Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Γιάννης Δραγασάκης: / Γιάννης Δραγασάκης: "Θράσος και ψέματα από τη Ν.Δ. για το εγγυημένο εισόδημα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Δραγασάκης: / Γιάννης Δραγασάκης: "Θράσος και ψέματα από τη Ν.Δ. για το εγγυημένο εισόδημα"

Την πραγματικότητα σχετικά με το εγγυημένο εισόδημα επιχείρησε να αποκαταστήσει χθες ο Γιάννης Δραγασάκης, καταλογίζοντας "θράσος και ψέματα" στη Ν.Δ. Με δημοσίευσή του στο Facebook, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θυμίζει πως το 2001 ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση δικαιώματος "για ένα ελάχιστο εισόδημα και πέραν αυτού δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ασφάλιση".

Το 2005, με εισηγητή τον ίδιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε πρόταση νόμου για τη θεσμοθέτηση ενός "εγγυημένου εισοδήματος για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας" η οποία απορρίφθηκε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

"Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για εμάς είναι ένα από τα όπλα καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας και του αποκλεισμού" τονίζει, επισημαίνοντας πως γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε, μεταξύ άλλων, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με σκοπό την αντιμετώπιση και της ανθρωπιστικής κρίσης. "Παράλληλα όμως αναπτύξαμε μια ολόκληρη βεντάλια στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών. Γι’ αυτό σε πολύ δύσκολα χρόνια εμείς διαπραγματευτήκαμε σκληρά και πετύχαμε η εδραίωση του ΚΕΑ να μην προέρχεται από κατάργηση άλλων μέσων κοινωνικής πολιτικής, κάτι που η Ν.Δ. είχε αποδεχθεί πλήρως" τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

Εντούτοις, επισήμανε ότι δεν αρκεί η εγγύηση ενός ελάχιστου εισοδήματος. "Και σ'αυτό διαφέρουμε ριζικά από τη Ν.Δ., που εμμένει στον στενό ορισμό του εισοδήματος" σημείωσε και τόνισε ότι "από το 2001 μιλούσαμε συνολικά για δικαίωμα σε ευρύτερα αγαθά, που προϋποθέτουν, αλλά υπερβαίνουν το εισόδημα. Μιλούσαμε και μιλάμε για δικαίωμα του πολίτη στην αξιοπρεπή διαβίωση και στα μέσα που την εξασφαλίζουν".

Δ. Τζανακόπουλος: "Η Ν.Δ. μετατρέπει τον ΠτΔ σε κομματικό εκτελεστικό βραχίονα"

"Η Ν.Δ. με την πρότασή της δημιουργεί όρους για να μετατρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε έναν κομματικό εκτελεστικό βραχίονα της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας" επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος. Προειδοποίησε δε πως η ρύθμιση για την απιστία "οδηγεί στο αρχείο εκατό υποθέσεις που σχετίζονται με τα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ". "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει να υπάρξει μια αυθεντική ερμηνεία του άρθρου 86 (2) του συντάγματος σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται στο σύντομο χρονικό διάστημα που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών" τόνισε, προσθέτοντας ότι "η Ν.Δ. αυτό δεν το δέχεται. Και αναρωτιέται κανείς γιατί δεν το δέχεται και τι είναι αυτό που φοβάται".

Έ. Αχτσιόγλου: "Υποκριτική η στάση της Ν.Δ. για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα"

"Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το σύνταγμα περιελάμβανε ότι το κράτος οφείλει να εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης προς όλους τους πολίτες. Να θεσπίσουμε δηλαδή την υποχρέωση του κράτους να εγγυάται την καθολική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά, όπως η υγεία και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του Kontra η Έ. Αχτσιόγλου. Όπως τόνισε, η Ν.Δ. δεν θέλει ούτε να υπάρξει η "υποχρέωση του κράτους", αλλά να υπάρχει η φράση - ευχολόγιο ότι το "κράτος μεριμνά", και δεν θέλει να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση της κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θύμισε ακόμη ότι η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση να διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται να υπάρχει μισθολογική διάκριση με βάση την ηλικία.

"Κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία από τη μία διασφαλίζει τη διακομματική συναίνεση και από την άλλη αποσυνδέουμε την εκλογή από τη διάλυση της Βουλής" πρόσθεσε. Όπως τόνισε, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του ΠτΔ εμπεριείχε "την επίπονη διαδικασία εξεύρεσης συναινέσεων, και μόνο ως ύστατη καταφυγή την εκλογή από τον λαό", η πρόταση της Ν.Δ. αναφέρει ότι "στο τέλος της ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, που σημαίνει ακόμα και με 75 βουλευτές αν όλοι οι άλλοι απουσιάζουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL