Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Από τον "γαλάζιο" Β. Οικονόμου / Χυδαία επίθεση στους εργαζόμενους της καθαριότητας των δήμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον "γαλάζιο" Β. Οικονόμου / Χυδαία επίθεση στους εργαζόμενους της καθαριότητας των δήμων

Την ώρα που βαίνουν προς κλιμάκωση οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό), αλλά και στην υπηρεσία διαχείρισης πρασίνου ενάντια στην εκχώρηση σε ιδιώτες, επίθεση εξαπολύει εναντίον τους ο “γαλάζιος” βουλευτής Βασίλης Οικονόμου χαρακτηρίζοντάς τους ως προνομιούχους και ελίτ. Σφοδρή ήταν η απάντηση του Αλέξη Χαρίτση, και με την ιδιότητα του τέως υπουργού Εσωτερικών που έκανε λόγο για “αντικοινωνική και ταξική οπτική της Ν.Δ.”.

“Δεν είναι ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα” είπε (ΕΡΤ1) ο “γαλάζιος” βουλευτής υπερασπιζόμενος το άρθρο 179 του επενδυτικού νομοσχεδίου που προβλέπει την εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων προς τους ιδιώτες με απόφαση δημοτικού συμβουλίου χωρίς τον περιορισμό της απαρτίας (άρθρο 178 παρ. 3). Υπερασπιζόμενος την επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, ο Β. Οικονόμου έκανε λόγο για “ψευτοδιλήμματα του ’80 και σοβιετικού τύπου οικονομία, το ‘όλα στο κράτος’”.

Επιτέθηκε, μάλιστα, στους εκπροσώπους των εργαζομένων σ’ αυτές τις υπηρεσίες των δήμων χαρακτηρίζοντάς τους “προνομιούχους” έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και διερωτήθηκε εάν θεωρούν τους εαυτούς τους ελίτ. “Χτίσαμε την τελευταία σοβιετική οικονομία της Ευρώπης” επέμεινε ο Β. Οικονόμου, κάνοντας λόγο για “σπάταλο κράτος”.

“Πρόκειται για μια δήλωση που συγκεφαλαιώνει την αντικοινωνική και ταξική οπτική της Ν.Δ.” σχολίασε ο τέως υπουργός Εσωτερικών και νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης. “Έχω ζήσει από κοντά -από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών- τους αγώνες και τις αγωνίες του κλάδου. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάναμε μεγάλη προσπάθεια για ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας με τη μεγαλύτερη προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που έγινε ποτέ, αλλά και με παροχή μέσων ατομικής προστασίας, ανανέωση των μηχανημάτων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Και ξέρω ότι υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα να γίνουν” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης για να καταλήξει: “Αλλά όσοι θεωρούν ότι μιλάμε για μια ‘ελίτ’ ας κάνουν κάτι πολύ πιο απλό: ας ακολουθήσουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε μια βάρδιά τους. Και μετά ξαναμιλάμε”.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν την απεργία τους και αύριο Πέμπτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία με συλλαλητήριο στις 11 π.μ. με αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη. Η Ομοσπονδία καλεί για τη στήριξη των αιτημάτων της τους εργαζόμενους από ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ έχει προηγηθεί μπαράζ συναντήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σκοπό να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 179 του επενδυτικού νομοσχεδίου. Στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται και δήμαρχοι που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, όπως ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης ή ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος.

Στον Δήμο Αθηναίων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Ηλιόπουλος είχε συνάντηση με τα σωματεία στις ανταποδοτικές υπηρεσίες για να τονίσει ότι “η ‘Ανοιχτή Πόλη’ συνεχίζει τη δράση της ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που χαρίζει υπηρεσίες των δήμων στους εργολάβους”.

“Η είσοδος εργολάβων σ’ αυτούς τους χώρους θα φέρει χειροτέρευση των υπηρεσιών και αύξηση του κόστους, κάτι που θα το πληρώσουν οι κάτοικοι της Αθήνας” υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος ενημερώνοντας ότι η παράταξή του έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου επί του θέματος. “Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και δικός μας αγώνας, είναι αγώνας όλων των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης μας” κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL