Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Μ. Θραψανιώτης: Επιζήμιες οι ανεμογεννήτριες στο γεωπάρκο Σητείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Θραψανιώτης: Επιζήμιες οι ανεμογεννήτριες στο γεωπάρκο Σητείας

Οικονομικά ασύμφορη και περιβαλλοντικά επιζήμια χαρακτήρισε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης την εγκατάσταση 27 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο γεωπάρκο Σητείας, που ενέκρινε με απόφαση του ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Σε συνέντευξή του στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm, ο Μανόλης Θραψανιώτης μίλησε για τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, οι οποίες εκφράστηκαν δημόσια σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκρο.

Όπως είπε ο βουλευτής το έργο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σχεδιάστηκε στο παρελθόν με δεδομένα που δεν ισχύουν σήμερα. «Ο σχεδιασμός έγινε πριν από το 2012, που δεν υπήρχε στον ορίζοντα η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα και το ημερήσιο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έφτανε στο 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Μετά τη διασύνδεση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη θα πέσει πολύ χαμηλότερα από τα 220 ευρώ τη μεγαβατώρα και κατά συνέπεια η λειτουργία των ανεμογεννητριών θα είναι ασύμφορη. Ο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, είχε αρνηθεί να εγκρίνει το έργο ακριβώς για οικονομικούς λόγους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η σύμβαση που θα υπογραφεί με την ανάδοχο εταιρεία θα προβλέπει κόστος μικρότερο των 220 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σε διαφορετική περίπτωση οι κάτοικοι της Κρήτης και όλοι οι Έλληνες θα πληρώνουν πολύ ακριβά το ρεύμα που θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θραψανιώτης.

Αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ο κ. Θραψανιώτης επισήμανε ότι οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζονται να τοποθετηθούν στην καρδιά του γεωπάρκου της Σητείας, που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή γεωλογικής κληρονομιάς από την UNESCO. Οι δρόμοι που θα κατασκευαστούν για την εγκατάστασή τους θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Επιπλέον πρόκειται, όπως είπε ο βουλευτής, για γιγάντιες ανεμογεννήτριες, ύψους 140 μέτρων η καθεμία, που θα βρίσκονται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζάρκου.

«Φυσικά και μας ενδιαφέρει το είδος της ανάπτυξης που θα επιλέξουμε για την Κρήτη, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να τα παραβλέψουμε», είπε ο βουλευτής, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή της Σητείας έχει ήδη τοποθετηθεί και λειτουργεί το 50% των ανεμογεννητριών της Κρήτης.

πηγή inotos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL