Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τη διαιτησία / "Υπουργός Εργοδοσίας ο Γ. Βρούτσης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τη διαιτησία / "Υπουργός Εργοδοσίας ο Γ. Βρούτσης"

Σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων, ειδικά για τα εργασιακά δικαιώματα, νομιμοποίησε χθες η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου. Στο στόχαστρο βρέθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «υπουργός Εργοδοσίας, ο οποίος κάνει πράξη όσα με εμμονή ζητάει ο ΣΕΒ».

Οι ενστάσεις είχαν υποβληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αφορούσαν:

* Το άρθρο 57 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται το καθεστώς προσφυγής στη διαιτησία (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

* Το άρθρο 53 παρ. 8, που αφορά τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων (ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

* Το άρθρο 55 που αφορά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

* Το άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας (ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

Δ. Τζανακόπουλος: "Κάνει το χατίρι του ΣΕΒ"

«Κανονικά, ο Γ. Βρούτσης δεν θα έπρεπε να λέγεται υπουργός Εργασίας. Θα έπρεπε να λέγεται υπουργός Εργοδοσίας: Κάνει το χατίρι του ΣΕΒ, ο οποίος με απόλυτη επιμονή, εδώ και χρόνια, επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία όταν δεν μπορεί να υπογραφεί ΣΣΕ» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρακάμπτει και απόφαση του ΣτΕ για το δικαίωμα στη διαιτησία. «Είναι φτηνό και ανάξιο απάντησης ότι ο υπουργός Εργασίας είναι υπουργός Εργοδοσίας» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός.

Σημειώνεται ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε ότι το άρθρο 57 έχει πρόβλημα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ν.Δ. δεν λαμβάνει υπόψιν της ούτε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το πώς μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η διάταξη.

Έ. Αχτσιόγλου: "Έρχονται μειώσεις μισθών"

"Υπάρχει σειρά διατάξεων που χτυπούν στον πυρήνα τους τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτυπούν τις δύο βασικές αρχές, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το δεύτερο Μνημόνιο, δηλαδή με χειρουργικά πλήγματα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στη διαιτησία" υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων» προειδοποίησε η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται η εμπειρία του 2012, όταν δηλαδή υπήρξε έκρηξη επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που στην πλειονότητά τους προέβλεπαν μειώσεις μισθών. Δεν χρειάζεται η εμπειρία εκείνου του κοινωνικού ολέθρου», γιατί «το ίδιο το κείμενο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται ως τη μόνη επιστημονική βάση γι' αυτά που εισηγείται σήμερα, λέει σαφέστατα ότι θα έχουμε έναν μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών».

Γεωργιάδης κατά ΚΙΝ.ΑΛΛ.: "Δεν ήσασταν υπουργοί το 2012;"

"Ο συνταγματικός νομοθέτης επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να ορίσει τους κανόνες" υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στράφηκε κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Δεν ήσασταν υπουργοί στην κυβέρνηση το 2012, κύριοι; Δηλαδή εσείς υπογράψετε την καθ' ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ ως συνταγματικά ορθή και τώρα σας ενοχλεί το έλασσον; Οι κανόνες δηλαδή;».

Επίσης, ο Άδ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θεσμοθέτησε ως νέο κοινωνικό φορέα τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. «Δεν τους έφτανε ο ΣΕΒ, δεν ήταν αρκετός ο ΣΕΒ για να μιλάει ως κοινωνικός φορέας με την κυβέρνηση, θέλανε και περισσότερους βιομηχάνους στη συζήτηση» ισχυρίστηκε.

Το ΚΚΕ στήριξε όλες τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από το σκεπτικό εκείνων που τις εισηγούνται. «Αντισυνταγματικές είναι όλες οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας ότι «τώρα καταργείτε την αυτονομία των συνδικάτων με τα μητρώα και όλα αυτά τα σχέδια. Αυτό είναι συνταγματικό;».

Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

"Όλα τα άρθρα είναι προδήλως και απολύτως αντισυνταγματικά και προσβάλλουν τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέωνας Γρηγοριάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL