκλογικά γεύματα. Και στη συνέχεια ακολούθησαν μαρτυρίες για την προσωπική του ζωή (από τις προσωπικές του σχέσεις όταν η σύζυγός του ήταν ασθενής έως τα καλλυντικά που χρησιμοποιούσε).

Οι δύο επόμενοι μάρτυρες, Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, οι οποίοι εργάζονταν στη Novartis, αντί να «σπάσουν» και να παραδεχθούν ότι είναι οι «κουκουκολοφόροι» προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ήταν ο σχεδιασμός, αποκάλυψαν πολλές συναντήσεις του Κ. Φρουζή με τον πρωθυπουργό, με στελέχη του Μαξίμου και με υπουργούς, αλλά και πολλά ενδιαφέροντα στιγμιότυπα (όπως η ύπαρξη της τροχήλατης βαλίτσας ή τα sms και οι συναντήσεις με τον κατηγορούμενο Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον έχει δει μόνο μία φορά).

Γιατί «κλείνει ο κύκλος» των μαρτύρων

Ακόμα και οι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι παραδέχονται ότι στην καλύτερη περίπτωση προέκυψε «σύγχυση» και ότι δεν υπήρξαν οι αποκαλύψεις που ορισμένοι τους υπόσχονταν. Στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός που οργάνωσε η ομάδα Σαμαρά - Γεωργιάδη απέτυχε, όπως είχε προβλέψει ο Δ. Παπαγγελόπουλος, και τώρα κινδυνεύουν να αρχίσουν οι αποκαλύψεις εναντίον τους.

Πολιτικά δε η Επιτροπή αναπαράγει το αρνητικό για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κλίμα της σκανδαλολογίας.

Ήδη ζητούνται εξηγήσεις και άρχισαν οι δικαιολογίες. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, που έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου ως εισηγητής της πλειοψηφίας, ισχυρίστηκε πως «όταν διερευνάς τυχόν ηθικές αυτουργίες, όπως η κατάχρηση εξουσίας, υποχρεωτικά πρέπει να εξετάσεις αν φυσικά πρόσωπα, τυχόν εισαγγελείς ή οτιδήποτε άλλο, έχουν παραβιάσει διατάξεις. Εκ των πραγμάτων, πριν φτάσουμε να δούμε τον ηθικό αυτουργό, πρέπει να κάνουμε μια εξέταση».

Όμως η απογοήτευση από τα πενιχρά αποτελέσματα είναι μεγάλη και στη Ν.Δ. αντιλαμβάνονται αλλαγή τακτικής. «Αναγκαστικά έως ένα βαθμό, και τώρα είμαστε στους πρώτους μάρτυρες, αυτό δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον» είπε ο Θ. Πλεύρης και διαβεβαίωσε ότι «αυτός ο κύκλος τελειώνει».

«Στον πάγκο» Ι. Αγγελής, Ελ. Ράικου

Το βασικό πρόβλημα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι ακόμα δεν έχουν καταθέσει όσοι έχουν μιλήσει για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Όλοι οι μάρτυρες, είτε κατηγορούμενοι όπως ο Κ. Φρουζής είτε όχι, δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Έτσι όμως δεν μπορείς να αφαιρέσεις τη δικογραφία από την Ελ. Τουλουπάκη χωρίς να φανεί ότι υποκρύπτεται πολιτική παρέμβαση.

Οι μόνοι που μιλούν για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, η οποία είναι η μόνη που κατέθεσε ονομαστικά κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν, ενώ καταθέτουν ως μάρτυρες πρόσωπα όπως ο Κ. Φρουζής και ο Ν. Μανιαδάκης, που ως κατηγορούμενοι είναι κατεξοχήν αναξιόπιστα, δείχνει μεθόδευση και σχεδιασμό.

Προειδοποίηση από ΗΠΑ

Καθοριστικό ρόλο στην έως τώρα αποτυχία υλοποίησης του σχεδίου αποκάλυψης των προστατευόμενων μαρτύρων έπαιξε και η επιστολή της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Κον, που εκπροσωπεί τους προστατευόμενους μάρτυρες στην έρευνα του FBI. Υπενθυμίζεται ότι οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ζήτησαν από την αμερικανική Δικαιοσύνη στοιχεία για τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ προκειμένου να τους ταυτοποιήσουν με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα.

Στην επιστολή, που έχει σταλεί και στους αρχηγούς των κομμάτων, η Ελλάδα προειδοποιείται ότι αυτό αποτελεί «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων κατά της διαφθοράς που έχει εγκρίνει η Ελλάδα».

Το ύφος της επιστολής είναι σκληρό και δείχνει τι θα ακολουθήσει αν οι ελληνικές αρχές παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο κατά του οργανωμένου εγκλήματος και την αμερικανική νομοθεσία: «Απαιτούμε να σταματήσετε αμέσως και να απέχετε από οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε τις ταυτότητες των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές. Απαιτούμε επιπλέον να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αμερικανικές αρχές αναφορικά με την αποκάλυψη και έκθεση της ταυτότητας των πληροφοριοδοτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL