Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Για την ψήφο των Eλλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την ψήφο των Eλλήνων του εξωτερικού

Patricia Clark Taylor, "We Vote", 2012

Την έντονη αντίδραση του ελληνισμού της Αυστραλίας έχει προκαλέσει η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την ψήφο των ομογενών υλοποιώντας τη σχετική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των κομμάτων, χαρακτηρίζει μεν θετικό βήμα τη συμφωνία των κομμάτων, εκφράζει όμως ισχυρές αντιρρήσεις επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις που επιλέγονται, αντί να διευκολύνουν, δυσκολεύουν τους ομογενείς στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Στην επιστολή του ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης χαρακτηρίζει προτεραιότητα την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου, αντικρούει ένα προς ένα τα αρνητικά σημεία της ρύθμισης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις της ομογένειας εκφράζοντας την ελπίδα ότι κυβέρνηση και κόμματα θα αναθεωρήσουν τα προβληματικά σημεία της πρότασης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο προέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, της μεγαλύτερης και πλέον δραστήριας οργάνωσης ομογενών παγκοσμίως, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή, αντί να βοηθά τους απόδημους στο θέμα της ψήφου, θέτει μια σειρά από εμπόδια που τελικά θα έχουν το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, να μην μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι ομογενείς που ενδιαφέρονται.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η συμφωνία:

* Αποκλείει την πλειοψηφία των αποδήμων να ψηφίζουν.

* Δεν διευκολύνει τους απόδημους και πρακτικά στις διαδικασίες των εκλογών.

* Δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών

* Δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο, υποχρεώνοντας τους ομογενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να ψηφίσουν σε προξενεία, πρεσβείες ή αλλού. Εμείς, ως απόδημοι, προτείνουμε την καθολική καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους εντός και εκτός Ελλάδας Έλληνες πολίτες.

* Δημιουργεί αντιφάσεις - αφενός η Ελλάδα αναγκάζει και εμπιστεύεται ένα Ελληνόπουλο του εξωτερικού να υπηρετήσει στρατιώτης και να προστατεύει την πατρίδα και από την άλλη περιορίζει σε απαγορευτικό βαθμό το δικαίωμα να ψηφίσει, επειδή δεν έχει παραμείνει δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα.

Δηλαδή, οι περιορισμοί και τα κριτήρια που τίθενται δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν τους απόδημους που επιθυμούν να ασκήσουν το δημοκρατικό, εκλογικό τους δικαίωμα».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «η ομογένεια έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που τα πολιτικά κόμματα και οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους απόδημους με την πρέπουσα υπερκομματική σοβαρότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL