Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Αυστηρό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη / Αυστηρό μήνυμα Αλ. Τσίπρα: Κανείς δεν θα κερδίσει από επιλογές πολιτικής και θεσμικής εκτροπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη / Αυστηρό μήνυμα Αλ. Τσίπρα: Κανείς δεν θα κερδίσει από επιλογές πολιτικής και θεσμικής εκτροπής

Παρά τα χαμόγελα και το χιούμορ μπροστά στις κάμερες για τις αλλαγές στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή -"άρχισες τις μεταρρυθμίσεις" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κ. Μητσοτάκη να απαντά "μεταρρυθμίσεις στα έπιπλα"-, όταν έκλεισαν οι πόρτες αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

"Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο" υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός τονίζοντας πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής, "από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς".

Πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το ζήτημα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσήλθε στη συνάντηση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που βασίζεται στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώνοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης μετατρέπει τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας με δήλωσή του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση στο σύνθετο ζήτημα της διευκόλυνσης ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό με την πρόταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που είχε διακομματική στήριξη. "Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το σύνταγμα της χώρας" σημείωσε.

Η πρόταση που βασίζεται στο πόρισμα και παρουσίασε στον πρωθυπουργό προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Όχι στη θεσμική ανευθυνότητα

Επισήμανε ωστόσο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανοιχτή να συζητήσει "και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού", θέτοντας ωστόσο μία και μόνο προϋπόθεση: "Να μην επιχειρηθεί η ανάμειξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας".

Μια τέτοια σκοπιμότητα, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, "πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού, που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό".

Να αλλάξει ρότα ο Μητσοτάκης, να μην διχάσει τη διασπορά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την ένταξη των Ελλήνων της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, την ψήφο και την εκλογή εκπροσώπων τους στο Κοινοβούλιο. Επισήμανε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε πρόταση που μετατρέπει τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή που χωρίζει τους ομογενειακούς τους συλλόγους ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν.

"Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο Κ. Μητσοτάκης δυστυχώς εκεί κατατείνει" εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως θα αναμένει και γραπτώς τις τελικές προτάσεις. "Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεών μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό", είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL