Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ρήγμα ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρήγμα ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ έχει μακρά ιστορία στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, κόντρες, ακόμα και... συρράξεις. Αυτή η ιστορία έχει δείξει ότι όποτε υπήρχε καπνός υπήρχε και φωτιά. Ακόμα κι αν αυτή καθυστέρησε να εκδηλωθεί ή να λάβει διαστάσεις. Ένας τέτοιος καπνός βγήκε την περασμένη Τετάρτη από την πρώτη από τις δύο συνεδριάσεις (η άλλη ήταν την Παρασκευή) με αντικείμενο το συνέδριο - εξπρές που ανακοίνωσε η Φ. Γεννηματά.

Ένδειξη κακού κλίματος που υφέρπει στον φορέα, το οποίο εισπράττει η πρόεδρός του, είναι το γεγονός ότι στη φορτισμένη ομιλία που απηύθυνε στο όργανο ζήτησε να σταματήσει η “καταστροφική” και “διαλυτική” εσωστρέφεια. Ένδειξη αυτών αποτελεί και το γεγονός ότι, αντιλαμβανόμενη μια διευρυνόμενη αμφισβήτηση των επιλογών της, προκάλεσε ευθέως: “Όποιος νομίζει ότι δεν αντέχει, ότι είναι αφόρητο (...) να έρθει να πει καθαρά και ντόμπρα την αμφισβήτησή του και να πει και τη δική του αντιπρόταση”. Όμως δεν το έκανε κάποιος.

Στη δε συνεδρίαση της ΚΟΕΣ κατηγόρησε "φωτογραφικά" τον Ν. Ανδρουλάκη για "παιχνίδια μηχανισμών", προσωπικές στρατηγικές και άρρητους στόχους κάποιων που "ενώ μέχρι χθες μιλούσαν για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα έχουν κάνει σημαία την πασοκολαγνεία". Φάνηκε δε να προειδοποιεί με διαγραφές λέγοντας ότι μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει όλοι να υλοποιήσουν και να σεβαστούν τις αποφάσεις τους".

Έτσι η Φ. Γεννηματά προχωρά με τον αρχικό σχεδιασμό της για τροποποίηση του καταστατικού στο συνέδριο που θα της επιτρέψει ως πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να παραμείνει αυτόματα και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα όργανα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι αυτομάτως και όργανα του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον στους “διορισμένους” συνέδρους, οι οποίοι είχαν εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. το 2017, θα συμπεριληφθούν (αυτό είναι μια μικρή παραχώρηση που έκανε) και οι σύνεδροι του 2015 που δεν εξελέγησαν για το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επικρίσεις στελεχών από το πουθενά

Αυτό που συνέβη την Τετάρτη ήταν ότι εκδηλώθηκε πρώτη φορά μια δυσφορία προς τη Φ. Γεννηματά ακόμα και από βουλευτές και στελέχη που δεν περιλαμβάνονται στους συνήθεις εσωκομματικούς υπόπτους. Αυτό εκφράστηκε ως κριτική και διαφωνία για τις αποφάσεις της αναφορικά με το συνέδριο και έπρεπε να παρέμβει ο Κ. Σκανδαλίδης με επικλήσεις για ενότητα για να μπει ένα φρένο.

Οι επικρίσεις και το αίτημα για διεξαγωγή ενός κανονικού συνεδρίου προήλθαν από τους Χ. Κεφαλίδου, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Μιχ. Κατρίνη, Ν. Γιαννακοπούλου, Δ. Κωνσταντόπουλο, Γ. Φραγγίδη, την ευρωβουλευτή Ε. Καϊλή και το μέλος του οργάνου Σπ. Βρεττό, ενώ απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές από τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Όμως αυτό το πρωτοεμφανιζόμενο σύμπτωμα δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να αποτελεί, τελικά, μια πρώτη οσμή αμφισβήτησης ευρύτερων επιλογών της Φ. Γεννηματά, που δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι... συνήθεις εσωκομματικοί ύποπτοι

Παράλληλα με την αναπάντεχη κριτική που δέχτηκε η Φ. Γεννηματά, επιβεβαιώθηκε με ακόμα πιο έντονο τρόπο η διάθεση των Ν. Ανδρουλάκη και Π. Γερουλάνου για συνολική κριτική απέναντι στις επιλογές της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (και του ΠΑΣΟΚ). Και οι δύο δεν έχουν σταματήσει ποτέ από τις εκλογές και μετά να “ελέγχουν” την ηγεσία, μοιάζοντας αμφότεροι να ζητούν κάτι παραπάνω, το οποίο ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν. Ενδεχομένως γιατί δεν το έχουν προσδιορίσει.

Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά τον Ν. Ανδρουλάκη -που από τις προ διετίας εσωτερικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατεγράφη και επίσημα ως το “Νο 2” στο κόμμα και το αντίπαλο δέος της Φ. Γεννηματά- ο Π. Γερουλάνος έχει επίσης εμπεδωθεί ως ένας δυνάμει κεντρικός εσωτερικός αντίπαλος της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Παράλληλα ο τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης διατηρεί τον πιο πολεμικό τόνο εναντίον της. Της απέδωσε την πλήρη ευθύνη για το γεγονός ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. "δεν μπόρεσε να συγκινήσει" και έλαβε μόλις 8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 31%, παρότι κυβέρνησε τέσσερα χρόνια. Σε μια αναφορά του που μπορεί να γίνει αντιληπτή και ως “προειδοποίηση” για το μέλλον, μίλησε για "βιτρίνα καταδικασμένη στη συνείδηση του κόσμου" προσθέτοντας ότι “αυτή είναι η πραγματικότητα και γι' αυτήν μια μέρα θα κριθούν η κ. Γεννηματά και η παρέα της".

Ομοίως, η νεοπαγής “Κίνηση 81”, στην οποία εντάσσεται, μεταξύ άλλων στελεχών, και ο Στ. Μαλέλης, συνεχίζει να “πυροβολεί” τη Φ. Γεννηματά, όπως έκανε και με αφορμή την ανακοίνωση του συνεδρίου.

Ν. Ανδρουλάκης: “Η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα...”

Ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε δημοκρατική και κανονική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τη Φ. Γεννηματά για καταστρατήγηση του καταστατικού. Άφησε υπόνοιες γιατί τον σχεδιασμό που ανακοίνωσε “ξαφνικά” για “συνέδριο - εξπρές” δεν τον είχε εισηγηθεί στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πριν από έναν μήνα. Υποστήριξε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μετά τη διάσκεψη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. “Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε συνέδριο που θα μετατρέπει το κόμμα σε σφραγίδα” είπε.

Εμφατικό “παρών” από τον Π. Γερουλάνο

Ο Π. Γερουλάνος, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη του οργάνου, έδωσε στη δημοσιότητα την τοποθέτησή του. Με αυτήν έθεσε συνολικά ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας και με προσωπικές αναφορές, που έρχονταν κόντρα στις προσωπικές αναφορές που είχε κάνει η Φ. Γεννηματά, θέλησε να δείξει ότι είναι... πιο ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν είναι παλαιός.

Ποτέ οι παλαιότεροι του ΠΑΣΟΚ, είπε απευθυνόμενος σε εκείνη, δεν θα έλεγαν ότι “δεν πρέπει να έχουμε δημοκρατία διότι η δημοκρατία οδηγεί στην εσωστρέφεια” ή “διότι δεν έχουμε χρόνο” ή “διότι δεν έχουμε χρήματα”.

Μια συγκεκριμένη αποστροφή του όμως προκάλεσε την έντονη ενόχλησή της: “Ο Τσίπρας λέει παντού ότι θέλει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο πιο δυνατή είναι η εικόνα που αυτός βγάζει προς τα έξω;”.

Ρήγμα Καστανίδη στη γραμμή της εξαίρεσης Πολάκη - Τζανακόπουλου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τη δική του αξία έχει το γεγονός ότι ο προερχόμενος από το ΚΙΔΗΣΟ βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χ. Καστανίδης διαφοροποιήθηκε ευθέως από τη γραμμή της μεθόδευσης ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ν.Δ. για εξαίρεση των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis.

Μάλιστα, επανήλθε μετά την αρχική του παρέμβαση για να επισημάνει ότι η πρόταση εξαίρεσης δεν ήρθε ποτέ στο εσωτερικό του κόμματος και της Κ.Ο. για να συζητηθεί, αλλά ήταν μια πρωτοβουλία των Κεγκέρογλου - Λιακούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL