Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Βούτσης: Η ιστορία θα γράψει για τα επίχειρα του δεξιού λαϊκισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βούτσης: Η ιστορία θα γράψει για τα επίχειρα του δεξιού λαϊκισμού

Ο ίδιος αποδίδει σε μικρές μειοψηφίες με βίαιη και ακροδεξιά κουλτούρα, τις αντιδράσεις στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Υποστηρίζει πως λόγω της κλιματικής κρίσης, και λόγω των τεράστιων ανισοτήτων που διευρύνονται στην παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης, το μείζον θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έρχεται από το μέλλον.

 Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Προανακριτικής, κάνει λόγο για «πρωτοφανή κοινοβουλευτική πρακτική» και αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δυο βουλευτές του».  Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο κ. Βούτσης καταλογίζει στην κυβέρνηση μεροληψία υπέρ των οικονομικά ισχυρών συμφερόντων.

Δηλώνει αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί «ως καρδιά και κινητήρια πολιτική δύναμη για την έμπνευση και την πολιτικοποίηση της ευρύτατης προοδευτικής παράταξης που εμπεριέχει τις διαφορετικές της παραδόσεις».

Ερωτώμενος εάν πιστεύει ότι η  ελληνική κοινωνία έχει γίνει ρατσιστική, απάντησε αρνητικά, αποδίδοντας τις πρόσφατες τις πρόσφατες επιθέσεις σε πρόσφυγες, σε μικρές μειοψηφίες με ακροδεξιά και βίαιη κουλτούρα, που όταν  βρίσκουν κάλυψη ή και ανοχή από πολιτικές δυνάμεις και βεβαίως και όταν τυγχάνουν ισχυρής επικοινωνιακής αναμετάδοσης, διαμορφώνουν κλίμα και καθίστανται εξαιρετικά επικίνδυνες.

Τόνισε ότι η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πολύ μεγάλη γιατί ιδιαίτερα προεκλογικά επένδυσε διαχρονικά στην ατζέντα της ανομίας και του φόβου. Είπε ότι δεν επιχαίρει για το ότι πλέον η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα «τέρατα» που εξέθρεψε, αλλά αντίθετα νομίζει ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, βεβαίως και δυνάμεις και πολιτικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης, ώστε η ελληνική κοινωνία να απομονώσει και να περιθωριοποιήσει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές. «Η ιστορία θα γράψει για τα επίχειρα του δεξιού λαϊκισμού», σημείωσε, «έτσι όπως αυτός οργανώθηκε στην ομηρία της ακροδεξιάς ιδεολογίας, τόσο για την αντίκρουση της πολύ σημαντικής Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για τη ρεαλιστική αντιμετώπιση, με βάση ανθρώπινες αξίες του υπαρκτού μεγάλου ζητήματος της διαχείρισης, αλλά και της φιλοξενίας και της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών».   Εκτίμησε ότι υπάρχει εσωτερική διάσταση στο κόμμα της ΝΔ γύρω από την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ηγεσία της ΝΔ έχει «προσγειωθεί» στην πραγματικότητα, την οποία όμως γνώριζαν βεβαίως και όλη την προηγουμένη πενταετία όταν ασκούσαν μια στείρα αντιπολιτευτική πολιτική προς το ΣΥΡΙΖΑ, ενθαρρύνοντας τις ξενοφοβικές αντιλήψεις και πρακτικές».

Η ΝΔ είναι υπέρ των οικονομικά ισχυρών συμφερόντων

Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι και «στο πεδίο της οικονομίας αναδεικνύεται η μεγάλη θετική προσφορά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όχι μόνο βγήκαμε τυπικά από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, αλλά και γιατί δημιουργήθηκε το διεθνές κλίμα που εγγυάται την αυτοχρηματοδότηση της χώρας και μια γρήγορη επούλωση των τραυμάτων που η κρίση άφησε στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα πιο αδύναμα στρώματα. Δυστυχώς η ΝΔ, που πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν κρύφτηκε επ΄ αυτού προεκλογικά, ακολουθεί συστηματικά μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που βασίζεται στη συρρίκνωση αντί της αναγκαίας διεύρυνσης, των εγγυήσεων, των κατακτήσεων και της εισοδηματικής στήριξης των πολλών, που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες μειώσεις από την εφαρμογή των μνημονίων. Με αυτή την έννοια η αξιοποίηση του οικονομικού κλίματος, καθώς ενδύεται πάλι τη ρητορική του success story, γίνεται με μονομέρεια υπέρ των οικονομικά ισχυρών».

Για το ψηφισθέν αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το φορολογικό νομοσχέδιο και για τον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι «πιστοποιούν πέραν της μεροληψίας υπέρ των οικονομικά ισχυρών, ότι η προσδοκία για μια πραγματική βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και για τη μεσαία τάξη, επαφίεται, κατά την κυβερνητική λογική και την αντίστοιχη ρητορική που αναπτύσσουν οι αρμόδιοί της, στον αυτόματο πιλότο μιας ανάπτυξης χωρίς εγγυήσεις για την εργασία, για το περιβάλλον

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους Τζανακόπουλο-Πολάκη

Για το ζήτημα της Προανακριτικής, τόνισε ότι «αποτελεί πρωτοφανή κοινοβουλευτική πρακτική, η προσπάθεια να ορίζει και να αποκλείει η πλειοψηφία τις εκπροσωπήσεις των άλλων κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δυο συναδέλφους που θέλει να αποκλείσει το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ από την Επιτροπή και βεβαίως δεν πρόκειται, εν τέλει, να υποταγούμε και στο σχεδιασμό της άλλης πλευράς για να μην προχωρήσει η Προανακριτική, αρχής γενομένης από την κρίσιμη ακρόαση του κ. Φρουζή. Επισημαίνω ότι δημιουργείται ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο και για επόμενες επιτροπές του Κοινοβουλίου, αλλά και για τη σύνθεση και την εγκυρότητά της παρούσας επιτροπής, καθώς θα μπορεί ο οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον ο έχων νόμιμο συμφέρον ή ο εγκαλούμενος, να ζητάει τη εξαίρεση μελών της επιτροπής με μόνο το γεγονός ότι δημοσίως έχουν πάρει σαφή θέση για το αντικείμενο το οποίο η κάθε επιτροπή εξετάζει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καρδιά της προοδευτικής παράταξης

Απαντώντας στο ερώτημα εάν βρίσκει ανταπόκριση το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «ο οδικός χάρτης για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείται κάθε μέρα, τόσο στην επαφή μας πανελλαδικά με τον κόσμο της Αριστεράς και ευρύτερα τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες, όσο και με τις εγγραφές στο κόμμα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί, πέραν της εκλογικής επιρροής της 7ης Ιουλίου, ως καρδιά και κινητήρια πολιτική δύναμη για την έμπνευση και την πολιτικοποίηση της ευρύτατης προοδευτικής παράταξης που εμπεριέχει τις διαφορετικές της παραδόσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL