Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Με 524 ευρώ μισθό μεσοαστός για τη ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 524 ευρώ μισθό μεσοαστός για τη ΝΔ

Θυμάστε τον πόλεμο που έκανε η κυβέρνηση από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τα μένεα που έπνεε κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάστε, φυσικά, -γιατί μόλις τέσσερις μήνες- έχουν περάσει από τις εκλογές.

Θυμάστε που ενώ της ζητούσε επίμονα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσδιορίσει το ποσό του εισοδήματος για τη μεσαία τάξη, έκανε πως δεν άκουγε, αφήνοντας το απροσδιόριστο.

Τώρα, ήρθε η… ώρα να το προσδιορίσει. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η μεσαία τάξη κατατάσσεται σε κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και από αυτά που ορίζει η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού της Βουλής, ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε την πλάνη που επιφύλαξε στη μεσαία τάξη περί υπερφόρολόγησης της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, η ΝΔ προεκλογικά ασκούσε έντονη κριτική για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, χωρίς να μπορεί στοιχειωδώς να την ορίσει! «Η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο "μεσαία τάξη"» είπε, ο υπουργός Οικονομικών.

Και συνέχισε: «Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, το περιεχόμενο του όρου «μεσαία τάξη» μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την προσέγγιση του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με αυτή, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ».

Δηλαδή, το άτομο με μισθό 524 ευρώ το μήνα, που διατηρεί νοικοκυριό θεωρείται ότι ανήκει στη μεσαία τάξη. Στην ίδια τάξη θεωρούνται ότι ανήκουν ζευγάρια με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 741,75 ευρώ. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, στη μεσαία τάξη, επίσης, ανήκουν οικογένειες με τρία μέλη και συνολικό εισόδημα το μήνα 908,4 ευρώ.

Αφού ο κ. Σταϊκούρας βρήκε το οικονομικό όριο ένταξης για τη μεσαία τάξη, μπορεί να μας πει το οικονομικό όριο για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες αυτής της χώρας;

Μήπως με αυτές τις κρίσεις των οικονομικών ορίων για τη μεσαία τάξη, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να μας προϊδεάσει ότι τα άτομα με μισθό 524 ευρώ το μήνα, η μεσαία τάξη κατά τον ίδιο, δεν είναι δίκαιο να λάβουν επίδομα ενοικίου και κοινωνικό μέρισμα;   

«Γλυκά και ήρεμα» ρωτάμε.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL