Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική ανεπάρκεια στο προσφυγικό / Η κυβέρνηση θερίζει τις θύελλες που συνεχίζει μόνη της να σπέρνει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική ανεπάρκεια στο προσφυγικό / Η κυβέρνηση θερίζει τις θύελλες που συνεχίζει μόνη της να σπέρνει...

Η Ν.Δ. μπορεί μετά την 7η Ιουλίου να αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το προσφυγικό είναι ένα πολυσύνθετο γεωπολιτικό ζήτημα που δεν δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως όσο τα στελέχη της συνεχίζουν να αναπαράγουν την ακραία, διχαστική και λαϊκιστική ρητορική που χρησιμοποιούσε η Ν.Δ. προεκλογικά, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να θερίζει όχι μόνο τις θύελλες που έσπειρε, αλλά και αυτές που συνεχίζει να σπέρνει.

Έτσι, ενώ προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί το πολυδαίδαλο πρόβλημα, σκοντάφτει πάνω στις... αγανακτισμένες αντιδράσεις και τα ρατσιστικά αντανακλαστικά που η ίδια συνεχίζει να εκτρέφει.

Τελευταίο τέτοιο σημαντικό κρούσμα, οι δηλώσεις του Χαρ. Αθανασίου. Αμέσως μετά ακολούθησε η κάλυψη που προσέφερε ο Κ. Κυρανάκης στον ρατσιστικό... ακτιβισμό της “μπάρμπεκιου-διαμαρτυρίας” έξω από hot spot.

Μιλώντας για την κατάσταση στη Λέσβο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για κίνδυνο “αλλοίωσης πληθυσμού” και πρόσθεσε ότι “οι γεννήσεις έχουν διπλασιαστεί στους μουσουλμάνους έναντι των Ελλήνων” και πως σε είκοσι χρόνια “τα αιτήματα από την Τουρκία για τεμένη και αναγνώριση μειονότητας μπορούν να δημιουργήσουν μια 'νέα Ροδόπη'".

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά ξενοφοβική αντίληψη και ομολογία ανεπάρκειας

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωσε ότι ο Χ. Αθανασίου όχι μόνο "επιβεβαιώνει τη βαθιά ξενοφοβική αντίληψη που έχει διαποτίσει τη σκέψη και την πρακτική της Ν.Δ.", αλλά, “παράλληλα, ομολογεί με κυνικό τρόπο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος". Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε στον ίδιο, αλλά “και σε όσους έχουν ανάλογες ανησυχίες", ότι ο νομός Ροδόπης ανήκει στην ελληνική επικράτεια, κατοικείται από Έλληνες πολίτες -χριστιανούς και μουσουλμάνους- και αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίου θρησκευτικού σεβασμού πάνω στην αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας. "Η διάκριση των Ελλήνων σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας συνιστά θεσμική πρόκληση, ενώ φανερώνει βαθιά άγνοια και προκατάληψη", υπογράμμισε.

Παράλληλα, σχολίασε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να αναρωτιέται “τι προκαλεί τις ακραίες ξενοφοβικές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όταν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. υιοθετούν μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή". Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση “βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της αντιπολιτευτικής της ρητορείας και της κυβερνητικής της αδράνειας" και την κάλεσε "να εφαρμόσει επιτέλους ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης του σύνθετου αυτού ανθρωπιστικού ζητήματος".

Π. Σκουρλέτης: Η Ν.Δ. αντιμέτωπη με τον προεκλογικό της εαυτό

"Η κυβέρνηση είναι αποσταθεροποιημένη σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον προεκλογικό της εαυτό”, δήλωσε (ρ/σ Real) ο γραμματέας της Κ.Ε. Π. Σκουρλέτης, εξηγώντας ότι προεκλογικά, “για να ικανοποιήσει μια μερίδα ακραία συντηρητικών ψηφοφόρων, δημιούργησε την αίσθηση ότι το μεταναστευτικό οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη των εκλογών ήρθε να διαπιστώσει ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, ότι είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα που υπερβαίνει τη δυνατότητα μιας χώρας να το διαχειριστεί”. Είπε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση οι αντιδράσεις που παρατηρούνται από ορισμένους πολίτες στην προσπάθεια μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, για να σχολιάσει πως “η κυβέρνηση θερίζει αυτά που έσπειρε”.

Δ. Βίτσας: “Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο"

Το βασικό ζήτημα, υπογράμμισε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ο Δ. Βίτσας, “είναι να πιέσουμε να αποκατασταθεί η αλήθεια, να μάθει ο κόσμος ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, δεν αυξάνουν την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα, είναι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια, να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, να γίνεται γρηγορότερα η εξέταση του αιτήματος του ασύλου”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση πληρώνει την πολιτική που ακολούθησε: να δυναμώνει κάθε ξενοφοβική φωνή και να στηρίζει τους «γαλάζιους» δημάρχους που ακόμα και στα προεκλογικά τους προγράμματα είχαν ενσωματώσει το ότι δεν θα αφήσουν στην περιοχή τους να εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπογράμμισε ότι “έχει σημασία να μην δυναμώσει η ξενοφοβία, καθώς πέραν του πρακτικού ζητήματος έχουμε και έναν 'αγώνα αξιών'”. Σημείωσε ότι, “έτσι όπως κατάντησε τα πράγματα η κυβέρνηση, οι αιτούντες άσυλο έχουν τριπλασιαστεί στα νησιά και η μόνη άμεση λύση είναι να μεταφερθεί ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων στην ενδοχώρα σε ξενοδοχεία”. Είπε ότι οι ρατσιστές πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα και ότι ουσιαστικά είναι ελάχιστοι αυτοί που αντιδρούν.

“Η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις”

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε (ΕΡΤ1) ότι αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα και οι εικόνες είναι εκδήλωση της στάσης που είχε η Ν.Δ., “που καλλιέργησε και κάλυψε την ακροδεξιά ρητορική”. Ο Σ. Φάμελλος τόνισε (ρ/σ Κανάλι 1 Πειραιά) ότι “η Ν.Δ. οφείλει να παραδεχτεί τα λάθη της και τη μικροκομματική της στάση στο προσφυγικό, να μιλήσει με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και να διεκδικήσει ευρωπαϊκές λύσεις στο προσφυγικό”. Ομοίως, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκ. Σαντορινιός κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες εκτόνωσης της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Θ. Φωτίου προς Δ. Μιχαηλίδου

“Ντροπιαστικές νομοθετικές αλχημείες για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

Για υλοποίηση μιας “ντροπιαστικής αλχημείας, που περιέλαβε στον νόμο 'περί διεθνούς προστασίας'” για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Θ. Φωτίου, απαντώντας σε δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου. Η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Πρόνοια την κατηγόρησε ότι απέκρυψε πως με τον νόμο αναγνωρίζουν ως παιδιά μόνον τους κάτω των 15 ετών και τους άνω των 15 ετών τους βαφτίζουν ενήλικες. Έτσι, ως ενήλικες, μπορούν, με fast track διαδικασίες, να χαρακτηριστούν μετανάστες από ασφαλείς χώρες και να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης. Τόνισε ότι αυτός ο διαχωρισμός, που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, έγινε γιατί το 93% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πάνω από 15 χρονών. Δηλαδή από τα 4.800 ανήλικα ασυνόδευτα που σήμερα βρίσκονται στη χώρα, μόνον 336 χρήζουν παιδικής προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL