Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τα δικαιώματα των παιδιών μας, κάθε παιδιού, δεν είναι υποχρέωση, αλλά δική μας ευθύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα δικαιώματα των παιδιών μας, κάθε παιδιού, δεν είναι υποχρέωση, αλλά δική μας ευθύνη

Του Σωκράτη Βαρδάκη*

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού να ακολουθεί, όχι τυχαία, μία μέρα μετά, στις 20 Νοεμβρίου. Δύο μέρες αλληλένδετες, αφιερωμένες παγκοσμίως στα παιδιά.

Είμαι παιδί. Έχω δικαιώματα.

Τα δικαιώματα των παιδιών περιγράφονται με σαφήνεια στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον Νόμο 2101.

Κάθε παιδί έχει δικαιώματα ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νομίμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, την περίθαλψη, την εκπαίδευση, στο όνομα και στην ταυτότητα, την ασφαλή στέγη, την ευημερία, την ασφάλεια, στον ελεύθερο χρόνο, στην ξεκούραση και την ψυχαγωγία, την προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση ή κακοποίηση, τον πόλεμο και τις συρράξεις, τα βασανιστήρια, τη φυλάκιση.

Τα παιδιά, το μέλλον αυτού του κόσμου, ιδεατά, γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα σε μικρές κοινωνικές ομάδες, τις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι που άμεσα σχετίζονται μαζί τους, οι γονείς ή κηδεμόνες, το σχολείο, η κοινωνία, είναι υπεύθυνοι ώστε να μεγαλώσει μέσα σε κατάλληλες συνθήκες. Είναι αυτοί που αναλαμβάνουν το σημαντικό έργο να παρέχουν συναισθηματική ασφάλεια και τα απαραίτητα εφόδια για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαψεύδει την προσδοκία, αφού το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι δεδομένη κατάσταση για όλα τα παιδιά. Αντιθέτως, ο κίνδυνος της κακοποίησης απειλεί εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως. Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν.

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας και έναν από τους βασικότερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας. Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους. Συχνή επίσης είναι η άσκηση βίας μεταξύ συνομηλίκων (bullying), φαινόμενο το οποίο έχει λάβει εξίσου μεγάλες διαστάσεις και διακυβεύει την ψυχική και σωματική ακεραιότητα των παιδιών, την αξιοπρέπειά τους και την ποιότητα της ζωής τους στο σύνολό της.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση αποδεικνύουν τη διάσταση του προβλήματος των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης, χωρίς βεβαίως τα νούμερα να είναι ακριβή, καθώς μεγάλο ποσοστό τέτοιων περιστατικών δεν καταγγέλλεται.

Τα κράτη στων οποίων τη δικαιοδοσία "ανήκουν" τα παιδιά οφείλουν να εγγυηθούν την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Κράτη τα οποία οφείλουν να προλαμβάνουν την οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισης παιδιών και ταυτόχρονα να διαθέτουν δομές και υπηρεσίες οι οποίες θα παρεμβαίνουν όπου υπάρχει κακοποίηση, παραμέληση, ακραία φτώχεια, καθώς και όταν βάλλονται τα δικαιώματά τους. Τα παιδιά που κακοποιούνται απομακρύνονται από τους θύτες με σκοπό να τους προσφερθεί ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών τα οποία φτάνουν στη χώρα μας, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί από αυτούς. Παιδιά τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Ένα από τα στοιχήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και αυτών των παιδιών. Ολοκληρωμένο πλαίσιο υφίσταται για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ σε ειδικές διατάξεις έχουν ρυθμιστεί και τα θέματα αναδοχής για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Από το 2016 μάλιστα εκπονείται από το υπουργείο Παιδείας με ιδιαίτερη επιτυχία και το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα. Έχουν συσταθεί τόσο δομές υποδοχής για την εκπαίδευση προσφύγων όσο και τάξεις υποδοχής σε σχολεία της χώρας. Την περίοδο 2018 - 2019 12.500 προσφυγόπουλα πάνε στα σχολεία και σε ειδικές τάξεις υποδοχής ενώ δημιουργήθηκαν νηπιαγωγεία στα κέντρα φιλοξενίας.

Η σημερινή κυβέρνηση ναρκοθετεί ακόμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε παιδιά (προσφυγόπουλα) στερώντας τους την έκδοση ΑΜΚΑ.

Ο νόμος για την υιοθεσία και την αναδοχή που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ότι κάνει πιο γρήγορη την υιοθεσία, δίνει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να ζήσουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές μέσα από τη διαδικασία της αναδοχής.

Όλοι εμείς οφείλουμε να είμαστε εγγυητές των δικαιωμάτων των παιδιών. Οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και τη σοβαρή μάστιγα της κακοποίησης, για την πρόληψη και άμεση παρέμβαση σε περιστατικά ανηλίκων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην εξάλειψη κάθε μορφής κακομεταχείρισης των παιδιών.

Είναι υπόθεση όλων μας, είναι ευθύνη όλων μας να φτιάξουμε αυτόν τον κόσμο πιο ασφαλή για τα παιδιά!

* O Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL