Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Στην... πανάκριβη Ερμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην... πανάκριβη Ερμού

Η οδός Ερμού αντλεί την ονομασία της από τον Ερμή, αγγελιαφόρο των θεών και προστάτη του εμπορίου, και αναπτύσσεται παράλληλα της οδού Ηφαίστου, όπου λειτουργεί το Δημοπρατήριο των Αθηνών. Μαζί με την οδό Σταδίου και τον πεζόδρομο της οδού Αιόλου συγκροτούν το εμπορικό τρίγωνο της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ερμού βρίσκεται στην καρδιά του αθηναϊκού εμπορίου, με τη Βαρβάκειο συνοικιακή αγορά στην Αθηνάς και το υπαίθριο παζάρι παλαιοπωλών στην Πλατεία Αβησσυνίας να αναπτύσσονται περιμετρικά. Αποτελεί διαχρονικά τόπο ανάπτυξης του ντόπιου εμπορίου και ιστορικό σημείο ανάδειξης της μεσαίας τάξης των εμπόρων, με ελληνικά υφάσματα, υποδήματα, είδη ρουχισμού και είδη προικός.

Η Ερμού αρχίζει από την πλατεία Συντάγματος και καταλήγει στο Θησείο. Ο δρόμος αυτός ήταν πάντοτε σημαντικός για την οικονομία της πρωτεύουσας. Οι αξίες όμως των ακινήτων του εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά το 1998, όταν έγιναν τα έργα ανάπλασης, δηλαδή η πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου και των παρόδων του.

Είναι χαρακτηριστικό όμως της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας το γεγονός ότι τα έργα ανάπλασης της Ερμού δεν έγιναν από τον Δήμο της Αθήνας, όπως θα έπρεπε, αλλά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή την κεντρική εξουσία. Μάλιστα, είναι από τα ευτράπελα της ιστορίας το γεγονός ότι ο τότε δήμαρχος της Αθήνας παρευρέθηκε στα εγκαίνια του έργου ως απλός προσκεκλημένος!

Με την ανάπλασή της η Ερμού απέκτησε ιδιαίτερη αξία αναφορικά με τα εμπορικά ακίνητα, ενώ μέσα σε λίγους μήνες η οδός αυτή έγινε ιδιαίτερα ελκυστική για τους νέους, αφού εμφανίστηκαν πλήθος από ταχυφαγεία, μπαράκια και άλλα στέκια προσέλκυσης των νέων ανθρώπων.

Η Ερμού είναι σήμερα η πιο πολυσύχναστη εμπορική οδός της Αθήνας. Στη διαδρομή της από το Σύνταγμα προς το Μοναστηράκι συναντάει κανείς τη βυζαντινή εκκλησία της Καπνικαρέας, ενώ λίγο πιο πάνω συναντάει την πλατεία Μητροπόλεως, όπου βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός της Αθήνας. Επίσης στην οδό Ερμού υπάρχει το Ληξιαρχείο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδός Ερμού είναι η πέμπτη ακριβότερη εμπορική περιοχή στην Ευρώπη και η δέκατη στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL