Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αυλαία στην υπόθεση Siemens / Αυλαία στην υπόθεση Siemens: Απαλλαγή Τσουκάτου λόγω παραγραφής...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυλαία στην υπόθεση Siemens / Αυλαία στην υπόθεση Siemens: Απαλλαγή Τσουκάτου λόγω παραγραφής...

Έπειτα από 14 χρόνια διερεύνησης από την ελληνική Δικαιοσύνη, χθες έπεσε η αυλαία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens. Λόγω παραγραφής απαλλάχθηκε ο Θ. Τσουκάτος, ο οποίος έχει καταθέσει ότι παρέλαβε 1 εκατ. μάρκα “μαύρα” για το ταμείο του ΠΑΣΟΚ...

Η συγκυρία της απόφασης είναι εξόχως συμβολική, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να απορρίπτουν την ερμηνευτική δήλωση που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86, στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή. Μια ρήτρα με την οποία “θα κλείσουν ‘παραθυράκια’ που μπορεί να σκεφτούν να ανοίξουν κάποιοι” και “θα διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθούν στην ατιμωρησία τετελεσμένες ήδη πράξεις δωροδοκίας”, όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά, με την ερμηνευτική δήλωση διευκρινίζεται ότι στα υπουργικά αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων κι ότι αυτά, επομένως, ιδίως πράξεις δωροδοκίας, διώκονται από τη Δικαιοσύνη, όχι από τη Βουλή.

Με αφορμή τη δικαστική απόφαση για το σκάνδαλο Siemens, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι “ο Τσουκάτος απηλλάγη λόγω παραγραφής” και ότι την ίδια ώρα “Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αρνούνται να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών”. Παράλληλα, επανέφερε την επιτακτικότητα της ψήφισης της ερμηνευτικής δήλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως, “την ώρα που ο κ. Τσουκάτος, που ομολόγησε ότι πήγε ένα εκατ. μάρκα από μίζα της Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ -ενώ άλλοι έπαιρναν ως δωρεές τηλεφωνικά κέντρα από τον καταδικασθέντα κ. Χριστοφοράκο-, απηλλάγη λόγω παραγραφής, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αρνούνται να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία κλείνει κάθε ερμηνευτικό παράθυρο για παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας για υπουργούς”. “Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους...”, σχολίασε, θέτοντας εν είδει “υστερόγραφου” το ερώτημα: “Αλήθεια, θα μάθουμε ποτέ σε ποια τελικά τσέπη κατέληξε το ένα εκατ. που ομολόγησε πως πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος;”.

Ενοχή για 22, παραγραφή για 27, αθώωση για 5 κατηγορούμενους

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε χθες την ενοχή 22 από τους 54 κατηγορούμενους στην υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ, για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων κατ' επάγγελμα. Επιπλέον, απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής 27 κατηγορούμενοι και αθωώθηκαν 5.

Οι δικαστές, όπως εκτιμά η υπεράσπιση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποδέχονται την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της δωροδοκίας είναι πλημμέλημα και επομένως έχει υποπέσει σε παραγραφή. Παραμένει ωστόσο το κακούργημα της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, από τη γερμανική εταιρία προς στελέχη του ΟΤΕ την περίοδο υπογραφής της σύμβασης αλλά και των επεκτάσεών της, από το 1997 και για περίπου πέντε χρόνια μετά.

Μεταξύ εκείνων που κρίθηκαν ένοχοι βρίσκονται τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas Μιχ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, Πρ. Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάινριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ´ επάγγελμα. Έκρινε αθώους τους: Ν. Μανασή, Σ. Γιαννακάκη, Αθ. Ράμμο, Β. Τυρογαλά, Εμμ. Παπαδογιαννάκη, ενώ απαλλάχθηκαν 27 λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται.

Αναφορικά με την πράξη της δωροδοκίας, κρίθηκε ότι, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, καθώς οι υπάλληλοι του ΟΤΕ λογίζονται ως ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι, και γι’ αυτό έπαυσε η ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής. Στους συγκεκριμένους απαλλαγέντες είναι ο Θ. Τσουκάτος, ο οποίος δήλωσε ότι “πήρε την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL