Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Τα 38 Τμήματα που «πέταξαν» μαζί με τη Νομική Πατρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα 38 Τμήματα που «πέταξαν» μαζί με τη Νομική Πατρών

Του Δημήτρη Παπαδόπουλου*

Το προηγούμενο εξάμηνο, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τη νομοθετική ρύθμιση για τις συνέργειες των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών δομών, ασκήθηκε έντονη κριτική από στελέχη της Ν.Δ., ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός και ουσιαστικά όλο το εγχείρημα δεν εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό.

Στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., υπήρχαν συνεχείς επαφές βουλευτών και στελεχών της με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αποτέλεσμα όλων των συναντήσεων ήταν η συνεχής διαβεβαίωση των πολιτών ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αναβαθμιστεί και ότι κανένα τμήμα δεν τελεί υπό κατάργηση. Ποια, τελικά, ήταν η επικείμενη αναβάθμιση καταργώντας 38 Τμήματα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ίδρυση αυτών των 38 Τμημάτων και της Νομικής στην Πάτρα είχε προβλεφθεί και η κάλυψη με οκτώ μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού σε κάθε Τμήμα, καθιστώντας τα αυτοδύναμα. Δηλαδή, χάθηκαν και 312 μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Θα δεσμευτεί η κ. Κεραμέως να κατανείμει αυτές τις θέσεις σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατανείμει πάνω από 600 θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και η Ν.Δ. βρίσκεται ήδη μείον 312 θέσεις. Επίσης είναι απορίας άξιον, αφού ήθελαν να καταργήσουν αυτά τα 38 Τμήματα, γιατί κατάργησαν πρώτη τη Νομική Πατρών και όχι όλα μαζί;

Ποια άλλη κυβέρνηση έχει ιδρύσει πανεπιστημιακά Τμήματα καλύπτοντας ανάγκες σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό απευθείας με τη νομοθέτησή τους; Το 2013 η Ν.Δ., με το «Σχέδιο Αθηνά», ίδρυσε Τμήματα δίχως κανέναν μόνιμο καθηγητή, καθιστώντας τα θνησιγενή. Επιπρόσθετα, τα Τμήματα αυτά αποτελούν ακόμα και σήμερα «βραχνά» λόγω του συγκεχυμένου γνωστικού αντικειμένου και της μη πρόβλεψης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους τους.

Δεν γίνεται λοιπόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. να θεσμοθετεί την κατάργηση ψηφισμένων νόμων, που πλήττουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Θυμίζω ότι αυτά τα Τμήματα, που ανεστάλη η λειτουργία τους, ήταν επιδιώξεις τόσο των πανεπιστημιακών αρχών όσο και των τοπικών κοινωνιών, ύστερα από μια περίοδο διαβουλεύσεων, διεκδικήσεων και προτάσεων από όλες τις πλευρές. Δεν ήταν «de facto» αποφάσεις.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα, με την εξίσωση των πτυχίων από δημόσια πανεπιστήμια με εκείνα των ιδιωτικών κολεγίων, μπαίνει από το παράθυρο και η ιδιωτική εκπαίδευση. Μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση επεδίωξε και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και τώρα ως κυβέρνηση κατήργησε και το άσυλο.

Όλη αυτή η υποκριτική στάση της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής. Η Ν.Δ. έχει και δείγματα γραφής με το «Σχέδιο Αθηνά» και αυτό ίσως επιφυλάσσει πολλές οδυνηρές εκπλήξεις. Φαίνεται ότι προσπαθεί να αναβιώσει δοκιμασμένες αποτυχημένες νομοθετικές παρεμβάσεις, διευκολύνοντας τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της Παιδείας.

* Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL