Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Σύνταγμα - πλυντήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνταγμα - πλυντήριο

Σφουγγάρι, που θα έλεγε και ο Αντ. Σαμαράς. Αυτό πήρε χθες ο Κ. Μητσοτάκης και υλοποίησε από τη δική του μεριά τη συμφωνία που τον έφερε στην προεδρία της Ν.Δ. και την πρωθυπουργία. Με μία κίνηση ο Κ. Μητσοτάκης έσβησε τη δυνατότητα της Δικαιοσύνης να ελέγξει υπουργούς που ενδεχομένως δωροδοκήθηκαν πριν από το 2015.

Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι τον Κ. Μητσοτάκη στήριξαν όλα τα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis; Όλα τα πρόσωπα. Είτε ανήκουν στη Ν.Δ. είτε όχι. Είτε η υπόθεσή τους αρχειοθετήθηκε είτε είναι σε εκκρεμότητα είτε οδεύουν στο εδώλιο.

Τη συμμαχία αυτή έκανε πιο εμφατική ο Κ. Μητσοτάκης όταν υποστήριξε χθες στη Βουλή τον Αντ. Σαμαρά υιοθετώντας το παράπονό του ότι ο Αλ. Τσίπρας τον έριξε το 2015 αξιοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ουσία όμως είναι ότι χθες ο Κ. Μητσοτάκης αμνήστευσε το πολιτικό προσωπικό του. Και για να το κάνει εργαλειοποίησε το Σύνταγμα. Αποφάσισε ότι από εδώ και πέρα η παθητική δωροδοκία υπουργών δεν θα παραγράφεται, ενώ θα υπάρχει παραγραφή για όσους ενδεχομένως δωροδοκήθηκαν (ας μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουν το τεκμήριο αθωότητας, ακόμη και όσοι είναι κατηγορούμενοι).

Και το ερώτημα είναι: Γιατί η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης θέλουν να σταματήσουν οι έρευνες της Δικαιοσύνης για το παρελθόν ορισμένων υπουργών; Διότι ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει restart στο νέο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που διαμορφώνει.

Για να υλοποιήσει το σχέδιό του δεν θέλει να έχει τα βαρίδια από τις μίζες, από τα σκάνδαλα, από τα δάνεια που έπαιρναν οι προηγούμενοι πρόεδροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όλα αυτά να εξοβελιστούν από τον δημόσιο λόγο και την πολιτική ατζέντα. Και η παρέμβαση στο σύνταγμα που έκανε χθες είναι δομικού χαρακτήρα για την επανέναρξη λειτουργίας του συστήματος που τον στηρίζει.

Και βεβαίως δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργεί το σύστημα. Με αμνηστία για πολιτικούς που δωροδοκήθηκαν, με ασυλία στους τραπεζίτες που έδωσαν θαλασσοδάνεια (σε επιχειρηματίες, κόμματα, ΜΜΕ), με διευκόλυνση όσων επιχειρηματιών έχουν εμπλοκή σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με φοροαπαλλαγές στους πλούσιους (κάθε νομοσχέδιο έχει και μία θετική ρύθμιση για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL