Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση: / Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση: Τέλος οι ευγένειες, η αντιπολίτευση άρχισε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση: / Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση: Τέλος οι ευγένειες, η αντιπολίτευση άρχισε

Διπλό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής: αφενός ότι τελείωσε η περίοδος χάριτος με τη συμπλήρωση εκατό ημερών κυβέρνησης Ν.Δ. και αφετέρου ότι δεν θα επιτρέψει να «εξουδετερωθεί» η Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Novartis.

«Οι εκατό μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία» είπε με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ότι ανοίγει μία νέα πολιτική περίοδος.

Η Φ. Γεννηματά κατά του Κ. Μητσοτάκη

Το τελευταίο άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οι συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο δεν φαίνεται να προχωρούν καλά, με αποτέλεσμα από την πλευρά της Χ. Τρικούπη να λέγεται πως εκτίμησε μέχρι και ότι μπορεί τον επόμενο χρόνο να έχουμε εθνικές εκλογές!

Η κριτική δε της Φώφης Γεννηματά ήταν αυτή τη φορά στραμμένη προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «να έχουμε, να βολεύουμε τους δικούς μας». «Επιχειρήσατε να στήσετε τον δικό σας ‘Λευκό οίκο’ και τα θαλασσώσατε», είπε και πρόσθεσε: «Φέρατε 36 αλλαγές και διορθώσεις στο επιτελικό κράτος που ψηφίσατε μόλις πριν από δυο μήνες. Και έπεται άγνωστη συνέχεια. Είναι ενδεικτικό ότι 50 άρθρα κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, κυρίως με φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός δεν πέρασε από τη Βουλή για να ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς, πιθανότατα διότι δεν θέλει να ταυτιστεί ούτε με την κακή νομοθέτηση ούτε με τον Άδωνι Γεωργιάδη, που έδινε τον τόνο εκ μέρους της Ν.Δ. στη συνεδρίαση.

Τρεις δεσμεύσεις

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους πολίτες με τρεις δεσμεύσεις:

- Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα.

- Απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος.

- Κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος.

Πρόκειται για τη βάση πάνω στην οποία θα συγκροτηθεί η νέα πολιτική σχέση που θέλει να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ποιες είναι οι κυρίαρχες επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. Η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση είναι στην αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην αστυνομοκρατία και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που θα πληρώσουν τις φοροαπαλλαγές στους πλούσιους. Αυτό αντικειμενικά προσδιορίζει τα κενά που μπορεί να καλύψει η αντιπολίτευση.

Novartis: Ταύτιση Γ. Στουρνάρα με Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Όπως ήταν φυσικό, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Novartis, καθώς παραμένει ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν και το πολιτικό κλίμα και την κοινή γνώμη. Η αποκάλυψη του εγγράφου των εισαγγελέων Διαφθοράς δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο τότε προστατευόμενος μάρτυρας (και νυν κατηγορούμενος) Νίκος Μανιαδάκης τους είπε ότι πριν από ένα χρόνο συνέφαγε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και εκείνος του είπε ότι γνωρίζει πως είναι προστατευόμενος μάρτυρας και ότι «από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες». Επίσης οι εισαγγελείς αποκαλύπτουν ότι ο Ν. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του.

Αυτή τη φορά ο Αλ. Τσίπρας έβαλε στο ίδιο κάδρο τη Ν.Δ. και τον Γ. Στουρνάρα λέγοντας στους κυβερνητικούς βουλευτές «να τον χαίρεστε διπλά!». Ρώτησε επίμονα ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί και επεσήμανε ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις «ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο».

Και εμμέσως ο διοικητής της ΤτΕ δικαίωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύοντας ότι το κρίσιμο είναι η στάση των εισαγγελέων Διαφθοράς. Ο Γ. Στουρνάρας επιτέθηκε στους εισαγγελείς λέγοντας ότι «κακώς - κάκιστα με απήλλαξαν και παρανόμως έθεσαν στο αρχείο την υπόθεσή μου. Παραδέχονται δηλαδή (και ουσιαστικά αυτοκαταγγέλλονται) ότι διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας». Προσέθεσε δηλαδή άλλο ένα αδίκημα εναντίον τους...

“Μην τολμήσετε”

Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Προκαταρκτική Επιτροπή, καθώς την Τρίτη θα ξανασυζητηθεί το αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη. Το αίτημα υποστηρίχθηκε από βουλευτές της Ν.Δ., ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης, που όλη την εβδομάδα πυροδότησε το κλίμα, έσπευσε να προκαταλάβει τη θέση της Ν.Δ. λέγοντας ότι θα είναι «αδιανόητο» να μην επιμείνει η Ν.Δ. στην εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν επιμείνουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι να τινάξει την Επιτροπή στον αέρα. «Στο βάθος θα φθάσει και η Προανακριτική Επιτροπή που συστήσατε, παρά τα όποια κουτοπόνηρα τεχνάσματά σας να εξαιρέσετε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη σύνθεσή της» είπε ο Αλ. Τσίπρας και προειδοποίησε την κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL