Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Προειδοποίηση του Αλ. Τσίπρα στην αποκαλυπτική συζήτηση για το προσφυγικό: / "Λάθος η πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προειδοποίηση του Αλ. Τσίπρα στην αποκαλυπτική συζήτηση για το προσφυγικό: / "Λάθος η πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν"

Τον φόβο του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στο ενδεχόμενο ο Ερντογάν να τον πιέσει με τις προσφυγικές ροές ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι η πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν δεν θα αποδώσει.

Αυτό που ενδιέφερε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν να θρέψει το εσωκομματικό του ακροατήριο αναπαράγοντας τις γνωστές πολιτικές φιλολογίες της συντηρητικής παράταξης για το προσφυγικό, τη δήθεν προστασία των συνόρων και για το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Το προσφυγικό, η εσωτερική ασφάλεια, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν είναι ζήτημα απλής επικοινωνιακής διαχείρισης» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προσφυγικό δεν είναι διμερές θέμα με την Τουρκία

Η μετατροπή του προσφυγικού σε προσφυγικό - μεταναστευτικό και η διαχείρισή του όχι ως ευρωπαϊκού προβλήματος, αλλά ως διμερούς και δη ελληνοτουρκικού ήταν το κύριο σημείο της αντιπαράθεσης. «Τρεις φορές μέσα σε έξι μήνες πήγα στην Τουρκία. Ούτε μία στιγμή όμως δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας! Ούτε μία φορά!» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Το ερώτημα είναι αν εσείς πιστεύετε ότι αν είστε πιο σιωπηλοί, αν μιλάτε λιγότερο, αν δεν ξεπερνάτε - όπως το είπε ο Στ. Πέτσας επί λέξει- 'τη λεπτή γραμμή', τότε θα έχετε καλύτερη συμπεριφορά από την Τουρκία στα θέματα των ροών. Δεν ξέρω αν το πιστεύετε αυτό. Αν το πιστεύετε, κάνετε λάθος».

Ανιστόρητη η μονοπώληση πατριωτισμού από τη Ν.Δ.

«Όχι να μας βγαίνετε κι εσείς πιο πατριώτες από τη Ν.Δ.! Αυτό πάει πάρα πολύ!» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης και ισχυρίστηκε ότι «ουδέποτε κάναμε κανέναν συμψηφισμό και σε καμία περίπτωση δεν εννόησα ότι τα δύο αυτά ζητήματα μπορούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συνδεθούν. Εννοήσατε, δηλαδή, ότι δήθεν εμείς κάνουμε εκπτώσεις στα εθνικά μέτωπα για να κατευνάσουμε με κάποιον τρόπο την Τουρκία. Ουδέν αναληθέστερο, και πάντως κάτι το οποίο δεν υποστηρίζεται από καμία δημόσια τοποθέτησή μου. Σταματήστε να λέτε ψέματα και να διαστρεβλώνετε την αλήθεια!» Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν οι δύο δηλώσεις Πέτσα που αποκάλυψαν ποιος λέει ψέματα...

«Δεν υπάρχει μονοπώλιο πατριωτικής ευαισθησίας. Δεν μπορείτε εσείς να έρχεστε εδώ και να εμφανίζεστε ότι η δική σας παράταξη έχει το μονοπώλιο της πατριωτικής ευαισθησίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε εμφατικά: «Και είναι και ανιστόρητο, διότι η Αριστερά σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας αυτού του τόπου πάντοτε στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να υπερασπιστεί τα ιδεώδη, την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Και στο τέλος της ημέρας, δεν σας επιτρέπω να κάνετε σήμερα εμπόριο πατριωτικής ευαισθησίας εσείς που λοιδορήσατε, δυσφημίσατε, διχάσατε τον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό, για να βγείτε μετά τις εκλογές και να πείτε ότι θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ε, λοιπόν, τέρμα το εμπόριο πατριωτισμού και ευαισθησίας για τα εθνικά ζητήματα».

«Ακροδεξιός λαϊκισμός»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης, ειδικά σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά και με όσα λένε οι βουλευτές της. «Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, τελικά ισχύει η λαϊκή ρήση ότι όλα εδώ πληρώνονται» σχολίασε. «Ως αντιπολίτευση υιοθετήσατε μια ακραία ρητορική για το προσφυγικό. Όπως άλλωστε δεν διστάσατε να κάνετε και σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα» ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού» και σήμερα «φιλοξενεί» ακόμη και τον ΛΑΟΣ. «Μας κατηγορούσατε ότι δεν φυλάμε τα σύνορα. Κι όταν σας μιλούσαμε για Διεθνές Δίκαιο και για υποχρέωση της χώρας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, να διασώζουμε ευάλωτους ανθρώπους που κινδυνεύουν και όχι να τους επαναπροωθούμε με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε νέα Φαρμακονήσια, μας χλευάζατε ότι δήθεν είμαστε απάτριδες και δεν αναγνωρίζουμε θαλάσσια σύνορα» είπε.

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι είναι «ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης» και αναρωτήθηκε: «Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός να αναγνωρίζει κάποιος ότι η θάλασσα έχει σύνορα κι αυτά πρέπει να φυλάσσονται; Εσείς ήσασταν αυτός που είπατε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα! Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός να κάνει κανείς την επιβεβλημένη διαφοροποίηση μεταξύ κατατρεγμένων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και όσων αναζητούν οικονομικό καταφύγιο στη χώρα μας;».

"Καμαρώνετε για τον Αντετοκούνμπο, αλλά δεν ψηφίσατε την ιθαγένεια"

«Ενοχλείστε όταν ο επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς παράταξης μπορεί να στέκεται στο Κοινοβούλιο και να δηλώνει υπερήφανος που μια κοπέλα από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για τον Αντετοκούνμπο - το όνομα του οποίου ο Άδωνις Γεωργιάδης παρίστανε ότι δεν μπορούσε να το πει και τον αποκαλούσε «Ακενοτούμπο» Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε πολιτικά ρωτώντας: «Ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς για την ιθαγένεια σε παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα; Δεν το ψηφίσατε και έρχεστε τώρα εδώ και μας καμαρώνετε για τον Αντετοκούνμπο».

"Θα αποδοκιμάσετε τον Σιμόπουλο;"

«Μόλις χθες ο βουλευτής Σιμόπουλος της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι στην παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είχαμε το θράσος να έχουμε εκπροσώπους των Ρομά και ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε, διότι δεν τιμά την εθνική επέτειο να παρελαύνουν παιδιά ενός κατώτερου θεού στις εθνικές μας επετείους. Θα το καταγγείλετε εσείς ως ηγέτης της Κεντροδεξιάς και όχι μιας παράταξης που φλερτάρει με την Ακραία Δεξιά;» ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας τον Κ. Μητσοτάκη χωρίς να πάρει απάντηση από τον πρωθυπουργό.

"Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Ο Αλ. Τσίπρας του θύμισε τη θέση της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό", επισημαίνοντας ότι «είμαστε περήφανοι γι’ αυτή τη συμφωνία, διότι σήμερα είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, όπως θα ήταν αν δεν είχαμε προβεί σε αυτό το ιστορικό βήμα». «Μην ορέγεστε την προοπτική να κερδίσουν οι ομοϊδεάτες σας εθνικιστές στη γειτονική χώρα, γιατί τότε θα βλέπω τον αρχηγό σας να παρακαλάει τον αρχηγό του VMRO μην τυχόν και απορρίψει τη συμφωνία που εμείς υπογράψαμε. Αλλά για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην κυρία Μπακογιάννη, που σας προέτρεψε να σταματήσετε να σκέπτεστε τέτοια πράγματα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας"

Ο Κ. Μητσοτάκης επεχείρησε να στρέψει τη συζήτηση στο 2015 λέγοντας ότι χάρη στη Ν.Δ. η χώρα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόταν στη λάθος πλευρά. «Τότε με κατηγορούσατε ότι τα βρήκα με την πολιτική μου αντίπαλο, τη Μέρκελ. Γι’ αυτό τα βρήκα.

Γιατί στην Ευρώπη έπρεπε να δοθεί λύση και γιατί βάλαμε πάνω το εθνικό συμφέρον και τον Ιούλιο του 2015 και στην προσφυγική κρίση από το ευκαιριακό, αν θέλετε, κομματικό συμφέρον. Εμείς αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος και στο προσφυγικό 'και στη διάσωση της χώρας' και στο 'Μακεδονικό' και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι. Όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί η Ελλάδα στα χρόνια μας ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL