Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Βλέποντας τον αντίπαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βλέποντας τον αντίπαλο

Της Ρίας Καλφακάκου*

Η μεγάλη Δεξιά επανήλθε, μαζεύοντας ψήφους από ακροδεξιά, αλλά και από το συντηρητικό Κέντρο, και τώρα απολαμβάνει την περίοδο ανοχής, και τις υψηλές δημοσκοπικές επιδόσεις. Εναλλάσσει μικρές παροχές με μεγάλες αλλαγές στο κοινωνικό κράτος, στον δημόσιο χαρακτήρα υπηρεσιών και φορέων, επαναφέρει τα βασικά της συνθήματα, Νόμος και Τάξη και Αριστεία.

Το 32% του ΣΥΡΙΖΑ τη φοβίζει, καθώς και οι παλινωδίες ενός πλήρως εν συγχύσει ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ένα κόμμα που γαντζώνεται από την αίγλη του παλιού ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν μπορεί να κρύψει την όλο και πιο δεξιά στροφή του, κάποιες φορές, με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, λέει όχι στις επιλογές Μητσοτάκη και του χαλάει τα σχέδια.

Ξέροντας η Ν.Δ. πως έχει κάποιους μήνες ακόμα να συντηρήσει τις ελπίδες των ψηφοφόρων της, μετά θα αρχίσει η "κανονικότητα" να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, με αναπόφευκτες εκλογικές απώλειες, συγκεντρώνει όλα τα πυρά της στην αποδιάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν της βγήκε η προπαγανδιζόμενη φθίνουσα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, από τις ευρωεκλογές στις εκλογές, αν και με όλα τα ΜΜΕ στο πλευρό της, το προσπάθησε σκληρά. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα και είναι ο δεύτερος πολιτικός πόλος, με το τρίτο κόμμα να βλέπει με τα κυάλια την εξουσία, από μακριά.

Όμως το συνέδριο και οι αναπόφευκτες αντιπαραθέσεις, δίνουν ένα πεδίο συνεχούς κριτικής, με αλήθειες και ψέματα, που ίσως, ελπίζει ο τσεκουροφόρος υπουργός, φέρουν την ποθητή συρρίκνωση και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, για να επανέλθει στα λογικά ποσοστά του, άντε, όχι σε μονοψήφιο, αλλά ένα 15% πάνω - κάτω.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, επιζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή θητεία, επεξεργάζεται σενάρια εκλογών με απλή αναλογική στα δυο χρόνια, που η φθορά της θα είναι ακόμα μικρή, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ακόμα πλήρως οργανωθεί και αναδείξει ένα ενωτικό, οραματικό και ελπιδοφόρο προφίλ. Έτσι ελπίζει να κατακτήσει πάλι την εκλογική νίκη και να έχει μια τετραετία να συνεχίσει το ροκάνισμα του βασικού αντιπάλου, να στηρίζει όποιο Ποτάμι, ΜέΡΑ25 και άλλο κόμμα υβρίδιο, κόβει από τον ΣΥΡΙΖΑ, και να ξαναπάει σε εκλογές με bonus στο πρώτο κόμμα.

Όλα στο φως, η απάντηση

Οι σχεδιασμοί της Δεξιάς μόνο μια απάντηση έχουν. Ένα συνέδριο δημοκρατικό, με απόψεις, διαφωνίες, κριτική, αντιπαραθέσεις και σύνθεση απόψεων ουσιαστική, χωρίς κουκουλώματα ή συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες.

Όλα στο φως, ο λαός ξέρει να διακρίνει τις πολιτικές διαφωνίες από τις προσωπικές διαφορές και την ιδιοτέλεια και επιβραβεύει τη δημοκρατία, την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα και την εντιμότητα. Αυτά όλα δηλ. που αποτελούν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Η ενότητα και η ενδυνάμωση του κόμματος επιτυγχάνεται με καθαρές κουβέντες και τίμιες συναλλαγές. Με σεβασμό σε παλιά και καινούργια μέλη, σε νέα αλλά και δοκιμασμένα στελέχη, σε απόψεις που μας αρέσουν και απόψεις που μας ξενίζουν, στα ορμητικά νιάτα και στα σοφά γηρατειά, χωρίς κολπάκια και ανθρωποφαγία.

Και έτσι θα νικήσουμε.

Ρία Καλφακάκου είναι καθηγήτρια στο ΑΠΘ, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL