Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ / Καταργημένα ΤΕΙ: Επικρατεί χάος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ / Καταργημένα ΤΕΙ: Επικρατεί χάος!

Της Αναστασίας Τροβά

Το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προχώρησε σε μια κίνηση στο τμήμα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Προχώρησε στην πανεπιστημιοποίηση όλων των ΤΕΙ της χώρας. Ο Νόμος 4610/19 με τίτλο “Συνέργειες πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις” όριζε διάφορες προϋποθέσεις.

Αρχικά, κάποια ΤΕΙ εντάχθηκαν στα κοντινότερα πανεπιστήμια και άλλα καταργήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν. Όπως είναι λογικό, πολλοί φοιτητές μπορεί να είχαν προβλήματα και δυσκολίες στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το (πλέον) πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, του οποίου το τμήμα Νοσηλευτικής καταργήθηκε. Έτσι ξαφνικά αποφάσισαν (περί τα τέλη Αυγούστου, με τη νέα κυβέρνηση) ότι τα εργαστηριακά μαθήματα των πρώτων τεσσάρων εξαμήνων θα διδαχθούν τελευταία φορά το έτος 2019-2020, δηλαδή φέτος. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Όπως είναι γνωστό, κάθε φοιτητής μπορεί να κάνει μία απουσία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Όσοι κάνουν και δεύτερη χάνουν το εξάμηνο. Και ξαφνικά αποφασίζουν, έτσι, χωρίς να πουν κάτι στους φοιτητές, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση, ότι σταματάνε τα μαθήματα. Ο νόμος Γαβρόγλου τόνιζε ότι όλοι οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές έχουν δικαίωμα να τελειώσουν στην σχολή που ευρίσκοντο. Και τώρα ξαφνικά μας πετάνε σαν τρίχες από το ζυμάρι!

Και πάμε σε ένα ακόμη θέμα: αυτό των μετεγγραφών. Όσοι φοιτητές μπήκαν το έτος 2018-2019 σε ένα τμήμα ΤΕΙ που καταργήθηκε δεν έχουν δικαίωμα μεταγραφής ακόμη και αν έχουν τα μόρια!! Δεν μας είχε ενημερώσει κανένας γι' αυτό. Άρα, ένας φοιτητής που μπήκε σε καταργημένο ΤΕΙ τη σχολική χρονιά 2018-2019 και δεν είχε τα χρήματα να πάει άμεσα για σπουδές και ανέμενε τη μετεγγραφή, όντας σίγουρος ότι θα τη λάβει, έχασε τα εργαστήρια Α' και Β' (αφού ανέμενε τη μεταγραφή) και τώρα μαθαίνει ότι δεν δικαιούται μεταγραφή, ενώ έχασε και τα Γ', Δ' (αφού τα μαθήματα άρχισαν τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι μετεγγραφές στις 16.10) και χάνει τη σχολή! Χάνει τα εργαστήρια Α,Β,Γ,Δ αναμένοντας τη μετεγγραφή που του στέρησαν και παράλληλα χάνει τα εργαστήρια που διδάσκονται για τελευταία χρονιά!

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, θεωρώ ότι η κ. Κεραμέως οφείλει να απαντήσει στους φοιτητές. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, είναι ανίκανη να λύσει τα προβλήματα αυτά. Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να καταργεί το άσυλο για να ταΐσει τα λυσσασμένα σκυλιά στα ΜΜΕ, παρά να φροντίσει τις πραγματικές δυσκολίες.

Κάποιοι και κάποιες, όμως, χάνουμε τη σχολή που με τόσο κόπο και θυσίες πετύχαμε και δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε για το μέλλον μας. Είμαστε άτυχοι που δεν έτυχε οι γονείς μας να μας πάνε στο Χάρβαρντ τελικά, όπως η κ. Κεραμέως, ο πρωθυπουργός και πολλοί από τη Ν.Δ. Τελικά, μόνο ο πλούσιος επιβιώνει. Καληνύχτα, «δωρεάν Παιδεία» στην Ελλάδα.

Αναστασία Τροβά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL