Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Η καλλιέργεια, η μόρφωση και οι κυρίες της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η καλλιέργεια, η μόρφωση και οι κυρίες της Ν.Δ.

του Νίκου Μπίστη

Ούτε όλες οι κυρίες είναι ίδιες, ούτε όλοι οι μορφωμένοι είναι και καλλιεργημένοι, ούτε όλοι οι δεξιοί/δεξιές είναι ίδιοι. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο φέτος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με τους αλλεπάλληλους κανονιοβολισμούς στη μνήμη και την ευαισθησία του λαού από τις κ. Κεραμέως και Μιχαηλίδου. Ανέδειξαν, χωρίς μάλλον να το επιδιώκουν και να το καταλαβαίνουν, τη διαφορά ανάμεσα στη μόρφωση και την καλλιέργεια. Χωρίς να αποτελεί η καλλιέργεια αδιαμφισβήτητο αντιβιοτικό απέναντι στο ευάλωτο του ανθρώπινου πνεύματος (ο Μάρτιν Χαϊντέγκερ και ο Έζρα Πάουντ, μια και αναφερόμαστε στον φασισμό, ήταν αναμφισβήτητα καλλιεργημένοι διανοούμενοι), αποτελεί μια πρώτη γραμμή άμυνας τουλάχιστον απέναντι στην ευτέλεια και την ανοησία. Δύσκολα, π.χ., ένας καλλιεργημένος άνθρωπος θα χρωμάτιζε αβασάνιστα το Αλβανικό Έπος με έννοιες όπως ο λαϊκισμός και ο εθελοντισμός.

Δύσκολα ένας κάπως καλλιεργημένος άνθρωπος της Αριστεράς ή της Δεξιάς θα απέφευγε να αναφερθεί στον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό ναζισμό, συρρικνώνοντας το έπος σε αγώνα εθνών, κάτι σαν ποδοσφαιρική συνάντηση.

Και μιλάμε για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον τελευταίο δίκαιο πόλεμο -όπως εύστοχα τον χαρακτήρισαν-, έναν πόλεμο με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που σφραγίστηκε από τη συμμαχία της Σοβιετικής Ένωσης με τις δυτικές Δημοκρατίες απέναντι ακριβώς στον φασισμό και τον ναζισμό. Και με ένα παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα που επιβίωσε ακόμα και του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα που ο καλυμμένος φασισμός υπό τη σκέπη του εθνικισμού και του ρατσισμού σηκώνει πάλι κεφάλι, βρήκαν οι δύο κυρίες να απογυμνώνουν το έπος από τον αντιφασιστικό του χαρακτήρα και να το εξισώσουν με δράση φιλανθρωπικών οργανώσεων, ΜΚΟ ή αφελών πασιφιστών.

Σε βαθμό που σκέφτεσαι μήπως δεν είναι προϊόν έλλειψης καλλιέργειας, στοιχειώδους γνώσης Ιστορίας, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης της λήθης στον πόλεμο ενάντια στη μνήμη. Αλλά κάτι τέτοιο θα τις υπερτιμούσε, θα τους απέδιδε δυνατότητες που δεν φαίνεται να έχουν. Ας δεχτούμε ότι είναι απλώς αυτό που φαίνεται, και ως εκ τούτου ας μελαγχολήσουμε. (...)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL