Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πολυτεχνείο '73 / Πολυτεχνείο '73: Εκδήλωση ελευθερίας και αντιαυταρχισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυτεχνείο '73 / Πολυτεχνείο '73: Εκδήλωση ελευθερίας και αντιαυταρχισμού

Ποιοι νίκησαν, ποιοι ηττήθηκαν; Πώς ο εορτασμός μιας επετείου επεκτάθηκε με τα χρόνια σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα; Πώς ένα γεγονός που αφορούσε τον φοιτητικό χώρο πήρε διαστάσεις παλλαϊκές;

Στην πραγματικότητα, αυτός που ηττήθηκε ήταν σίγουρα ο φόβος. Ο φόβος μέχρι τότε αφορούσε το σύνολο των πολιτών της χώρας, αφού η στρατιωτική Χούντα είχε όχι μόνο την ολόπλευρη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα και του ΝΑΤΟ, αλλά και την αδράνεια της ηγεσίας του πολιτικού κόσμου, που έτρεφε αυταπάτες ότι στη χώρα ήταν δύσκολο να γίνει πραξικόπημα και να επιβληθεί η δικτατορία. Έτσι οι ηγέτες της Δεξιάς και του Κέντρου έκλειναν τα ώτα στις προειδοποιήσεις του αείμνηστου Ηλία Ηλιού, ηγέτη και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΕΔΑ, ότι «ένα πρωί θα σας χτυπήσει το κουδούνι της πόρτας σας κάποιος που δυστυχώς δεν θα είναι ο γαλατάς».

Από τον Νοέμβρη του '73, το πολιτικό κλίμα στη χώρα άλλαξε άρδην. Η κοινωνία άρχισε να συζητάει πιο ελεύθερα το βασικό πρόβλημα του τόπου, που δεν ήταν άλλο από το πολιτικό. Ίσως για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του '67 οι πολίτες συζητούσαν προβληματίζονταν για το μέλλον της χώρας, κυρίως όμως για τον τρόπο απεγκλωβισμού της από την κυριαρχία των στρατοκρατών.

Το Πολυτεχνείο λοιπόν ήταν ο σταθμός που ενοποίησε δυνάμεις, που άνοιξε τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στο φοιτητικό κίνημα από τη μία και τους εργαζόμενους από την άλλη. Ενοποίησε τη γενιά του 1-1-4, και των Λαμπράκηδων με τη νέα αντιδικτατορική γενιά που αναδείχτηκε στα πανεπιστήμια στα τέλη του ’72.

Στην προσπάθειά της να αποκτήσει δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό μανδύα, η δικτατορία προχώρησε στο εγχείρημα Μαρκεζίνη. Ήταν μια προσπάθεια της Χούντας να μεταμορφωθεί και να διασκεδάσει τους προβληματισμούς και την αγωνία του λαού για το μέλλον του τόπου.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- στο εγχείρημα Μαρκεζίνη ήταν αρνητικές. Στην ουσία, οι στρατοκράτες είχαν κατά νουν ένα κατ’ επίφαση κοινοβουλευτικό καθεστώς, αφού παρασκηνιακά θα κυβερνούσαν οι ίδιοι. Το αληθινό του πρόσωπο το καθεστώς το έδειξε με την καταστολή της εξέγερσης της νεολαίας και των εργαζομένων στο Πολυτεχνείο και τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Η βία, οι δολοφονίες, το αίμα που χύθηκε, η σκλήρυνση του καθεστώτος που ακολούθησε και η Κυπριακή τραγωδία, πίσω από την οποία βρισκόταν η Χούντα της Αθήνας, με την ανατροπή του Μακαρίου, διαμόρφωσε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τους δικτάτορες και οδήγησε στην κατάρρευση της Χούντας και τη μεταπολίτευση.

Η Αριστερά ήταν ο βασικός στόχος των μαύρων συνταγματαρχών. Τα στελέχη, τα απλά μέλη και οι οπαδοί της Αριστεράς υπέστησαν μύριες διώξεις από τη Χούντα, βασανιστήρια, συλλήψεις, εξορίες κ.λπ.

Στη Δεξιά, αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών χρέωσε τη Χούντα και ήταν φυσικό αφού οι συνταγματάρχες ήταν «τέκνα» του αντικομμουνισμού που άλλωστε οδήγησε στη δημιουργία του παρακράτους.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα έχει χαρακτήρα αντιδεξιό, προοδευτικό και δημοκρατικό.

Επίσης ο εορτασμός στο Πολυτεχνείο δεν θα πάψει ποτέ να είναι εκδήλωση ελευθερίας και αντιαυταρχισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL