Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Με αρχές ή με φίλους και followers;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αρχές ή με φίλους και followers;

Στα πραγματικά γεγονότα που δεσπόζουν στα social media, αλλά δεν προβάλλονται στις τηλεοράσεις (και απουσιάζουν από την πλειοψηφία του Τύπου) δεσπόζει η "βλαχομπαρόκ" πρόταση κατά τα πρότυπα Ντουμπάι και Κουάλα Λουμπούρ, που μαρτυρά βέβαια την αισθητική όχι μόνο του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και του σκληρού κυβερνητικού πυρήνα που οραματίζεται "Καζίνο Παρθενώνα" στο Ελληνικό.

Ακόμα, πολύ εύστοχα σχολιάζεται ως καλαμπούρι ότι "η νομοθετική εξουσία είναι ανεξάρτητη (εκτός βέβαια της Δικαιοσύνης), συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, από την εκτελεστική εξουσία", δηλαδή την κυβέρνηση, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Λιβανός προκειμένου να δικαιολογήσει το φιάσκο με τα άδεια υπουργικά έδρανα και την απουσία του πρωθυπουργού από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Αυτό το ξόδεμα και η διαρκής ενασχόληση με τα social media, καθημερινά, κάθε λεπτό μιας αδυσώπητης καθημερινότητας, μπορεί να υποκαταστήσει μόνο σε έναν βαθμό μια εναλλακτική ενημέρωση, έξω από το φιλτράρισμα των καθεστωτικών μέσων, που σε ποσοστό έως και 90% βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και των φίλων της.

Το Facebook, το Twitter ή σημαντικοί bloggers αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις εστίες αποκάλυψης σημαντικών θεμάτων που πλευρές τους θα παρέμεναν στο ημίφως, ή διαμορφώνουν κατά περίπτωση μετωπικές αντιπαραθέσεις, όπως στην περίπτωση του ΚΕΘΕΑ, όπου η κυβερνητική παρέμβαση απειλεί να τινάξει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον.

Αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και άλλη πλευρά, λιγότερο φωτεινή, που σε κάποιες περιπτώσεις προσομοιάζει της καθεστωτικής.

Όταν π.χ. μεταφέρεται αποσπασματικά μέρος της τοποθέτησης από μια δημόσια κομματική εκδήλωση και δίνεται κάποιος βορά στα θηρία επειδή διατύπωσε διαφωνία για πεπραγμένα. Η διαφωνία να μεταφέρεται σε παρέες υποστηρικτών, αυλικών με γηπεδικές ιαχές και αποδοκιμασίες, αποσιωπώντας φυσικά τι ειπώθηκε, πώς αποδόθηκε.

Εκεί δοκιμάζεται (με όχι καλά αποτελέσματα) και η εναλλακτικότητα των social media. Κι αυτό καθώς είναι αναπόφευκτο, π.χ., η κριτική σε συγκεκριμένες πολιτικές και πράξεις (ας πούμε για την ΕΡΤ) να αγγίζει και τους φορείς της διαχείρισης, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητείται η προσφορά στελεχών και ακόμη λιγότερο ότι πλήττεται το κύρος του κόμματος και της ηγεσίας του.

Με άλλα λόγια, η ενημέρωση και η προβολή, μέσα από τις υπάρχουσες δυσκολίες, είναι σύνθετη και δημοκρατική διαδικασία. Επομένως, θα είναι μια συλλογική προσπάθεια με αρχές και όχι καπετανάτα με θαυμαστές, φίλους και followers.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL