Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
Αύριο η ψηφοφορία για την αναθεώρηση / Συνταγματική προστασία στον Άδ. Γεωργιάδη από τη Ν.Δ.;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο η ψηφοφορία για την αναθεώρηση / Συνταγματική προστασία στον Άδ. Γεωργιάδη από τη Ν.Δ.;

Τα νέα δεδομένα δημιουργεί η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να συνδέσει εμμέσως πλην σαφώς τον Άδωνι Γεωργιάδη (που ελέγχεται για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Novartis) με την άρνηση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να δεχθούν στο άρθρο 86 του συντάγματος την ερμηνευτική δήλωση με την οποία η παθητική δωροδοκία υπουργού δεν θα έχει το προνόμιο της σύντομης παραγραφής.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανατοποθέτησε την πολιτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό ως προς τα θέματα της διαφθοράς πολιτικών προσώπων.

Απειλή

Για πρώτη φορά την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε στη Βουλή τη δήλωση που έκανε ο Άδ. Γεωργιάδης στις 25 Φεβρουαρίου 2019. Έλεγε τότε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αναφερόμενος στον έλεγχο που του ασκεί η Εισαγγελία Διαφθοράς: «Αν γίνει δίωξη για παθητική δωροδοκία, θα κάνω προσφυγή στο αρμόδιο συμβούλιο για αναγνώριση της παραγραφής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του συντάγματος, και μετά μήνυση για κατάχρηση εξουσίας σε όποιον το αποφάσισε. Εάν ερευνούν την παθητική δωροδοκία, είναι παράνομοι».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις; Μήπως τελικά θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;».

Υπενθυμίζεται ότι η ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και απορρίπτουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, επί της ουσίας επιτρέπει τη δίωξη για παθητική δωροδοκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο ο Αλ. Τσίπρας θα εστιάσει στην πολιτική θέση που θα πάρουν τα κόμματα: θα προστατέψουν σήμερα και στο μέλλον το όποιο πολιτικό πρόσωπο ενδεχομένως δωροδοκήθηκε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στη δυσχερή θέση να υπερασπιστεί τον υπουργό του. Το έκανε και την Παρασκευή λέγοντας ότι «με την ερμηνευτική σας δήλωση επιδιώκετε κάτι άλλο, όπως η αναβίωση αδικημάτων για την οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης». Και υποστήριξε ότι αν δεν παραγραφεί η δωροδοκία ενός υπουργού, «καταλύεται κάθε έννοια κράτους δικαίου». Προφανώς το κράτος δικαίου ισχυροποιείται όταν δεν ελέγχονται οι υπουργοί...

Συντηρητική άρνηση δικαιωμάτων

Βεβαίως, η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος δεν θα περιοριστεί στα θέματα διαφθοράς. Έχει πολλά κεφάλαια με ιδεολογικό περιεχόμενο, όπως το ουδετερόθρησκο κράτος και ο πολιτικός όρκος των κρατικών λειτουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρα 3,. 13, 33). Σε αυτά τα θέματα έχει διαμορφωθεί μια συμμαχία Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνικής Λύσης πάνω στη συντηρητική ατζέντα. Και τα τρία κόμματα λένε να μην αλλάξει το σύνταγμα.

Η ίδια ακριβώς συμμαχία έχει μπλοκάρει την αναθεώρηση και στα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ν.Δ. έχει μπλοκάρει σειρά ρυθμίσεων, όπως οι διακρίσεις βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), η κρατική προστασία στην οικογένεια, στον γάμο, στη μητρότητα, στα παιδιά, στους νέους, τους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία και στους άπορους, στο δικαίωμα στην υγεία, ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα διανομής νερού και ενέργειας (άρθρο 21), η αρχή της ίσης αμοιβής ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, το δικαίωμα στην καθολική κοινωνική ασφάλιση και η προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 22).

Το μόνο που δέχεται να μπει στο σύνταγμα η Ν.Δ. είναι «η διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Πού συμφωνούν

Συνολικά, λόγω της αρνητικής διάθεσης της ΝΔ, συναινετική διάθεση καταγράφεται στα εξής θέματα:

- Σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (άρθρο 21).

- Σύσταση έως δύο Εξεταστικών Επιτροπών με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης (άρθρο 68).

- Βουλευτική ασυλία μόνο για πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων (άρθρο 62).

- Κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας (παραγραφή) για τους υπουργούς (άρθρο 86).

- Εξίσωση των στρατιωτικών με τους λοιπούς δικαστές (άρθρο 96).

- Ανάδειξη ανεξάρτητων αρχών με 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (άρθρο 101Α).

- Ψήφος ομογενών υπό όρους και προϋποθέσεις (άρθρο 54).

- Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (άρθρο 73).

Ν.Δ.: Πρόεδρος Δημοκρατίας με 75 ψήφους!

Ειδική περίπτωση αποτελούν οι προτάσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Η Ν.Δ. εργαλειοποίησε τον τρόπο εκλογής του Προέδρου και σήμερα, που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιδιώκει να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία - δηλαδή ακόμη και με 75 βουλευτές! Το όριο των 75 βουλευτών προκύπτει γιατί τόσοι χρειάζονται ώστε να υπάρξει απαρτία και να ξεκινήσει η συνεδρίαση...

Είναι όμως προφανές ότι αυτό που προτείνει η Ν.Δ. δεν ανταποκρίνεται στην ενότητα του έθνους και τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος που πρέπει να εκφράζονται στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι ψηφοφορίες με στόχο τους 180 ψήφους -μία κάθε μήνα και με δυνατότητα να αλλάζουν οι υποψήφιοι- και εφόσον δεν συγκεντρώνονται οι 180, απευθείας εκλογή από τον λαό ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψήφιους.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προτείνει πλειοψηφία 160 εδρών, αλλιώς παράταση της θητείας του Προέδρου έως και τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών. Το ΜέΡΑ25 προτείνει εκλογή από εκλεκτορικό σώμα που θα προέλθει από κλήρωση, η Ελληνική Λύση επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες ώσπου να βρεθούν 180 ψήφοι, ενώ το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που θέλει να μην αλλάξει η ισχύουσα διάταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL