Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Στα ψιλά / Πελαγοδρομούν επικίνδυνα στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Πελαγοδρομούν επικίνδυνα στο Αιγαίο

«Η μακέτα που παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας, ειδικό συντονιστή για το προσφυγικό Αλκιβιάδη Στεφανή, η μακέτα που απεικονίζει την κάτοψη ενός κλειστού κέντρου κράτησης, έχει σχεδιαστεί πάνω στο ξερονήσι Λέβιθα, στη μέση του πουθενά, ανάμεσα στην Αμοργό, την Κάλυμνο και τη Λέρο. Όχι στη Σάμο, την Κω ή τη Λέρο, όπως δημοσίως ανακοινώνουν. Σε μια βραχονησίδα...».

Αυτά επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά τη μακέτα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρουσίασε για να περιγράψει το έγκλειστο μέλλον των προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας. Ένα μέλλον που, όπως επισημαίνει και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της χθεσινής "Εφημερίδας των Συντακτών", μοιάζει βγαλμένο μέσα από παλιότερες προτάσεις της Χρυσής Αυγής αλλά και πιο πρόσφατες ιδέες του Κυρ. Βελόπουλου, που έβλεπαν τα ξερονήσια του Αιγαίου ως ελκυστικούς τόπους εξορίας των ανεπιθύμητων, των «λάθρο», των «εισβολέων» και των «ισλαμοεποίκων» που «απειλούν με αλλοίωση την ελληνικότητα του πληθυσμού της χώρας».

Αν μάλιστα κάποιος ξαναδιαβάσει πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", όπου ο συντάκτης σημείωνε ότι «δεν έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση οι σκέψεις για αξιοποίηση και μικρότερων, πιο αραιοκατοικημένων νησιών», ίσως τελικά η τοποθέτηση της κυβερνητικής μακέτας πάνω στη νησίδα Λεβίθα -που υπάγεται διοικητικά στη Λέρο και βρίσκεται σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων από την Αμοργό και 6 ναυτικών μιλίων από την Κίναρο- να μην είναι καθόλου τυχαία, αλλά να περιγράφει κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αισθάνεται ακόμα έτοιμη ν' αποκαλύψει.

Ίσως τελικά η τοποθέτηση της κυβερνητικής μακέτας πάνω σε ένα ακατοίκητο ξερονήσι του Αιγαίου να αποτελεί την εναλλακτική λύση του επιτελικού κράτους στην περίπτωση γενικευμένης άρνησης των "γαλάζιων" δημάρχων των νησιών να δεχτούν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στις περιοχές τους.

Ίσως, τέλος, η τοποθέτηση των κοντέινερ και των συρματοπλεγμάτων που προορίζονται για τους έγκλειστους πρόσφυγες και μετανάστες στη νησίδα Λεβίθα να αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για μετατροπή του προσφυγικού ζητήματος σε ελληνοτουρκική κρίση προς τέρψη των ακροδεξιών της Ν.Δ., με απρόβλεπτες, όμως, για όλους συνέπειες.

Όπως και να 'χει πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί με ανθρωπιστικούς όρους το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη όταν αρχίζουν να διακρίνονται τα εναλλακτικά της σχέδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL