Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΙΡΕΡ - ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ / Απολογείται σήμερα ο φίρερ-Μιχαλολιάκος: Να μπει για πάντα φυλακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΙΡΕΡ - ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ / Απολογείται σήμερα ο φίρερ-Μιχαλολιάκος: Να μπει για πάντα φυλακή

Σήμερα, στις εννιά το πρωί, θα καθίσει στο εδώλιο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Θα είναι η πρώτη φορά που ο φίρερ της ναζιστικής οργάνωσης θα κληθεί να απολογηθεί για τη δράση των Ταγμάτων Εφόδου. Και είναι η πρώτη φορά μέσα σε 30 χρόνια φασιστικής δράστης που είναι τόσο πολύ στριμωγμένος.

Δεν είναι μόνο οι ισχυρισμοί του που καταρρέουν πανηγυρικά, όπως ο χρόνος που πληροφορήθηκε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά κι ότι οι απολογίες των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής αποδείχτηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς κι εξελίχθηκαν σε τραμπουκισμούς προς την έδρα, επιβαρύνοντας έτσι κι άλλο τη θέση των χρυσαυγίτων και του Μιχαλολιάκου ως αρχηγού.

Με την απολογία του “αρχηγού” της οργάνωσης Νικόλαου Μιχαλολιάκου για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής οπλοκατοχής ολοκληρώνεται η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μια ιστορική στιγμή και ένα σημαντικό ραντεβού με την Ιστορία για τα κινήματα.

Για την αυριανή απολογία καλούν στις 9 το πρωί σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο και παρουσία μέσα στη δικαστική αίθουσα που θα γίνεται η συνεδρίαση πληθώρα οργανώσεων από την Αριστερά και τον αναρχικό χώρο. Σε μεγάλη συμμετοχή στην αντιφασιστική κινητοποίηση καλεί και το ΠΑΜΕ.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Οφείλουμε να δώσουμε μάχη μέχρι τέλους

Στις 9.00 π.μ. στο Εφετείο καλεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. “Η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έχει πλέον μπει στην τελική της ευθεία, με τα ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία να βαραίνουν στην πλάτη των κατηγορουμένων. Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου αποτελεί κομβικό σημείο για την εξέλιξη, καθώς ο ‘Αρχηγός’ είναι εκείνος που είχε και συνεχίζει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη δράση της ναζιστικής συμμορίας. Μέσα από τη μαζική και δυναμική μας παρουσία, μέσα και έξω από την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, οφείλουμε να δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη, έως ότου οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να βρεθούν στη φυλακή”, τονίζει η οργάνωση.

"Στην απολογία του Μιχαλολιάκου θα βρεθούμε μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, τον Σαχζάτ Λουκμάν, τους δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες που χτυπήθηκαν από τους φασίστες, αλλά και για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και του Χίτλερ, απαιτώντας να μπουν για πάντα φυλακή οι δολοφόνοι και οι ηθικοί αυτουργοί τους. Και θα συνεχίσουμε τη μάχη για να τσακίσουμε τους φασίστες και την Ακροδεξιά και συνολικά το σύστημα που τους γεννάει και τους θρέφει", αναφέρει στο κάλεσμά της για τις 8.30 π.μ., στο μετρό Αμπελοκήπων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

"Oύτε σπιθαμή στους φασίστες" είναι το μήνυμα του ΕΕΚ, που καλεί σε προσυγκέντρωση επίσης στις 8.30 π.μ. Στηρίζει και συμμετέχει ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Passamontana με κάλεσμα για τις 9.00 π.μ.

Ταξική Αντεπίθεση: Ο μαχητικός αντιφασισμός τούς καταρρακώνει

"Στη σημερινή συγκυρία, η Χ.Α. βρίσκεται αποδυναμωμένη, αποδιοργανωμένη και εκτός του Κοινοβουλίου. Ο μαχητικός αντιφασισμός την έχει οδηγήσει σε μια βαθιά κρίση στρατηγικής. Το κίνημα έχει επιβάλει τους όρους του σε όλη την Ελλάδα. Κατεβαίνει μαζικά στο δρόμο, ‘απαγορεύει’ εκδηλώσεις, τσακίζει φασίστες, εγκλωβίζοντάς τους σε μια θέση μόνιμης άμυνας. [...] Ο μαχητικός αντιφασισμός καταρρακώνει τον μύθο του ‘πολιτικού στρατιώτη’ και των ‘άτρωτων" Ταγμάτων Εφόδου, αμφισβητεί τη δυνατότητα της ναζιστικής οργάνωσης να πραγματοποιήσει ακόμα και μια ανοιχτή ομιλία, καταφέρνοντας να σπείρει την ηττοπάθεια και την απογοήτευση στις γραμμές της, αλλά και την αμφιβολία για την ηγεσία, η οποία, φοβισμένη για την έκβαση της δίκης και την πιθανή καταδίκη της, προσπαθεί να σώσει απλώς το τομάρι της", σημειώνει η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), η οποία επίσης καλεί στις 9.00 π.μ.

"Προφανώς για μας ο φασισμός δεν τελειώνει στις δικαστικές αποφάσεις ή στην εκτόπιση της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή. Η αντιφασιστική πάλη θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση καθώς όλες οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη φασιστικών ρατσιστικών ιδεών συνεχίζουν να υπάρχουν. Όποια μορφή και αν πάρει η Ακροδεξιά και ο ναζισμός, θα μας βρίσκουν απέναντί τους", υπογραμμίζει στο δικό του κάλεσμα για τις 8.30 π.μ. ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας - Πειραιά.

ΟΡΜΑ: Κανένα έλεος

Να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα γίνει ανεκτή η ευνοϊκή αντιμετώπιση των χρυσαυγιτών από τις δικαστικές αρχές θέλει η ΚΕΕΡΦΑ, που καλεί στις 8.30 π.μ. στο μετρό Αμπελοκήπων: "Με τη δυναμική μας παρουσία τη μέρα της απολογίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, ο οποίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στέλνουμε μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε να πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί που με τις δολοφονικές τους επιθέσεις έβαλαν στο στόχαστρο τα δικαίωμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων".

"Κανένας έλεος" ζητάει για τη Χρυσή Αυγή η ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού) με κάλεσμα επίσης στις 8.30 π.μ. "Το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι", είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αναρχικές συλλογικότητες "Κύκλος της Φωτιάς" και "Όμικρον 72", η αναρχική φοιτητική Συνέλευση "Αροδαμός" και η ομάδα "Αδράστεια", που θα δώσουν το παρών στο Εφετείο στις 9.00 π.μ.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. “Κώστας Σωτηρίου”. Ο σύλλογος κήρυξε μάλιστα τρίωρη στάση εργασίας από 8.00 μέχρι τις 11.00 π.μ., προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, για το οποίο καλείται προσυγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στο Μετρό Αμπελοκήπων.

ΠΑΜΕ: Μαντρόσκυλα των αφεντικών οι χρυσαυγίτες

Σε συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στο μετρό Αμπελοκήπων και πορεία στο Εφετείο Αθηνών καλεί το ΠΑΜΕ. Στο κάλεσμά του σημειώνει: «4,5 χρόνια έχουν περάσει από την ημερομηνία έναρξης της δίκης της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. 4,5 χρόνια οι εγκληματίες δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι σπέρνοντας το ναζιστικό ρατσιστικό τους δηλητήριο παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν την εγκληματική τους δράση, που απορρέει από την ίδια τη ναζιστική τους ιδεολογία. Η δολοφονία του Παύλου Φύσα, η δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, των αλιεργατών στην ιχθυόσκαλα, αποδεικνύει τον ρόλο τους ως μαντρόσκυλων των αφεντικών. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν Έλληνες και μετανάστες εργάτες που παλεύουν, αγωνίζονται, διεκδικούν”.

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν ακόμη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Ποιος είναι ο Μιχαλολιάκος

Ο Μιχαλολιάκος είναι ο ιδρυτής της Χρυσής Αυγής και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της από το 1980, που πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο περιοδικό “Χρυσή Αυγή”, μέχρι και σήμερα, σημειώνει το jailgoldendawn.com. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, είχε κατηγορηθεί για “κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων δι’ εκρηκτικών υλών”, καταδικάστηκε τελικά αμετάκλητα με τον νόμο περί όπλων και εκρηκτικών σε 12 μήνες φυλάκιση.

Το 1983 κατέθεσε στον Άρειο Πάγο δήλωση ίδρυσης κόμματος (“Λαϊκός Σύνδεσμος”). Το 1984 ανέλαβε γραμματέας της νεολαίας ΕΠΕΝ, θέση από την οποία γρήγορα αποχώρησε. Από το 1986, η Χρυσή Αυγή ξεκινά την αυτοτελή οργανωτικά δράση της στα γραφεία της στην Κεφαλληνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL