Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Περιορισμός των διαδηλώσεων, συρρίκνωση της δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιορισμός των διαδηλώσεων, συρρίκνωση της δημοκρατίας

Του Άγγελου Μανταδάκη

Τι έχεις, Γιάννη; Τι είχα πάντα...

Αυτό μου έρχεται στο μυαλό όταν διαβάζω στις εφημερίδες και βλέπω στην τηλεόραση την είδηση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσανατολίζεται στον περιορισμό των διαδηλώσεων και των πορειών στο κέντρο της Αθήνας, με το πρόσχημα ότι εμποδίζουν την αγορά να λειτουργήσει, τον κόσμο να πάει να ψωνίσει και πλήττουν ανεπανόρθωτα τον τουρισμό.

Πώς όμως θα γίνει αυτό; Η κυβέρνηση δεν απαντάει ευθέως, μόνο προβαίνει σε κάποιες γενικόλογες αναφορές ότι δηλαδή τον ρόλο αυτόν θα τον αναλάβει η αστυνομία και κυρίως τα ΜΑΤ. Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι θα κάνει η αστυνομία; Το πιο «λογικό» που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι η αστυνομική διεύθυνση θα παίρνει καθημερινά μια λίστα με τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, πορείες, απεργίες, είτε μαζικών φορέων (σωματείων, ομοσπονδιών και λοιπών συνδικάτων) είτε φοιτητών και μαθητών, ώστε να εκτιμά πόσοι θα συμμετέχουν σε κάθε περίπτωση! Ο αστυνομικός διευθυντής λοιπόν θα κρίνει αν ο κόσμος χωράει σε ένα πεζοδρόμιο ή στην άκρη του δρόμου και οι αστυνομικοί θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση της απόφασης του!

Αναρωτιέμαι ξανά, στην περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν χωρούν στο πεζοδρόμιο (γιατί είναι χιλιάδες!), τότε η αστυνομία πώς θα περιορίζει τη διαδήλωση; Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστούν αστυνομικές μέθοδοι που θα περιορίζουν τη διαδήλωση «αναγκαστικά». Ο καθένας μπορεί να φανταστεί ό,τι θέλει...

Ας σοβαρευτούμε. Είναι αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο ότι οι διαδηλώσεις και οι πορείες είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων πόλεων του κόσμου. Ουδείς μπορεί να τις περιορίσει χωρίς μέτρα που να «χτυπούν» κατευθείαν τη δημοκρατία. Η Αθήνα είναι και αυτή μια μεγάλη πόλη, είναι η πρωτεύουσα της χώρας, το κέντρο όλων των πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι η κοιτίδα όλων των εκδηλώσεων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, της νεολαίας και κάθε πολίτη που θέλει να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και αυτό δεν αλλάζει.

Για άλλη μια φορά λοιπόν επιδιώκεται αυτό που πολλές φορές στο παρελθόν προσπάθησαν κάποιοι να πετύχουν, δηλαδή τον περιορισμό των κινητοποιήσεων του λαού της Αθήνας στο όνομα της αγοράς, του τουρισμού και εν γένει της οικονομίας, απόπειρα όμως που απέτυχε παταγωδώς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL