Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Για ένα αριστερό, μαζικό, δημοκρατικό κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για ένα αριστερό, μαζικό, δημοκρατικό κόμμα

Των Φραγκίσκου Σέργη και Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

Στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι στόχος η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, η ανασυγκρότηση της μεγάλης αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης του τόπου μας. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν, μας στήριξαν σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων και στην ουσία είναι δίπλα μας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου μπορεί να ηττηθήκαμε και να είμαστε πλέον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά έχουμε ένα ισχυρό όπλο, το 31,5%, ποσοστό που μας καθιστά το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη, μια αδιαμφισβήτητα υπολογίσιμη πολιτική δύναμη που εδραιώθηκε και ηγεμονεύει στον χώρο της αριστερής και προοδευτικής παράταξης.

Αυτή τη δύναμη μας την έδωσε η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που μας πίστεψε με τις αρχές και τις αξίες μας, ήρθε κοντά και μας στηρίζει συστηματικά από τις εκλογές του 2012. Υποστήριξε σθεναρά στους χώρους δουλειάς, στα καφενεία, στη γειτονιά. Απαιτείται πλέον να τους συναντήσουμε όλους και να συμπορευθούμε.

Η οργανωτική ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων στη σημερινή συγκυρία είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για μεγάλωμα του κόμματος ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, για να συμβάλουν στους τομείς που υστερούμε, εκεί που χρειάζεται ενίσχυση. Στην Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλιστικό και κοινωνικό τομέα, σε συλλόγους και φορείς. Να αποκτήσουμε ρίζες και γερά θεμέλια στη βάση της κοινωνίας. Να ακούσουμε και να μας ακούσουν, να συζητήσουμε και να επικοινωνήσουμε.

Στη σημερινή συγκυρία χρειαζόμαστε ανθρώπους με όρεξη, όραμα και διάθεση προσφοράς. Στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πράγματα ουσιαστικά, διασφαλίστηκαν δικαιώματα, αποκαταστάθηκαν αδικίες, προστατεύθηκαν οι αδύναμοι, απέκτησαν φωνή όλοι αυτοί που ήθελαν αόρατους το πολιτικό κατεστημένο που δυστυχώς μας κυβερνά και σήμερα, προστατεύτηκαν οι εργαζόμενοι. Αποκαταστάθηκε η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η δημοκρατία. Σταδιακά όμως, από τη σημερινή ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ., όλα αυτά καταργούνται, γυρίζοντάς μας σε εποχές αυταρχισμού και σκοταδισμού. Για να αντιμετωπισθεί όλη αυτή η αναχρονιστική κατρακύλα που παίρνει η χώρα μας, να δυναμώσουμε και να μπορέσουμε με περισσότερη εμπειρία να φτιάξουμε τη μεγάλη αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική παράταξη δεν περισσεύει κανείς.

Παρουσιάζεται εσκεμμένα από μερίδα ΜΜΕ ότι υπάρχει κάποια ανησυχία εντός ΣΥΡΙΖΑ για την οργανική ένταξη αυτών που μας στηρίζουν, ότι μπορεί να αλλοιώσουν το ιδεολογικό μας στίγμα. Αυτά είναι ανακρίβειες και στοχεύουν στο να δημιουργήσουν φοβίες, να σπείρουν ζιζάνια και να δημιουργήσουν και σε αυτό το θέμα μια επίπλαστη εικόνα. Όλα αυτά που σκοπίμως αναπαράγουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι άλλη μια προσπάθεια για να μην πετύχει ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς τους φοβίζει γιατί έχουν αντιληφθεί το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει και τις χιλιάδες νέες εγγραφές μελών.

Φοβικά σύνδρομα δεν ταιριάζουν και δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη και τα μέλη του είναι ανοικτοί στην κοινωνία, ακούνε, διορθώνουν λάθη, αλλάζουν άποψη αν χρειαστεί κάπου, δεν είναι στενόμυαλοι και περιχαρακωμένοι και εντέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που θα γίνει το σημείο αναφοράς όλων των συμπολιτών μας που έχουν αντιληφθεί πια καλά ποιους εκπροσωπεί η Ν.Δ. και για ποιους νοιάζεται.

Από την άλλη, συγκρίνοντας πια, κατανοούν τι έκανε αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ -εν μέσω Μνημονίων και οικονομικής ασφυξίας πολλά από αυτά-, που δεν πρόλαβαν να τα αντιληφθούν μιας και ένα ολόκληρο σύστημα -πολιτικό και μιντιακό- έκανε τα πάντα λέγοντας ψέματα, συκοφαντώντας και χρησιμοποιώντας τους συμπολίτες μας ως όχημα για την κατάληψη της εξουσίας και τη νομή του κράτους. Ένα ολόκληρο σύστημα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε διατεταγμένη υπηρεσία με μόνο στόχο να τον «ρίξουν». Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 μια χώρα χρεοκοπημένη και την παρέδωσε το 2019 στη Ν.Δ. με απόθεμα 37,5 δισ. Με την άνεση αυτού του αποθέματος μπορούν να κινούνται σήμερα και να βρίσκεται η χώρα μας σε συνθήκες κανονικότητας. Αυτά είναι οι αλήθειες που δεν θα ακούσουμε από κανένα φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ.

Η πορεία προς το 3ο Συνέδριο και την ανασυγκρότηση του κόμματός μας ξεκίνησε ουσιαστικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Φεστιβάλ της Νεολαίας.

Είναι στο χέρι όλων μας αυτό το ταξίδι να έχει την καλύτερη δυνατή κατάληξη και από τα εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα των χιλιάδων εγγραφών νέων μελών αποδεικνύεται ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται με πάθος στο κάλεσμα για ένα αριστερό, μαζικό, δημοκρατικό κόμμα με προοπτική την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

* Ο Φραγκίσκος Σέργης είναι συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου και η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL