Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ανδρέας Μιχαηλίδης για Κλειστό Κέντρο στη Χίο: Το δούλεμα πέφτει σύννεφο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Μιχαηλίδης για Κλειστό Κέντρο στη Χίο: Το δούλεμα πέφτει σύννεφο!

Η Κυβέρνηση αιφνιδιάζει είπε τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς καμία ενημέρωση στους θεσμικούς, όπως στο Δήμαρχο ή τον Αντιπεριφερειάρχη, μονιμοποιεί μια δομή τουλάχιστον 7.000 προσφύγων – μεταναστών στη Χίο, δημιουργώντας αποθήκες ψυχών, στις οποίες θα συνυπάρχουν έγκλειστοι χιλιάδες άνθρωποι, διαφόρων εθνοτήτων όπου θα ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης εκρηκτικών καταστάσεων, τόνισε ο κος Μιχαηλίδης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» της Χίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ σχεδιαζόταν ΠΡΟΚΕΚΑ, πολύ μικρότερης κλίμακας - μόλις 200 ανθρώπων - ένας από τους προβληματισμούς των επιτελών ήταν ότι οι απομακρυσμένες περιοχές δημιουργούν πρόβλημα άμεσης επέμβασης αν συμβούν διενέξεις.

Αναφερόμενος στην συνέντευξη το πρωί στην «Αλήθεια» του συναδέλφου του, Βουλευτή Χίου της ΝΔ, υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, ο οποίος είπε ότι εξετάζεται περιοχή ανάμεσα στο 18ο και 20ο χλμ. της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού για τη δημιουργία του Κλειστού Κέντρου, σημείωσε ότι κατ΄αρχήν θεωρεί υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη του χρονικού ορίζοντα που δίνεται των 5 – 6 μήνων για την ολοκλήρωσή της, εκτιμά ότι ακόμα κι αν προχωρήσει η κατασκευή, για μεγάλο διάστημα θα λειτουργεί παράλληλα και η ΒΙΑΛ, ενώ ευχήθηκε… καλή τύχη στις επιλογές της κυβέρνησης που ο ίδιος πάντως δεν πιστεύει ότι θα προχωρήσουν έχοντας υπ’ όψιν του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ίδιοι ως κυβέρνηση σε ζητήματα όπως π.χ. στις επαναπροωθήσεις.

Μάλιστα εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον το διεθνές και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο επιτρέπει να ζουν σε κλειστά κέντρα – τύπου φυλακών άνθρωποι των οποίων η αίτηση ασύλου δεν έχει κριθεί σε 2ο βαθμό, ενώ έψεξε την κυβέρνηση για την πολιτική της να συρρικνώσει το «εργαλείο» που συνέβαλε στην αποσυμφόρηση των νησιών, αυστηροποιώντας το καθεστώς για τον χαρακτηρισμό εισερχομένων ως «ευάλωτους».

Ο κος Μιχαηλίδης, που δήλωσε ότι θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου θα εξεταστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία Κλειστής δομής στη Χίο, προέβλεψε – έχοντας, όπως είπε, υπόψη τους συσχετισμούς στο συμβούλιο - ότι τουλάχιστον για την επιλογή χώρου δεν θα υπάρχει διαθέσιμη δημοτική έκταση.

Κάνοντας την αυτοκριτική του πάντως σημείωσε ότι και η Κυβέρνησή τους δεν σημαίνει ότι χειρίστηκε σωστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, - δεν λειτουργήσαμε υποδειγματικά στην ΒΙΑΛ, είπε χαρακτηριστικά- αλλά όπως σχολίασε «εμείς κριθήκαμε και καταδικαστήκαμε στις εκλογές».

Σοβαρές ήταν οι ενστάσεις του και στο θέμα της αναλογικότητας, αφού όπως διαμένοντας στη Χίο 7.000 άτομα όχι μόνο δεν υπάρχει καμία αναλογικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά ακόμη και σε σχέση με τη Λέσβο, που προβλέπεται αντίστοιχη δομή, πάλι η αναλογία στη Χίο θα υπερέχει.

Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την άποψη ότι τα Κυβερνητικά σχέδια αιφνιδίασαν και τον Χιώτη Κυβερνητικό Βουλευτή με τον οποίο πάντως θα τα πει κατ’ ιδίαν  το Σάββατο αφού όπως δήλωσε θα παραστεί στη συνάντηση των «4» .

Σε γραπτή δήλωση του, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναφέρει:

"Πλήρη αθέτηση των προεκλογικών εξαγγελιών της, πρόσθετη επιβάρυνση για τα νησιά και υποβάθμιση του διεθνούς δικαίου συνιστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πάσχει πολλαπλώς. Καταρχάς η χωρητικότητα του κλειστού κέντρου – 7.000 ουσιαστικά, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός – είναι σε κατάφωρη αναντιστοιχία με τις αντοχές της Χίου. Δεύτερον, δεν έχει καν προσδιοριστεί ο χώρος που θα κατασκευαστεί μια τέτοια θηριώδης δομή. Τρίτον, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του είναι εξόφθαλμα ανεδαφικό.

Τέταρτον, και σημαντικότερο: η επιλογή δημιουργία μιας τεράστιας, ενιαίας κλειστής δομής στη Χίο (και ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ) συνιστά θεμελιώδη αλλαγή φιλοσοφίας διαχείρισης του προσφυγικού. Από την ύπαρξη μιας ανοικτής δομής με πληθυσμό που, παρά τις περιοδικές αυξήσεις, συντηρούνταν σε ανεκτά επίπεδα λόγω κυρίως της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού για τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων που μεταφέρονταν στην ενδοχώρα, περνάμε σε συνθήκες γενικευμένης κράτησης και παραμονής για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Τώρα καταλαβαίνουν όλοι πως εννοούν την «αποσυμφόρηση», για την οποία ωρύονταν επί 4 χρόνια, τα στελέχη της ΝΔ: με τη δημιουργία 21.000 μόνιμων θέσεων κράτησης στα νησιά του Β. Αιγαίου μόνο. Ενδεικτική η δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση!

Εάν νομίζουν στη ΝΔ ότι η αντιμετώπιση των – υπαρκτών – δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Χαλκειούς και η κοινωνική ειρήνη ευρύτερα στη Χίο θα λυθούν με το στοίβαγμα 7.000 ανθρώπων σε στρατόπεδο, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα που θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην κοινωνία της Χίου, οφείλουν να λάβουν άμεσα και ευθέως θέση οι αιρετοί της Χίου, Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης, και να εγκαταλείψουν την τακτική Ποντίου Πιλάτου."

πηγή alithia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL