Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς / Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς: Αριστερή πρόταση για το SPD
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς / Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς: Αριστερή πρόταση για το SPD

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς ήταν πιο γνωστός στην Ελλάδα, παρά στη Γερμανία. Εμείς τον μάθαμε όταν έστειλε, το 2015, πεσκέσι στην ελληνική κυβέρνηση μια λίστα με φοροφυγάδες -“λίστα Μπόργιανς” την είπαμε-, ενώ τότε οι μόνοι κοινοί θνητοί στη Γερμανία που ήξεραν ποιος είναι ήταν οι κάτοικοι της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που τον είχαν υπουργό Οικονομικών.

Γι' αυτό και ήταν μεγάλη έκπληξη το ότι ο Μπόργιανς (ΝοΒαΜπο είναι το όνομα που του δίνουν πλέον οι δημοσιογράφοι) πέρασε στον τελικό γύρο για την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ως ηγετικό “ζευγάρι” με τη Σάσκια Έσκεν - και τώρα θα αναμετρηθεί με το έτερο ζεύγος, που αποτελείται από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και την Κλάρα Γκέιβιτς.

Να θυμίσουμε ότι το SPD έχει μείνει ακέφαλο από τον Ιούνιο του 2019, όταν η πρόεδρός του Αντρέα Νάλες παραιτήθηκε υπό την πίεση της ταχύτατης δημοσκοπικής και εκλογικής συρρίκνωσης του κόμματος και εξαιτίας του ατέρμονου εσωκομματικού καυγά για το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν οι Σοσιαλδημοκράτες τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Επί πολλές μέρες κανείς δεν φαινόταν πρόθυμος να διεκδικήσει την προεδρία του SPD -“το πιο ωραίο αξίωμα στον κόσμο μετά από αυτό του Πάπα”, όπως συνήθιζε να λέει ένα παλαίμαχο στέλεχος-, στη συνέχεια, όμως, βρέθηκαν 18 υποψήφιοι, κατά κανόνα σε ζεύγη, στα πρότυπα της πετυχημένης πρακτικής των Πράσινων και της Αριστεράς. Με την έλευση του φθινοπώρου ξεκίνησαν οι τοπικές συνελεύσεις του SPD, όπου οι υποψήφιοι παρουσίασαν τις απόψεις τους, κατόπιν έγινε η πρώτη ψηφοφορία και τα μέλη του κόμματος κατέληξαν στα δύο ζεύγη. Μεταξύ 19 και 29 Νοεμβρίου τα μέλη θα κληθούν πάλι στις εσωκομματικές κάλπες και στις 30 θα ξέρουμε ποιοι είναι οι νικητές.

Το αουτσάιντερ

Για το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού Τύπου, ο Μπόργιανς είναι κάτι μεταξύ “Γερμανού Σόντερς” και “ΝοΒαΜπουφάκη” (από τον Βαρουφάκη). Κάποιοι τον παρουσιάζουν ως “επικίνδυνο” αριστερό, κάποιοι πάλι θυμίζουν ότι ήταν ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών (κρατιδίου) που κυνήγησε συστηματικά τους φοροφυγάδες από τις πολλές λίστες που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια - και συνέχισε να ξεκοκαλίζει τις λίστες, ακόμη κι όταν άλλοι ομόλογοί του αποδέχτηκαν ότι είναι “προβληματικό” να αγοράζονται για να ταυτοποιηθούν και να τιμωρηθούν οι εγκληματίες με τα λευκά κολάρα. Όταν αρχικά έβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία του SPD, θεωρήθηκε το απόλυτο αουτσάιντερ, ωστόσο τώρα που πέρασε στον δεύτερο γύρο όλα είναι ανοιχτά.

Βέβαια, φαβορί παραμένει ο Σολτς, δεξιά πτέρυγα του SPD και ένθερμος υποστηρικτής του μεγάλου συνασπισμού, ωστόσο, πολλά μεσαία στελέχη και δεκάδες δήμαρχοι του SPD -στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το κόμμα παραμένει κραταιό, σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή- έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Μπόργιανς και την Έσκιν.

Ο ίδιος ο Μπόργιανς πιστεύει ότι η κομματική ηγεσία στο Βερολίνο “φοβάται τις αλλαγές”, θεωρεί ωστόσο ότι το κόμμα έχει ακόμη τη δυνατότητα να αναβαπτιστεί στις ιδρυτικές ιδέες του και να εκπροσωπήσει τον σύγχρονο κόσμο της εργασίας, που είναι αντιμέτωπος με τη νέα ανασφάλεια, ενώ βλέπει να βαθαίνουν οι κοινωνικές ανισότητες και να υποχωρούν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο 67χρονος Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, γιος ενός μαραγκού και μιας ράφτρας από ένα χωριό έξω από το Ντίσελντορφ, σπούδασε οικονομικά και δούλεψε σε μια σειρά εταιρείες πριν μπει στην πολιτική. Από το 2010 έως το 2017 ήταν υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ενώ το βιβλίο του “Φόροι - η μεγάλη μπλόφα” θεωρείται το εγχειρίδιο του καλού Σοσιαλδημοκράτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL