Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στην ώρα του πρωθυπουργού / Την "τριλογία της ντροπής" της κυβέρνησης ανέδειξε ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην ώρα του πρωθυπουργού / Την "τριλογία της ντροπής" της κυβέρνησης ανέδειξε ο Αλ. Τσίπρας

Τις τρεις αποφάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. που ευνοούν το οικονομικό έγκλημα και όσους πολιτικούς ή επιχειρηματίες σχετίζονται με αυτό ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή. Πρόκειται για:

α. Την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

β. Τη διάταξη για την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας.

γ. Την απόφαση της Ν.Δ. να μην υπερψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 για αναδρομική ισχύ στην ερμηνεία πως το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα.

«Αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας. Αυτές είναι οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και δυστυχώς τις επαναφέρετε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «μπαχαλάκηδες με κοστούμια και γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο χρήμα και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων». Η συγκεκριμένη αναφορά ενόχλησε τον πρωθυπουργό και τη Ν.Δ., ενώ έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Αθωώνετε τους μπαχαλάκηδες του οικονομικού εγκλήματος» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Καθαρίζουν» υπέρ της διαπλοκής

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ασκείτε μια επιεική πολιτική, κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μόνο ότι οι χάρες αυτές δύσκολα πείθεται κανείς -δύσκολα μπορεί να πεισθεί κανείς- ότι γίνονται από ιδεοληψία ή από άγνοια, δηλαδή άνευ ανταλλαγμάτων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών σπεύδετε με μεγάλη ταχύτητα να κερδίσετε τον χαμένο χρόνο των τεσσάρων ετών. Και να καθαρίσετε, απ’ ό,τι φαίνεται, όσους τόσα χρόνια, τα τέσσερα και μισό χρόνια, δεν είχαν την προστασία σας, επειδή εσείς δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα. Έρχεστε λοιπόν να επαναφέρετε την 'κανονικότητα' της διαπλοκής, της διαφθοράς, αυτή την κανονικότητα που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και στο τέλος στα Μνημόνια».

Αποδυναμώνεται η Δικαιοσύνη

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη Δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκληματιών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα αποδείχθηκε πως «ο σκοπός της Ν.Δ. ήταν να 'ξεπαγώσει' τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνει το δώρο της ποινικής ασυλίας στους τραπεζίτες».

Οι "F.T." και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε το επιχείρημα Μητσοτάκη ότι δεν πρέπει να μένουν όμηροι της Αρχής κατά του Ξεπλύματος όσοι εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα. «Ποιους χαρακτηρίζετε ομήρους; Υπόδικους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές, όπως λένε οι "Financial Times", που έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί τους διότι ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος» είπε και σχολίασε δηκτικά: «Αυτούς χαρακτηρίζετε ομήρους; Τότε όλη η υπόλοιπη χώρα τι είναι; Απ’ αυτούς είμαστε όμηροι όλοι. Απ’ αυτούς που βγάζουν χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Εμείς είμαστε οι όμηροι, όχι αυτοί».

Επιπλέον αναφέρθηκε στο δημοσίευμα των "F.T." επισημαίνοντας ότι, παρά την επιστολή διάψευσης του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη που μιλούσε για μεταβατικές διατάξεις, δεν ανασκεύασαν το ρεπορτάζ τους. «Δεν επανόρθωσαν γιατί, από την αρχή μέχρι το τέλος, σε όλα όσα έγραψαν ήταν ακριβείς» τόνισε.

Μάλιστα σκωπτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τη βουλευτή της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανακάλυψε σχέση της βρετανικής εφημερίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι, στην Κουμουνδούρου πηγαίνουμε στο καφενείο με τους "F.T." στην τσέπη και λέμε ο ένας στον άλλο 'σύντροφε, μήπως έχεις τους "F.T." να δούμε τι γράφει το κόμμα σήμερα;'. Σοβαρευτείτε. Σοβαρευτείτε» είπε προκαλώντας γέλια στην Ολομέλεια.

Ποιοι ωφελούνται;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε μετ’ επιτάσεως το ερώτημα ποιοι ωφελούνται από τη σκανδαλώδη διάταξη, το οποίο δεν απάντησε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι αποδεσμεύονται 1,2 δισ. ευρώ. Ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα ωφελούμενου τον Κωνσταντίνο Φρουζή της Novartis, που «διοργάνωνε δείπνα για τον πρωθυπουργό», και δήλωσε στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ότι θα ζητήσει να αποκτήσει πρόσβαση στα 1,8 εκατ. ευρώ που του έχουν κατάσχει.

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους αδύναμους, απέναντι σε αυτούς οι οποίοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Απαντώντας στον ισχυρισμό Μητσοτάκη ότι προβλέπεται μεταβατικό διάστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ψευτομεταβατική διάταξη», γιατί η Αρχή έχει τρεις μήνες προθεσμία για να αποστείλει τους φακέλους των υποθέσεων στο αρμόδιο δικαστικό όργανο, το οποίο επικυρώνει μόνο την υπέρβαση των χρονικών ορίων.

Αναδρομική αθώωση για τα θαλασσοδάνεια

Αναφερόμενος στην ασυλία των τραπεζιτών ο τέως πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι του το ζητούσαν «γονυπετείς επί τέσσερα χρόνια», αλλά η Ν.Δ. τους το έκανε σε τέσσερις μήνες. «Με το που αναλάβατε τη διακυβέρνηση, ήρθατε με χέρια και με πόδια, αμέσως, να κάνετε αυτό το χατίρι. Να μην μπορούν να διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο εάν η τράπεζα υποβάλλει έγκληση στη διοίκησή της, δηλαδή στον εαυτό της» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον Ποινικό Κώδικα δεν είχε ζητήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ την κατήγγειλε και η Ένωση Εισαγγελέων, προειδοποιώντας ότι «δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς και θαλασσοδανείων θα οδηγηθούν στον κάλαθο των αχρήστων».

"Αφήστε το παραμύθι, ο κοσμάκης και η αγωνία του για τα δάνειά του". Σας ενδιαφέρει να αθωώσετε αναδρομικά τραπεζικά στελέχη για βρόμικες υποθέσεις θαλασσοδανείων, επειδή σ’ αυτές τις υποθέσεις λειτούργησαν κατ’ εντολήν του δικού σας πολιτικού συστήματος» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Υπενθύμισε δε ότι στα θαλασσοδάνεια ανήκουν τα δάνεια της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του "Κήρυκα Χανίων"...

«Τα θαλασσοδάνεια σε μέσα ενημέρωσης και εφημερίδες δεν έχουν τεθεί στο αρχείο. Και άρα λοιπόν, με αυτό το οποίο νομοθετήσατε, αυτό το οποίο πραγματικά επιδιώκετε είναι γι' αυτές τις κρίσιμες για το πολιτικό σύστημα υποθέσεις να δημιουργήσετε όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη τα οποία διώκονται» τόνισε.

Δύο ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας:

1. Για ποιους και ποια ποσά αποδεσμεύετε και προχωρήσατε σ’ αυτή τη νομοθετική τροπολογία;

2. Για ποιον λόγο είσαστε εσείς αυτοί οι οποίοι έρχεστε να διευκολύνετε τα τραπεζικά στελέχη;

Ευνοείται ο Β. Μαρινάκης;

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε άλλη μία φορά για το χάρισμα των δανείων της Forthnet προκειμένου να την αγοράσει ο όμιλος Μαρινάκη.

«Ποιες είναι αυτές οι γενναίες αναδιαρθρώσεις που έχετε στο μυαλό σας και οι οποίες πιθανόν να εμποδιστούν; Μήπως τελικά στο μυαλό σας, εκτός από αυτά που είπα εγώ πριν για τα θαλασσοδάνεια, έχετε και την υπόθεση της Forthnet; Αυτή είναι η μεγάλη και γενναία αναδιάρθρωση;

Που ο φίλος σας και υποστηρικτής σας και χορηγός σας επιχειρηματίας έρχεται να πάρει μια επιχείρηση με ένα κούρεμα πάνω από 90% των χρεών της, που δεν θα μπορούσε να δει κανένας επιχειρηματίας, καμία υγιής επιχείρηση σ’ αυτή τη χώρα, όσο κι αν προστατεύατε τους τραπεζίτες; Αν λοιπόν αυτός είναι ένας από τους λόγους, όχι ο κύριος, που προχωρείτε σ’ αυτή τη διαδικασία, και πάλι πιστεύω ότι δυστυχώς για σας σήμερα σας πιάσαμε για άλλη μια φορά, όπως λέει ο λαός μας, με τη γίδα στην πλάτη» τόνισε.

«Δημιουργείτε ένα στίγμα της χώρας στο εξωτερικό. Και με αυτό το στίγμα ούτε επενδυτές θα μπορέσετε να προσελκύσετε. Διότι οι επενδυτές έρχονται σε μία χώρα η οποία έχει νόμους, όχι σε μια χώρα η οποία έχει ασυδοσία, όχι σε μια χώρα όπου οι διαπραγματεύσεις γίνονται πίσω από τη σκηνή και οι ανταλλαγές γίνονται κάτω από το χαλί» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL