Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης: / Νίκος Παρασκευόπουλος: Η κυβέρνηση φοβάται περισσότερο τον διαδηλωτή από τον οικονομικό εγκληματία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης: / Νίκος Παρασκευόπουλος: Η κυβέρνηση φοβάται περισσότερο τον διαδηλωτή από τον οικονομικό εγκληματία

«Η κυβέρνηση νιώθει να απειλείται περισσότερο από τον μέσο διαδηλωτή παρά από τον οικονομικό εγκληματία» επισημαίνει στην «Αυγή» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σχολιάζοντας τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση «με πρωτοφανή βιασύνη». Ο Ν. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι οι αλλαγές «αλλοιώνουν την προηγούμενη πολύχρονη εργασία» κι εκτιμά ότι τα κίνητρα των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι «η επιβεβαίωση του δόγματος ‘νόμος, τάξη και ασφάλεια’ που στήριξε την προεκλογική πολιτική της κυβέρνησης», αλλά και η ‘στοργή’ προς τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου».

Για τις αλλαγές στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε σχέση με την τρομοκρατία, ο Ν. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι «οι βαριές ποινές που απειλούνται στηρίζονται στη διάγνωση μιας υποκειμενικής στάσης – διάθεσης», προειδοποιώντας ότι «η επιβολή της βαριάς ποινής θα εξαρτάται από ασαφείς και ελαστικές υποκειμενικές προϋποθέσεις, χωρίς ο πολίτης να έχει αμυντικές εγγυήσεις». Σε σχέση με την κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης της απιστίας για τραπεζικά στελέχη, ο Ν. Παρασκευόπουλος υπογραμμίζει ότι η διάταξη ευνοεί τις διοικήσεις των τραπεζών και «τα συμφέροντα της μειοψηφίας και των πελατών θα μένουν έκθετα».

Τις προηγούμενες μέρες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσπάθησε να τον εμπλέξει στην υπόθεση του ΚΕΘΕΑ και στις συκοφαντίες του για την διαχείριση του Κέντρου, με τον Ν. Παρασκευόπουλο να προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Εκτιμά ότι «η ανάμιξη του ονόματός μου έγινε για δύο λόγους: Για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο, και για να αναπαραχθεί η άθλια προπαγάνδα περί ‘νόμου Παρασκευόπουλου’ προς υποστήριξη της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς σχολιάζετε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ.; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κίνητρά της σε σχέση με τις αλλαγές αυτές;

Δυο εντυπωσιακά στοιχεία καταρχάς: Μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη θεμελιακή φυσιογνωμία του Ποινικού Δικαίου και αλλοιώνουν την προηγούμενη πολύχρονη εργασία επιχειρήθηκαν με πρωτοφανή βιασύνη. Μέλη της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, εξάλλου, τα οποία συμμετείχαν και στην προηγούμενη, δέχθηκαν να υπογράψουν αντιφατικά μέσα σε λίγες μέρες. Προφανώς τα κίνητρα ήταν κι αυτά δύο, αφενός η επιβεβαίωση του δόγματος «νόμος, τάξη και ασφάλεια» που στήριξε την προεκλογική πολιτική της κυβέρνησης, αφετέρου η «στοργή» προς τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου». Η κυβέρνηση που υποκίνησε την αλλαγή αυτή νιώθει να απειλείται περισσότερο από τον μέσο διαδηλωτή παρά από τον οικονομικό εγκληματία.

* Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές που κάνει η Ν.Δ. στο άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τα ζητήματα τρομοκρατίας κι οπλοκατοχής;

Το σύνταγμά μας και η ποινική νομοθεσία στηρίζονται στην αναλογικότητα: Βαρύ έγκλημα - βαριά ποινή. Επίσης στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρχει έγκλημα χωρίς πράξη, δηλαδή ποινή για το φρόνημα ή τη σκέψη. Το χαρακτηριστικό τώρα είναι ότι οι βαριές ποινές που απειλούνται για την τρομοκρατία στηρίζονται στη διάγνωση μιας υποκειμενικής στάσης - διάθεσης, ενώ η πράξη μπορεί να είναι ελαφρύτατη: Ένα πλημμέλημα κατά της δημόσιας τάξης ή ένα άλλο διακινδύνευσης ή π.χ. ένα ταξίδι που θα μπορούσε ο καθένας να πραγματοποιήσει. Έτσι η επιβολή της βαριάς ποινής θα εξαρτάται από ασαφείς και ελαστικές υποκειμενικές προϋποθέσεις, χωρίς ο πολίτης να έχει αμυντικές εγγυήσεις για να αποφύγει δυσανάλογες κυρώσεις.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις αλλαγές που αφορούν τα ζητήματα της διαφθοράς; Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις για τη διάταξη που αφορά τις τράπεζες;

Οι αντιδράσεις είναι εύλογες. Η νομοθεσία μας ώς τώρα ξέφευγε από τον κανόνα του αυτεπάγγελτου και προέβλεπε προϋπόθεση έγκλησης για τη δίωξη σε δύο μόνο κατηγορίες: όταν το προσβαλλόμενο αγαθό είναι προσωπικό κι όταν η πράξη δεν είναι κακουργηματική, δηλαδή ιδιαίτερα βαριά. Καμιά από τις δυο περιπτώσεις δεν συντρέχει εδώ. Η τράπεζα προφανώς θα αποφεύγει να εγκαλεί, όταν ο υπάλληλος έβλαψε τα συμφέροντά της με εντολή της διοίκησης, με βάση τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μετόχων, κι έτσι τα συμφέροντα της μειοψηφίας και των πελατών θα μένουν έκθετα.

Η κυβερνητική πλευρά άστοχα επικαλέστηκε την ανάγκη «να λυθούν τα χέρια των υπαλλήλων» για διακανονισμούς - μειώσεις στα δάνεια. Στην πραγματικότητα, η ρύθμιση που παρέχει αυτή τη διασφάλιση ήδη είχε θεσπιστεί το 2016 και προέβλεπε για τη δίωξη την κρίση ειδικού ενιαίου οργάνου κι όχι την έγκληση των ίδιων των τραπεζών.

* Δηλώσατε ότι θα καταφύγετε στη Δικαιοσύνη σχετικά με τα όσα ακούστηκαν για σας σχετικά με τη διαχείριση του ΚΕΘΕΑ. Γιατί πιστεύετε ότι ενέπλεξαν το όνομά σας στην υπόθεση; Πώς είδατε την παρέμβαση της Ν.Δ. στο αυτοδιοίκητο του Κέντρου; Τί επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η απόφαση;

Κατά τον υπουργό Υγείας, μια ατασθαλία και δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε από το ίδιο το ΚΕΘΕΑ το 2018 σε μια μονάδα που ιδρύθηκε το 2015 οφείλεται στη δική μου προεδρία, που είχε λήξει όμως το 2005 και έκτοτε δεν επαναλήφθηκε. Υποστήριξε ο υπουργός αρχικά ότι εναλλασσόμουν στην προεδρία του Οργανισμού με τον Γεράσιμο Νοταρά κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Όταν επισήμανα το ψεύδος, το έκανε μεγαλύτερο: είπε ότι η εναλλαγή γινόταν την τελευταία εικοσαετία, για να πιάσει το 2005. Προφανώς η ανάμιξη του ονόματός μου έγινε για δύο λόγους: Για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο, και για να αναπαραχθεί η άθλια προπαγάνδα περί «νόμου Παρασκευόπουλου» προς υποστήριξη της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Η κατάργηση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή θέση του ΚΕΘΕΑ, αφού ο ΟΗΕ το έχει αναγορεύσει σύμβουλό του σε θέματα ναρκωτικών εκτιμώντας την αυτοδιοίκησή του.

Επίσης θα πλήξει το θεραπευτικό έργο, που στηρίζεται στη συμμετοχικότητα και βλέπει την αυτοοργάνωση σαν συμμετοχή ενεργό στην ίδια τη ζωή. Χάρη στο έργο αυτό έχουν σηκωθεί άνθρωποι που ήταν ξαπλωμένοι ανήμποροι στα πεζοδρόμια, έχει σωθεί η υγεία και κάποτε η ζωή τους κι έχει γίνει ασφαλέστερη η κοινωνία από την αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν τον υπουργό. Τον ενδιαφέρουν μόνο η κομματική και η αγοραία επιβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL