Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Αναγκαστική δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Αναγκαστική δημοκρατία

Του Γιώργου Αθανασόπουλου*

Οι αυξανόμενες και εντατικά κλιμακούμενες επιχειρήσεις της εθνοσωτήριας κυβέρνησης για τάξη, ασφάλεια και βεβαίως πάταξη της ανομίας με σαφή και αδιαμφισβήτητο προσανατολισμό στην εν λευκώ αυταρχικότητα και ασυδοσία των αστυνομικών δυνάμεων δεν αποτελεί φυσικά σημείο των καιρών, αλλά μεθοδευμένες κινήσεις άτσαλης απόκρυψης της αδυναμίας της να διαχειριστεί τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα της κοινωνίας, την οποία υποτίθεται πως εκλεγμένα εκπροσωπεί.

Ανάμεσα στις τσιρίδες ταγμένων παττακοφρόνων για καταστολή παράνομων μαθητικών καταλήψεων και μειλίχιας λεπενικής εκφοράς λόγου περί αναγκαίων ξυλοδαρμών, διακρίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπο μιας πολιτικής που αδυνατεί να υπάρξει με άλλο τρόπο παρά με την άνευ διακρίσεων αυταρχικότητα και ασύδοτη αστυνόμευση. Με την απαραίτητη συνδρομή των πάντα χρήσιμων ηλίθιων που ανακαλύπτουν στρατιωτικά οπλοστάσια σε πανεπιστημιακές σχολές -κατασκευάζοντας μια άθλια φανταστική πραγματικότητα, που όμως βρίσκει ευκολόπιστο κοινό- και την αμέριστη συμβολή εθελόδουλων γραφιάδων που διψούν για φρέσκο αίμα στους δρόμους, παροτρύνοντας να ζήσουμε εικόνες και καταστάσεις Χιλής και Βολιβίας.

Το ήδη πολύπαθο, υποβαθμισμένο και ρημαγμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων κάποιοι ονειρεύονται και σχεδιάζουν να το αντικαταστήσουν με ένα σύμπλεγμα ιδιωτικών ιδρυμάτων όπου θέση θα έχουν μόνο οι εύποροι Χριστόδουλοι, οι οποίοι θα μελετούν ευλαβικά τα μαθήματά τους και θα δηλώνουν -στην καλύτερη περίπτωση- άγνοια για την τύχη ή την ατυχία των εκάστοτε αντιφρονούντων.

Όμως, όσο οι πανεπιστημιακές σχολές υπάρχουν, με τη μορφή που τις ξέρουμε έως σήμερα, είναι και οφείλουν να είναι ένα ολοζώντανο κομμάτι της κοινωνίας, που βαδίζει δίπλα - δίπλα με τις ανάγκες της και να προτείνει αλλαγές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι ελεύθεροι χώροι διακίνησης ιδεών, είναι ελεύθεροι χώροι ιδεολογικών συγκρούσεων, είναι τόποι αντίρρησης, αντίθεσης, αμφισβήτησης και αντίστασης με όραμα ένα καλύτερο μέλλον απέναντι στον σκοταδισμό, στην κίβδηλη ηθική, στην οπισθοδρόμηση. Απέναντι στον κάθε βολεμένο που κάνει διεθνώς ρεζίλι τη χώρα του ως ένα ηλιόλουστο πλυντήριο μαύρου χρήματος μεταξύ άλλων.

Κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν λύθηκε ποτέ μέσα σε κλίμα κρατικής αναλγησίας και τρομοκρατίας. Πάντα κάποιοι λίγοι έμπαιναν και θα μπαίνουν μπροστά να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν, να ενημερώσουν, να διαδηλώσουν, να παλέψουν, να συγκρουστούν. Και κάνουν τους πολλούς να ακολουθούν απέναντι σε μισαλλόδοξους ηγέτες και παρατρεχάμενους που δεν διαθέτουν ίχνος προσωπικής αξιοπρέπειας, παρά μόνο ανύπαρκτους ηθικούς φραγμούς. Γι' αυτό και θέλουν τον ανθό της ελληνικής νεολαίας να καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ. Γι’ αυτό επιζητούν διακαώς σαν αφιονισμένοι χούλιγκανς νόμο και τάξη με οποιοδήποτε κόστος.

Ας είμαστε στο πλάι των παιδιών που μοχθούν και σπουδάζουν όχι με τη γνωστή μπαρμπαδίστικη νοοτροπία των οικογενειακών τραπεζωμάτων, αλλά με ουσιαστικό τρόπο στήριξης στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Δίχως να κουνάμε το δάχτυλο δείχνοντας έτσι τη ζήλια μας για τα καλύτερά τους χρόνια. Να χαρούν τη ζωή, να ερωτευτούν, να αγαπήσουν, να μισήσουν, να σπάσουν τα μούτρα τους, να πικραθούν, να ξανασταθούν στα πόδια τους, να συντρέχουν τον συνάνθρωπο δίχως να λογαριάζουν χρώμα και φυλή, γλώσσες, θρησκείες και θεούς. Να σταθούν μακριά από τοξικές ιδεοληψίες και να απαξιώσουν δασκαλίστικες φοβέρες. Να χλευάσουν στο φινάλε το καθεστώς αναγκαστικής δημοκρατίας το οποίο θέλουν να επιβάλουν κάτι πινοσετικές θρησκευόμενες θείτσες και κάτι εμετικοί τηλεπανελίστες εκπρόσωποι της κρατικής καταστολής, πρόθυμοι όλοι τους να γεμίσουν οι φυλακές της επικράτειας για το καλό του τόπου.

* Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι στιχουργός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL