Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Κυβέρνηση με αστυνομικό πηλήκιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση με αστυνομικό πηλήκιο

Στα ακροδεξιά μονοπάτια του αυταρχισμού κατηφορίζει η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως όχημα την ατζέντα της “ανομίας”. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να κουκουλώσουν με αστυνομικό πηλήκιο το φιάσκο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και το δημοσίευμα - ράπισμα για την κυβέρνηση από τους "Financial Times" σχετικά με τη διάταξη που ευνοεί εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ελέγχονται για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν προσήλθε προχθές στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα με θέμα “την επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς”.

Αστυνομοκρατία

Η εισβολή της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, οι συλλήψεις και οι βιαιοπραγίες εναντίον φοιτητών, η καταδρομική επιχείρηση των ΜΑΤ σε κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι και ο ξυλοδαρμός πολιτών από ενστόλους στα Εξάρχεια αποτελούν ενδεικτικά δείγματα γραφής του δόγματος “νόμος και τάξη” που επαγγέλλεται η κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται στον στόχο να λειανθεί η δυσαρέσκεια του ακροδεξιού ακροατηρίου της Ν.Δ. λόγω της κυβερνητικής ανεπάρκειας στο μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα, αλλά και της “κυβίστησης” του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συκοφαντικές βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον οι συκοφαντικές βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που -σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- “ταυτίζεται με τους μπαχαλάκηδες” και ασκεί “παλαβή αντιπολίτευση”-, επιχειρούν να επισκιάσουν τα ζητήματα που θέτει επιτακτικά η Κουμουνδούρου. Τους ισχυρισμούς του Μαξίμου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπαρήγαγαν και τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα.

Αντίθετα, ο κίνδυνος παραγραφής πράξεων διαφθοράς λόγω των κυβερνητικών μεθοδεύσεων στη συνταγματική αναθεώρηση και τα “εγκλήματα του λευκού κολάρου” έμειναν... στο σκοτάδι -όπως αναμενόταν- από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Τσεκουράτες δηλώσεις

Μπροστάρης στην καλλιέργεια του κλίματος εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας, ενόψει των σημερινών εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τέθηκε ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ Μάκης Βορίδης. “Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει, σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται, στοιχεία αναγκαστικότητας“ σημείωσε με "τσεκουράτο" τρόπο μία ημέρα μετά την αστυνομική εισβολή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. “Η άσκηση νόμιμης βίας είναι αυτό που κάνει η αστυνομία. Φυσικά θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε αυτό. Λέω αυτονόητα πράγματα για τους μαρξιστές” διαμήνυσε ο κ. Βορίδης ενθυμούμενος την εποχή της νιότης του.

Στον ακροδεξιό χορό, με τις ευλογίες του Μαξίμου, εισήλθαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδοιπόρος του Μ. Βορίδη στον ΛΑΟΣ, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «τελειώνουμε με όλη την παθογένεια της μεταπολίτευσης», ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος σημείωσε ότι “πράγματι, υπάρχει στοιχείο αναγκαστικότητας στην επιβολή του νόμου, μια χαρά τα λέει ο κ. Βορίδης” και η Ζωή Ράπτη συμπλήρωσε πως «είναι απαραίτητο να γίνεται ο 'καθαρισμός' των σχολών με τη βοήθεια της αστυνομίας»...

Δύο στρατόπεδα ενόψει προεδρικής εκλογής

Παράλληλα, έντονη ενόχληση πυροδοτούν στο Μέγαρο Μαξίμου “οι προσωπικές απόψεις που διατυπώνουν εκλεκτά -κατά τα άλλα- στελέχη της Ν.Δ. για θέματα που σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις”, όπως σημειώνουν στην “Α” συνομιλητές του πρωθυπουργού.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήδη εκδηλώνονται δημόσια οι “ομάδες υποστήριξης” των Προκόπη Παυλόπουλου και Αντώνη Σαμαρά ενόψει της προεδρικής εκλογής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις... στο βουνό τα Χριστούγεννα.

Μήνυμα προς τον πρωθυπουργό για παράταση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου έστειλε ο Νικήτας Κακλαμάνης καθώς υποστήριξε ότι «από τα ονόματα που κυκλοφορούν για τη θέση του Προέδρου κανένα δεν υπερτερεί σε οτιδήποτε του νυν Προέδρου”. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής έπλεξε το εγκώμιο του Πρ. Παυλόπουλου λέγοντας ότι ήταν «απολύτως επιτυχημένη η θητεία του” επισημαίνοντας ότι "δεν ξέρει πού θα βρισκόταν η Ελλάδα εάν το καλοκαίρι του 2015 δεν ήταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος”.

Επιπροσθέτως, η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε με νόημα ότι “ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος, που έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τιμά τον θεσμό του”. Σύμφωνα με "γαλάζιους" παράγοντες, υπέρ της παράτασης της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, “αν ο ίδιος αρνηθεί το αξίωμα σε περίπτωση που του προταθεί”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα ο Μάκης Βορίδης δηλώνει “μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά” διαμηνύοντας προς το Μαξίμου “μακάρι να είναι αυτή η επιλογή της παράταξης” ενώ και ο Γιώργος Κύρτσος δηλώνει πως θα ήταν “πολύ ικανοποιημένος” αν ο Αντ. Σαμαράς γινόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα μηνύματα δυσαρέσκειας του Ν. Κακλαμάνη

Συν τοις άλλοις ο Νικήτας Κακλαμάνης φρόντισε να “αδειάσει” την υφυπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου επειδή συνέδεσε τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας στην ΑΣΟΕΕ με τα όπλα που χρησιμοποιεί ο συριακός στρατός!

«Οι εξωκοινοβουλευτικοί βουλευτές μας να δουλεύουν περισσότερο και να ομιλούν λιγότερο» ήταν το βιτριολικό μήνυμα του αντιπροέδρου της Βουλής, που φέρνει στην επιφάνεια την υπόγεια δυσαρέσκεια ενός μεγάλου τμήματος της "γαλάζιας" Κοινοβουλευτικής Ομάδας λόγω της υπουργοποίησης μεγάλου αριθμού τεχνοκρατών.

Αμηχανία παράλληλα προκάλεσαν στο κυβερνητικό επιτελείο και τα... καμπανάκια που χτύπησε ο Ν. Κακλαμάνης για “το προσφυγικό που μπορεί να γίνει οι Πρέσπες της Ν.Δ.”.

Ανησυχία για το προσφυγικό

Υπ’ αυτό το πρίσμα το Μ. Μαξίμου επιστράτευσε προχθές τον Άδωνι Γεωργιάδη για να κατευνάσει τους ακροδεξιούς... χοιρινοφάγους της ενδοχώρας ενόψει της έναρξης του προγράμματος αποσυμφόρησης. “Κανείς Έλληνας πατριώτης δεν θα αφήσει να καούν τα νησιά, θα πάρουμε όλοι μας από λίγους” διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. λίγα 24ωρα πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη λειτουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL