Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Έλληνας δημοσιογράφος κατηγορείται για χρηματισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλληνας δημοσιογράφος κατηγορείται για χρηματισμό

Η διεθνής δράση του δημοσιογράφου Θ. Δημάδη συνεχίζεται με νέες «περγαμηνές», σε παρόμοιο καμβά με το «περούκα γκέιτ», που τον έκανε εξάλλου γνωστό στο πανελλήνιο. Το όνομα του Θ. Δημάδη, δημοσιογράφου στον Alpha τότε, απ' όπου απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν βγήκε στη φόρα το «περούκα γκέιτ» -η παρακολούθηση του υπουργού τότε Νίκου Παππά και της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη-, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά από τον βρετανικό "Guardian", με μία εξίσου θλιβερή αφορμή.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο Θ. Δημάδης με την ιδιότητα του εκτελεστικού διευθυντή της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (FPA) των ΗΠΑ συζητούσε με τον γερμανικό φαρμακευτικό κολοσσό Bayer για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αυξήσει την επιρροή της μέσω χορηγιών στην Ένωση, αλλά και στον ίδιο προσωπικά, όπως αναφέρεται σε e-mails μετάξύ των δύο πλευρών.

«Αξιοποιώντας» τη θέση του, ο Θ. Δημάδης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε συχνή επικοινωνία με τους αντιπροέδρους της φαρμακοβιομηχανίας Bayer, καθώς εμφανίζεται επίσης να προσφέρει τις υπηρεσίες του για τον σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής της εταιρείας και την προώθηση των συμφερόντων της μέσω της FPA και του συγγενικού FPF - Ίδρυμα Ξένων Ανταποκριτών. Από πλευράς της, η Bayer, σύμφωνα με τον "Guardian", θα χρηματοδοτούσε γενναία τους δύο φορείς, αλλά και τον ίδιο τον Δημάδη, ο οποίος μάλιστα σε e-mail του τον Ιούλιο του 2018 ζήτησε από τους αντιπροέδρους της Bayer να τον βλέπουν ως «ισχυρό σύμμαχό» τους και να τον πληρώσουν με έξτρα απολαβές, επιπλέον της χρηματοδότησης των φορέων.

Οι διευκολύνσεις από την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών των ΗΠΑ προς την Bayer περιγράφονται αναλυτικά στα e-mails της μεταξύ τους αλληλογραφίας και περιλαμβάνουν: μόνιμη θέση στο συμβούλιο του Ιδρύματος Ξένων Ανταποκριτών, προώθηση θεμάτων που ενδιαφέρουν την Bayer, βραβεύσεις και διοργάνωση ημερίδων σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας της Bayer, ακόμα και συνέδριο κατά των fake news!

Σε επικοινωνία που είχε ο "Guardian" με τον Θάνο Δημάδη, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι δεν έκανε κάτι ανάρμοστο και ότι όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Ντέιβιντ Μάικλς. Από την πλευρά του, ο Μάικλς, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση, έκανε λόγο για συνωμοσία στην οποία εμπλέκονται Δημάδης και Bayer και η οποία απειλεί την ακεραιότητα της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας.

Στην Ελλάδα εκκρεμεί η εκδίκαση της ποινικής δίωξης εναντίον του Θ. Δημάδη που έχει παραγγείλει ο εισαγγελέας μετά από προανάκριση η οποία ακολούθησε τη μήνυση από τον Γιώργο Χριστοφορίδη, σύμβουλο τότε του Νίκου Παππά, για πλαστογράφηση της υπογραφής του στην υπόθεση "περούκα γκέιτ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL