Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης / Σκανδαλώδης "ασυλία" στα τραπεζικά στελέχη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης / Σκανδαλώδης "ασυλία" στα τραπεζικά στελέχη

"Ασυλία" στα τραπεζικά στελέχη προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη Βουλή το νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη μη... καταδίωξη των τραπεζικών στελεχών.

Το άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπει πως η διάταξη του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα για την απιστία αλλάζει ώστε με νέο εδάφιο και αποσαφηνίζεται πως «αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ' έγκληση». Επί της ουσίας, από τη στιγμή που θα γίνει νόμος του κράτους (αν δεν το πάρει πίσω η κυβέρνηση, όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ) ο εισαγγελέας δεν θα μπορεί αυτεπάγγελτα να ασκήσει δίωξη όταν διαπιστώσει απιστία τραπεζικού στελέχους, ακόμη και στην περίπτωση που η τράπεζα έχει εμφανώς ζημιωθεί.

Θα πρέπει η ίδια η τράπεζα να υποβάλει μήνυση σε βάρος του τραπεζικού στελέχους που διέπραξε το αδίκημα της απιστίας. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το συγκεκριμένο αίτημα είχε γίνει εδώ και καιρό από τους τραπεζίτες, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υποκύπτει σε κάτι τέτοιο.

Παρελθόν

Το ακόμη πιο... εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μόνο τις μελλοντικές κινήσεις των τραπεζικών στελεχών, αλλά και υποθέσεις του παρελθόντος. Το άρθρο 6 του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπει πως «εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις απιστίας για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα νόμο, ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».

Τι σημαίνει όμως το παραπάνω; Ότι οι παρελθοντικές υποθέσεις απιστίας για τις οποίες οι εισαγγελείς άσκησαν διώξεις χωρίς να έχει υποβληθεί μήνυση, θα οδεύσουν προς αρχειοθέτηση... Γι' αυτό και ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για "...νομοθέτηση ασυλίας για τραπεζικά στελέχη που χορηγούσαν 'θαλασσοδάνεια' σε συγκεκριμένους αποδέκτες".

Δάνεια ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και στο βάθος... "Κήρυκας Χανίων"

Με τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Ποινικό Κώδικα, άσκηση δίωξης κατά τραπεζίτη θα μπορεί να γίνει «μόνο εφόσον μηνύσει η ίδια η τράπεζα, δηλαδή ο CEO της τράπεζας θα πρέπει να μηνύσει… τον εαυτό του για να διωχθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στον ρ/σ "Στο Κόκκινο".

Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος, μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" άφησε αιχμές τόσο για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., όσο και για εκείνα, τύπου "Κήρυκα Χανίων". Ειδικότερα, τόνισε ότι «Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο..., ενώ μιλούν για «νόμο και τάξη» αποστερούν την ελληνική Δικαιοσύνη και τους πολίτες από το δικαίωμα η πρώτη να ερευνά σκανδαλώδεις συμβάσεις, δανειοδοτήσεις και άλλες καταστάσεις στον χώρο των τραπεζών... για να ωφελήσουν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα... το ερώτημα είναι εάν τραπεζικά στελέχη που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη για αξιόποινες πράξεις, με αυτές τις διαδικασίες θα δουν τις έρευνες εναντίον τους να σταματούν" και συμπλήρωσε με νόημα:

"Εμείς καταλαβαίνουμε, κάποιοι θέλουν να σταματήσουν οι έρευνες και για τον 'Κήρυκα Χανίων' και για τα δάνεια Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και για σειρά από τέτοια ζητήματα. Σαφείς είναι οι στόχοι, αλλά κι εμείς έχουμε γίνει σοφότεροι. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τέτοιες πολιτικές εξελίξεις», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL