Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Βοιωτία / Περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Βοιωτία: Η προοδευτική παράταξη να φέρει τη χώρα στον σωστό δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Βοιωτία / Περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Βοιωτία: Η προοδευτική παράταξη να φέρει τη χώρα στον σωστό δρόμο

Δημοκρατικό κάλεσμα για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, του κορμού της προοδευτικής παράταξης που θα αλλάξει την πορεία του τόπου, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θήβα. Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς, "στην πιο κυνική του μορφή". "Ο λαός έχει την ευκαιρία να δεί, να συγκρίνει και να κρίνει", τόνισε, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα εξουσίας που παλινορθώθηκε και "πρέπει να αγωνιστούμε, όχι ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως προοδευτική και δημοκρατική παράταξη με ευθύνη για τη δημοκρατία, να φέρουμε τη χώρα στον σωστό δρόμο, των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της προόδου".

Μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική

"Να χτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, που θέλουμε να είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης της χώρας μας", είπε μιλώντας στην ανοιχτή εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας: "Μαζί θα οικοδομήσουμε το πρόγραμμα για να αλλάξουμε την πορεία του τόπου, για πολλά χρόνια. Να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική", είπε ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης, που βρέθηκε χθες στην Βοιωτία, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ανασυγκρότηση και τη μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκινητική η στήριξη του κόσμου

Νωρίτερα, επισκέφθηκε τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό. Μάλιστα στην πλατεία Κουμουνδούρου της βοιωτικής κωμώπολης οργανώθηκε αυθόρμητη συγκέντρωση, σύμπτωση που δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Αλ. Τσίπρα. "Θέλω κι εγώ η Κουμουνδούρου να μετατραπεί σαν τη δική σας πλατεία, θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό όπου θα συναποφασίζουμε", είπε εν μέσω γέλιων και χειροκροτημάτων.

"Με γεμίζει αυτή η επαφή με τους ανθρώπους και τους πολίτες. Με αναζωογονεί. Είναι μια ανάγκη για ένα κόμμα που παλιότερα πάλευε αν θα μπει στη Βουλή και η συγκυρία το έφερε να διαχειριστεί τη χώρα. Ο κόσμος μάς στήριξε ακόμα και στην ήττα" σημείωσε στη Θήβα.

"Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας"

Υπογράμμισε δε ότι το μεγαλύτερο έλειμμα ήταν ότι, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, "στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας", ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να έχει αυτή την αδιαμεσολάβητη επαφή. "Τώρα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορούμε να αποκτήσουμε τη δημιουργική σχέση και επαφή με τους πολίτες"τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που κάλεσε τους παρευρισκόμενους να σηκώσουν το χέρι τους εάν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Διακρίνοντας πως απάντησαν λιγότεροι από τους μισούς ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως αυτό είναι θετικό και τους κάλεσε να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. "Διαδώστε τον isyriza, την προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την προοδευτική δημοκρατική παράταξη και τη δική σας φωνή", πρόσθεσε.

Για μια ελεύθερη, σύγχρονη και προοδευτική χώρα

"Να κάνουμε το βήμα για να χτίσουμε μαζί το επόμενο όνειρο μιας χώρας σύγχρονης, ελεύθερης, προοδευτικής και δίκαιης", σημείωσε. Όπως ανέφερε, στις 7 Ιουλίου είχαμε την παλινόρθωση ενός συστήματος εξουσίας, στην πιο κυνική του μορφή. "Ενός συστήματος εξουσίας που, ακριβώς επειδή βρέθηκε έξω από τους κυβερνητικούς θώκους, έπαθε σύνδρομο στέρησης. Εγκαθιδρύουν μια καθεστωτική αντίληψη στη διακυβέρνηση του τόπου. Εγκαθιδρύουν ένα σκληρό κομματικό κράτος, δήθεν επιτελικό. Ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, το καταργούν. Ακόμα και το ΚΕΘΕΑ" επισήμανε.

Δώρο στους ιδιώτες η κατάργηση 38 ΑΕΙ

Κατήγγειλε ακόμα την κυβερνητική απόφαση να κλείσουν 38 σχολές ΑΕΙ, χαρακτηρίζοντάς την "εκδικητική" απέναντι στη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου. "Ο λόγος που γίνεται είναι για να δώσουν έδαφος στα ιδιωτικά κολέγια. Ταυτόχρονα, θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία", είπε, εξηγώντας πως κάθε δημόσια ανώτατη σχολή που κλείνει οδηγεί τους νέους και τις νέες σε ιδιωτικά κολέγια αμφιβόλου ποιότητας σπουδών. "Όταν δημιουργούσαμε νέα δημόσια ΑΕΙ μας κατηγορούσαν ότι δεν θέλαμε ιδιωτικά και στέλνουμε τους νέους στο εξωτερικό να σπουδάσουν. Σήμερα κλείνουν σχολές για να δώσουν έδαφος στην ιδιωτική εκπαίδευση", σημείωσε, μιλώντας για ιδεολογική διαφορά στον τομέα της εκπαίδευσης.

Αντί ελαφρύνσεων επιβαρύνσεις

Επέκρινε ακόμα την κυβερνητική πολιτική για την μεσαία τάξη. "Αντί να δούμε ελαφρύνσεις, ήδη βλέπουμε επιβαρύνσεις", είπε. "Έλυσαν το θέμα της ΔΕΗ με πολύ εύκολο τρόπο, αυξάνοντας τα τιμολόγια 500 εκατ. στις πλάτες των καταναλωτών", πρόσθεσε. Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάργηση των κατακτήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης στην εργασία, με τις ΣΣΕ και το πάγωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας αναιρεί την άρση της μείωσης του αφορολόγητου με την υποχρέωση του 30% ηλεκτρονικών συναλλαγών. "Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αιτιολογήσουν το 30% των εξόδων τους" σημείωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε, όπως είπε, να καταστροφολογήσει και να υποστηρίξει ότι η οικονομία καταρρέει, όπως έκανε ο Κ. Μητσοτάκης που μιλούσε για τέταρτο Μνημόνιο.

"Εκτός από τους οικονομικούς δείκτες που πάνε καλά όμως, υπάρχουν και οι κοινωνικοί. Και εκεί είναι μαύρα τα μαντάτα" επισήμανε, αναφερόμενος στα, εκ νέου, αρνητικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην "Εργάνη". Κάτι που απέδωσε στο "σήμα", όπως σημείωσε, της κυβέρνησης στην εργοδοσία, που ενθαρρύνει τις ελαστικές μορφές εργασίας και τον εργασιακό Μεσαίωνα.

Θέλουν να βγάλουν λάδι τους τραπεζίτες

Από τον Ορχομενό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με τις τράπεζες. "Είδατε τι έγινε με τους τραπεζίτες, τους παρακάλεσε να κόψουν τις προμήθειες. Πότε τις έβαλαν; Όταν ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μείωσαν κάποιες για τα μάτια του κόσμου", ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, "την ίδια στιγμή, έρχεται να νομοθετήσει ασυλία σε στελέχη των τραπεζών για κακουργήματα".

Και πρόσθεσε: "Λένε ότι το κάνει για να απομειώσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Κουραφέξαλα. Δίνει ασυλία, γιατί η Δικαιοσύνη θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για παράνομες συναλλαγές και θέλουν να τους βγάλουν λάδι πριν έρθει η Δικαιοσύνη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL