Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Από τον Τζόκερ στα Βρασνά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Τζόκερ στα Βρασνά

 Από την άλλη, κάτοικοι των Βρασνών του Δήμου Βόλβης, που, επικαλούμενοι τον τουρισμό της περιοχής (!), απέκλεισαν τον χώρο που επρόκειτο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες που μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένοι στη Σάμο.

Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τις δύο αυτές υποθέσεις. Οι συνθήκες, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των κρίσεων εμφανίζουν ομοιότητες και κοινά χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση της κινηματογραφικής ταινίας έγινε χρήση ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1991 (κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχαμε τότε) προκειμένου να παρέμβει η αστυνομία, να διώξει πιτσιρικάδες από την αίθουσα και να τους οδηγήσει σε αστυνομικό τμήμα. Επρόκειτο για μια πρωτοφανή κίνηση, που εμπεριέχει εντός της βία ίσως μεγαλύτερη από αυτή από την οποία υποτίθεται πως θα προστατεύονταν οι ανήλικοι.

Στα γεγονότα των Βρασνών ακροδεξιοί επέβαλαν την ατζέντα τους επί της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής, που ούτως ή άλλως δεν νιώθει ανοίκεια με τέτοιες φοβικές αιτιάσεις. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος άλλωστε που παρομοίασε πολύ πρόσφατα την άφιξη προσφύγων με «εισβολή», ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει ο φιλικός υποδοχέας του κάθε κατατρεγμένου.

Και στα δύο περιστατικά έχει διαχυθεί γρήγορα και άγρια η υπερσυντηρητική πολιτική και ρητορεία της Ν.Δ. Αφενός στον σκληρό πυρήνα του κράτους, στην αστυνομία, αλλά και σε πρόθυμους υπαλλήλους που μοιάζουν απελευθερωμένοι πια από τις προοδευτικές ιδεολογικές εμμονές της Αριστεράς. Αφετέρου, κάτοικοι επικαλούνται κάθε απίθανο λόγο για να δικαιώσουν όσους μιλούσαν προεκλογικά για πρόσφυγες που φέρνουν αρρώστιες, που καταστρέφουν περιουσίες και υποβαθμίζουν ολόκληρες περιοχές.

Όσα συμβαίνουν, δηλαδή, αποτελούν απλά την αποκρυστάλλωση της πολιτικής της πολύμορφης και πολυπλόκαμης καταστολής που θέλουν να επιβάλουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συντηρητική του παράταξη. Έτσι έκανε και με καταλήψεις στα Εξάρχεια, έτσι θα κάνει και στα πανεπιστήμια.

Μπροστά σε όλα αυτά πρέπει να οργανωθούν εκ νέου κοινωνικές αντιστάσεις, να παρέμβει η Αριστερά στον πολιτισμό, να αναθερμάνει το κίνημα αλληλεγγύης, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες θεσμικές και κινηματικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL