Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού / Με την πρόταση της επιτροπής απέναντι σε θεσμικά παιχνίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού / Με την πρόταση της επιτροπής απέναντι σε θεσμικά παιχνίδια

Την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές έχουν σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή ένα κρίσιμο και κορυφαίας σημασίας ζήτημα. Η ψήφος των αποδήμων, ένα θέμα που μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε με σοβαρούς και επιστημονικούς όρους, διασφαλίζοντας μάλιστα διακομματική συναίνεση, επιχειρείται τώρα να μετατραπεί σε ένα μεγάλο κόλπο. Δεν είναι λίγοι εξάλλου εκείνοι που επισημαίνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

"Πρόκειται για μεγάλο θέμα που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και επικοινωνιακής πλειοδοσίας" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Μιλώντας χθες στον Alpha επισήμανε πως προσέρχεται στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με θετική συνάντηση, αλλά και την πρόταση στην οποία είχε καταλήξει η επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες. Μια πρόταση που είχε συγκεντρώσει μάλιστα τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και των ΑΝ.ΕΛΛ. καθώς και την ανοχή του Ποταμιού.

"Αν ο στόχος είναι η συναίνεση, μπορούμε να βρούμε λύση" είπε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας όμως πως θα σταθεί απέναντι σε "επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος".

Όπως τόνισε, θα περιμένει να ακούσει τις άλλες προτάσεις ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει προτάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για ανοιχτούς εκλογικούς καταλόγους δυνητικά σε "άλλα δέκα εκατομμύρια εκλογείς", που θα καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι όσων ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές να έχουν άμεση συνέπεια στην καθημερινότητά τους.

Η πρόταση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή έχοντας ανά χείρας την πρόταση της επιτροπής. Σύμφωνα με αυτή, δίνεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό στους Έλληνες πολίτες με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Επίσης προβλέπει ότι το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογών θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων. Οι ομογενείς με δικαίωμα ψήφου θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών, τρεις έως δώδεκα, που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επικαλεστεί την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και την έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία έχει συνταχθεί μάλιστα από τον σημερινό υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Θα αναφέρει ακόμα τα παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν ρυθμίσει το ζήτημα, όπως η Γαλλία, που εκλέγει 12 γερουσιαστές που εκπροσωπούν τους απόδημους στο σύνολο των 348, την Ιταλία, όπου οι διαμένοντες στο εξωτερικό εκλέγουν 12 βουλευτές στο σύνολο των 630 και 4 γερουσιαστές σε σύνολο 315, και την Πορτογαλία, όπου προβλέπεται η εκπροσώπηση των αποδήμων με 4 βουλευτές στο σύνολο των 230.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με σοβαρούς όρους τη συζήτηση

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως "παρ’ όλο που η συζήτηση έχει ανοίξει ουσιαστικά από το 1975 και συνεχίστηκε και κατά την αναθεώρηση του 2001, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν συζήτησαν ποτέ σε βάθος το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με σοβαρούς όρους ξανά τη συζήτηση".

"Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ολοκληρωμένη πρόταση που να ρυθμίζει το θέμα στην ολότητά του" σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση λύση η οποία θα αλλοιώνει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών ή θα οδηγεί σε πολιτειακές ακροβασίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL