Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Τι κρύβουν τα σενάρια των διπλών εκλογών που διαρρέει το Μαξίμου; / Η προσγείωση στην πραγματικότητα και η απειλή στο εσωτερικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι κρύβουν τα σενάρια των διπλών εκλογών που διαρρέει το Μαξίμου; / Η προσγείωση στην πραγματικότητα και η απειλή στο εσωτερικό

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τις εκλογές του Ιουλίου, παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα επανέρχονται οι πρόωρες εκλογές. Τα σενάρια διπλών εκλογών, ακόμα και το 2020 με στόχο το "κάψιμο" της απλής αναλογικής, άρχισαν να διαρρέουν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ενώ προ ημερών επανήλθαν από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη.

"Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε έναν άλλο εκλογικό νόμο, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος", δήλωνε στο Action24 ο υπουργός Εσωτερικών και στενότατος συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη.

Την Παρασκευή αναίρεσε τον εαυτό του κάνοντας λόγο για "βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ". "Διαδίδουν πράγματα που δεν ισχύουν", είπε στον Alpha o Τ. Θεοδωρικάκος τονίζοντας πως "δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε εκλογές κάθε τρεις και λίγο". "Εάν η Ν.Δ. θέλει να παίξει παιχνίδια, τότε ας βγει στον ελληνικό λαό και να το εξηγήσει. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική", υπογράμμιζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την Κουμουνδούρου, στόχος της Ν.Δ. είναι η καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης για να εξυπηρετήσει τις κομματικές σκοπιμότητές της, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, ακόμα και στις 7 Ιουλίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κυβέρνηση με την στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. "Καμιά πολιτική αστάθεια δεν προκύπτει με απλή αναλογική", υπογραμμίζουν.

"Εφόσον ο Τ. Θεοδωρικάκος, και άρα ο Κ. Μητσοτάκης, μιλά για διπλές εκλογές, παραδέχεται ευθέως ότι στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική η Ν.Δ. δεν θα είναι μέρος της λύσης", σχολίαζε κορυφαίος κομματικός παράγοντας. Παράλληλα, βουλευτές της πλειοψηφίας ήδη αγχώνονται στο ενδεχόμενο να μην είναι στα έδρανα στην επόμενη Βουλή, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας φέρει την απλή αναλογική και εκκινώντας από το 32%, φιλοδοξεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να ανοίξει τον δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιφάσεις που σιγοβράζουν

Τι οδηγεί λοιπόν τον Κ. Μητσοτάκη να "παίζει" με σενάρια για πρόωρες εκλογές, ακόμα και το 2020; Καταρχάς οι αντιφάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του αλλά και οι διαψεύσεις των προεκλογικών εξαγγελιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το προσφυγικό, όπου, πέραν της διαχειριστικής ανικανότητας, ο προεκλογικός λαϊκισμός γυρίζει μπούμερανγκ, με “γαλάζιους” δημάρχους και περιφερειάρχες να είναι στα κάγκελα. Αντίστοιχα, η Συμφωνία των Πρεσπών, που από "εθνικά επιζήμια" πλέον τιμάται και εφαρμόζεται.

Επίσης, η μεσαία τάξη -τα εισοδήματα 6.294 ευρώ ετησίως κατά Σταϊκούρα- που... ακόμα περιμένει τις ελαφρύνσεις. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν επιβαρύνσεις, ενώ το νέο ασφαλιστικό προοιωνίζεται σοβαρές αυξήσεις στις εισφορές των μη μισθωτών.

Η διαβόητη "αριστεία" και "αξιοκρατία" έχει τιναχθεί στον αέρα από τις πρώτες ημέρες του Κ. Μητσοτάκη, με το δήθεν επιτελικό κράτος, τον μουσικό άνευ πτυχίου διοικητή της ΕΥΠ, τις τοποθετήσεις φίλων, συγγενών και... γραμματίων που εξαργυρώνονται στο κράτος. Κορύφωση, βέβαια, το... ανέκδοτο με τους διοικητές των νοσοκομείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL