Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Αν πουληθούν τα ΕΛ.ΠΕ., αντί για ΑΟΖ, θα έχουμε θαλάσσια οικόπεδα ιδιωτών»

Eurokinissi

Ν. Παππάς: "Λέτε ότι θα πουλήσετε τη ΔΕΗ διότι είναι ζημιογόνα. Τα ΕΛ.ΠΕ. θέλετε να τα πουλήσετε παρ' όλο που είναι κερδοφόρα. Δηλαδή, και με κέρδη και με ζημιές, και με κρύο και με ζέστη εσείς πουλάτε»

Τους λόγους εθνικού συμφέροντος που, ειδικά τώρα που η Ελλάδα είναι εκτός Μνημονίων, δεν πρέπει να πουληθούν τα ΕΛ.ΠΕ. ανέδειξε ο Νίκος Παππάς χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση ερώτησής του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Με την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων το Δημόσιο θα αποχωρήσει από μια εταιρεία κερδοφόρα αλλά και από τη θυγατρική της που ασχολείται με την έρευνα υδρογονανθράκων. Θα εγκαταλείψετε τα δικαιώματα εξόρυξης και αντί για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνημ, θα έχουμε θαλάσσια οικόπεδα ιδιωτών» προειδοποίησε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Παππάς επισήμανε ότι το ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ. τώρα που επί ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν κερδοφόρα είναι «ιδεοληπτική» επιλογή, ειδικά σε σχέση με όσα γίνονται στην Ευρώπη. «Δεν είναι ασύνηθες το Δημόσιο να διακρατά σημαντικό μερίδιο σε εταιρείες που έχουν τέτοιου τύπου κρίσιμες υποδομές και δικαιώματα στα χέρια τους» επισήμανε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νορβηγία, όπου το Δημόσιο κατέχει το 67% της StatOil, και την Ιταλία, όπου το ποσοστό του Δημοσίου στην ENI ανέρχεται στο 30%.

«Σύνθημα για γενική αποχώρηση του Δημοσίου»

Η απάντηση του Άδ. Γεωργιάδη ήταν "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ (τον Απρίλιο του 2018) το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε διαγωνισμό για την πώληση των ΕΛ.ΠΕ.. «Εσείς οι διαπρύσιοι αντίπαλοι της Θάτσερ, κατά των ιδιωτικοποιήσεων, πώς δεν προτάξατε τα στήθη σας να σταματήσετε αυτή την επαίσχυντη πώληση της κερδοφόρου εταιρείας;» ρώτησε.

«Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαινόμαστε. Παραλάβαμε μια συμφωνία ιδιωτικοποίησης από εσάς, την οποία αλλάξαμε μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε σε περίπτωση πώλησης να διακρατήσει το Δημόσιο το 50,1% της εταιρείας εξορύξεων και των δικαιωμάτων των υδρογονανθράκων και, βεβαίως, σημαντικό μερίδιο στα ΕΛ.ΠΕ.» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Επρόκειτο για συμφωνία, κατά την οποία θα πουλούσε μερίδιό του και ο ιδιώτης επενδυτής, όπως είχε συμφωνήσει. Από αυτή τη συμφωνία έχει αποχωρήσει πλέον ο επενδυτής».

«Ποια είναι η οικονομική λογική πίσω από αυτή την ακραία επιλογή και μάλιστα σε μια περίοδο όπου πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι τα κοιτάσματα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μεγάλα και μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη;» ρώτησε ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι «έχετε δώσει ένα σύνθημα για γενική αποχώρηση του Δημοσίου από κρίσιμες εταιρείες. Λέτε ότι θα πουλήσετε τη ΔΕΗ διότι είναι ζημιογόνα. Τα ΕΛ.ΠΕ. θέλετε να τα πουλήσετε παρ' όλο που είναι κερδοφόρα. Δηλαδή, και με κέρδη και με ζημιές, και με κρύο και με ζέστη εσείς πουλάτε».

Άδ. Γεωργιάδης: "Δεν θα αποσυρθούμε συνολικά"

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι δεν θα πουληθεί το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου και επικαλέστηκε δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την 1η Οκτωβρίου 2019 δήλωσε πως «'είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι προχωρούμε προς την κατεύθυνση που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις επιλογές και θα κρίνουμε με βάση προφανώς το συμφέρον του Δημοσίου και ευρύτερα το εθνικό συμφέρον'. Και λίγο παρακάτω λέει ο Κ. Χατζηδάκης: 'Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛ.ΠΕ.'. Άρα, αφού το ξέρετε, γιατί με ρωτάτε;».

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις