Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ο Αλ. Τσίπρας έριξε το γάντι για την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86 / Η προστασία Γεωργιάδη στο βάθος της άρνησης Μητσοτάκη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας έριξε το γάντι για την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86 / Η προστασία Γεωργιάδη στο βάθος της άρνησης Μητσοτάκη!

Έλλειψη επιχειρημάτων επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άρνησή του να προστεθεί στο σύνταγμα μία ερμηνευτική δήλωση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών. «Γιατί θέλετε να αντιμετωπίζεται με επιείκεια ένας υπουργός που πιθανόν να δωροδοκήθηκε; Και, αν ναι, για ποιον λόγο; Έχετε κάτι να φοβηθείτε;» ρώτησε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Το διακύβευμα είναι η δωροδοκία υπουργού να μην εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία, άρα να μην μπορεί να παραγραφεί αν περάσουν δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι. Επίσης να εκδικάζεται από την τακτική Δικαιοσύνη, όπως εκδικάζεται για κάθε απλό πολίτη.

Η συζήτηση Μητσοτάκη - Τσίπρα αποτελούσε πρόλογο της συζήτησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν για την αναθεώρηση του συντάγματος και ειδικά για το άρθρο 86, που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών και στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να ενταχθεί η ερμηνευτική δήλωση.

Ο Μητσοτάκης φοβάται αναβίωση αδικημάτων...

Το μόνο ουσιώδες επιχείρημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ήταν ο φόβος ότι θα προκύψουν νέες υποθέσεις διαφθοράς για στελέχη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Αν με την ερμηνευτική σας δήλωση επιδιώκετε κάτι άλλο, όπως ‘αναβίωση αδικημάτων’ για τα οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης, να μας πείτε αν θέλετε να κάνετε αυτό. Αν αυτό επιδιώκετε, τότε να μας εξηγήσετε πώς αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου, διότι θα οδηγούσε πολύ απλά σε αναδρομική εφαρμογή ποινικού νόμου και θα διάβρωνε έναν θεμέλιο λίθο δικαίου που ισχύει από τον 17ο αιώνα. Αν εννοείτε αυτό, να το εξηγήσετε τουλάχιστον» ήταν η αποκαλυπτική αναφορά του Κ. Μητσοτάκη.

Έκτρωμα

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το άρθρο 86 είναι ένα «έκτρωμα που έχει ξεπλύνει τόσα και τόσα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα και αποτελεί τη μεγάλη σκιά στη σχέση αξιοπιστίας ανάμεσα στην πολιτική και τους πολίτες».

«Ξέρετε πολύ καλά ότι η ορθότερη και επικρατούσα επιστημονικά άποψη είναι αυτή που υποστηρίζουμε εμείς, ότι δηλαδή η διάταξη του άρθρου 86 του συντάγματος θα πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ώστε με την έννοια ‘κατά την άσκηση των καθηκόντων’ να μην περιλαμβάνονται εγκλήματα όπως η δωροληψία. Ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει στα καθήκοντά του το να δωροδοκείται. Αν το κάνει, το κάνει επ’ ευκαιρία των καθηκόντων αυτών» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποκαλυπτική δήλωση Γεωργιάδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «τράβηξε την κουρτίνα» και έδειξε ότι πίσω από την αρνητική στάση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ίσως να κρύβεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις; Μήπως τελικά θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;» ρώτησε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας.

Υπενθύμισε, τη δήλωση Γεωργιάδη στις 25 Φεβρουαρίου 2019 πως, αν του ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία, «θα κάνω προσφυγή στο αρμόδιο συμβούλιο για αναγνώριση της παραγραφής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του συντάγματος, και μετά μήνυση για κατάχρηση εξουσίας σε όποιον το αποφάσισε. Εάν ερευνούν την παθητική δωροδοκία, είναι παράνομοι».

Σιγή ιχθύος Μητσοτάκη

Αυτή τη συγκεκριμένη καταγγελία δεν διέψευσε ο Κ. Μητσοτάκης, που απάντησε για άλλα, παραπλήσια θέματα, όπως η αλλαγή του άρθρου 86 όσον αφορά την παραγραφή υπουργικού αδικήματος.

«Αφήστε τους συνταγματικούς λεονταρισμούς και ας κρατήσουμε ως μία κατάκτηση του πολιτικού συστήματος το ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε επιτέλους -και θα πω κι εγώ πρώτος με μεγάλη καθυστέρηση- στην αλλαγή του άρθρου 86, έτσι ώστε να καταργηθεί επιτέλους η αποσβεστική προθεσμία, η οποία στην ουσία δίνει τη δυνατότητα σε υπουργικά αδικήματα να παραγραφούν πρακτικά μετά από δύο χρόνια» ανέφερε.

"Σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού"

«Άρα, εσείς εδώ έρχεστε να υπερασπιστείτε την άποψη η οποία λέει ότι είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων το να δωροδοκείται ένας υπουργός. Ε, λοιπόν, εγώ δεν θα σας πω τίποτε άλλο, αν είναι αυτό. Σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού και των ίδιων των πολιτών που ψήφισαν το κόμμα σας στις τελευταίες εκλογές. Διότι σε αυτό το ζήτημα -πιστέψτε με- δεν θα βρείτε ούτε έναν Έλληνα πολίτη να υπερασπίζεται αυτήν την άποψη» του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL