Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Παρωδία από τη Ν.Δ., που... άφησε κενά τα κυβερνητικά έδρανα! / Το έγγραφο του FBI εκθέτει την άφαντη κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρωδία από τη Ν.Δ., που... άφησε κενά τα κυβερνητικά έδρανα! / Το έγγραφο του FBI εκθέτει την άφαντη κυβέρνηση

Το FBI ήταν εκείνο που παρείχε πληροφορίες ονομαστικά για επτά υπουργούς Υγείας που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis. Την απόδειξη παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στη Βουλή όταν κατέθεσε το έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ που εστάλη στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αλλά την παρείχε σε μία Βουλή όπου η κυβέρνηση κρυβόταν.

Ούτε ένας υπουργός δεν εμφανίστηκε να υπερασπιστεί τη Ν.Δ., με συνέπεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για "άφαντη κυβέρνηση". Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης -"δύο φορές δειλός" κατά τον Αλ. Τσίπρα- επέλεξε να βάλει τη συζήτηση σε μία ημέρα που γνώριζε ότι θα απουσίαζε στην Αίγυπτο... Και φυσικά ο πρωθυπουργός δεν άντεξε να απευθύνει κατηγορία κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα έγγραφα

Το επίμαχο έγγραφο, που δημοσιεύει η "Αυγή", εστάλη στις 23 Ιανουαρίου του 2018 και αναφέρει ότι "το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα: Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αντώνιος Σαμαράς, Ιωάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος".

Μήπως ο Παπαγγελόπουλος "έστησε" και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Εκτός δηλαδή αν ισχυρίζεστε ότι είναι προϊόν σκευωρίας το έγγραφό του FBI που περιγράφει το σκάνδαλο που διερευνούν οι αμερικανικές αρχές και το οποίο κάνει ονομαστική αναφορά σε επτά από τα δέκα αρχικώς εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα".

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και σε δεύτερο έγγραφο του FBI, το οποίο έχει αποκαλύψει η "Αυγή" της Κυριακής στις 22 Σεπτεμβρίου. Το έγγραφο είχε σταλεί από τις ΗΠΑ στις 13 Δεκεμβρίου 2017 και υπογράμμιζε ότι: "Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης των τιμών" και ότι "η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα χάνονταν για τη Novartis".

Αποχώρηση ΚΚΕ - ΜέΡΑ25

Βεβαίως οι αποκαλύψεις του Αλ. Τσίπρα δεν άλλαξαν τη θέση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που άφησαν ασχολίαστα τα έγγραφα του FBI. Έτσι τα δύο κόμματα ψήφισαν τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που βασίζεται στη μήνυση και την ένορκη κατάθεση του Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 αποχώρησαν από την ψηφοφορία. Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετάσχει ούτε στην Προκαταρκτική Επιτροπή.

Άλλαξαν κατηγορητήριο!

Η Ν.Δ. είχε προαποφασίσει τη στάση της και δεν θα την άλλαζε όσα έγγραφα του FBI και να παρουσιάζονταν στη Βουλή. Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία στήθηκε η υπόθεση από τη Ν.Δ. ήταν ότι άλλαξε το "κατηγορητήριο" μέσα στη Βουλή! Ο εισηγητής της Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. είχε κάνει λάθος και απέδωσε κατηγορία με βάση τον παλαιό Ποινικό Κώδικα. Έτσι η ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μετατράπηκε σε ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Τα τέσσερα αδικήματα αφορούν:

- Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.

- Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.

- Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.

- Ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Θ. Πλεύρης: "Ανοικτό και για άλλους"

Ο Θ. Πλεύρης ισορρόπησε ανάμεσα στη γραμμή Σαμαρά, που ήθελε να μπει στο κάδρο και ο Αλ. Τσίπρας, και στην επίσημη γραμμή της Ν.Δ. "Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα. Διαβάζουμε πρωτοσέλιδα και για άλλες παρεμβάσεις του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά αντιστοίχως και για άλλα πρόσωπα", είπε και πρόσθεσε κοιτώντας προς τα δεξιά έδρανα της Ν.Δ.: "Κρατάμε επιφυλάξεις για να λογοδοτήσουν και τα άλλα άτομα, όσο ψηλά και να βρίσκονται". Ο εισηγητής της Ν.Δ. επικαλέστηκε όχι τη μήνυση Σαμαρά, ο οποίος είναι ο μόνος που αναφέρθηκε ονομαστικά στον Δ. Παπαγγελόπουλο, αλλά στην κατάθεση της πρ. εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία καταγγέλλει πιέσεις χωρίς να λέει ποιος την πίεζε. Ο Θ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι ο εισαγγελέας Αγγελής "είναι ο πιο ικανός, έντιμος και αδάμαστος εισαγγελέας", σύμφωνα με όσα έχει πει ο Δ. Παπαγγελόπουλος το 2016 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σπ. Λάππας: "Άρση τηλεφωνικού απορρήτου"

"Όταν μιλάτε στη Βουλή για τη Novartis, θα ακουστεί ποτέ από εσάς εδώ μέσα η λέξη σκάνδαλο; Εμείς θα σας πούμε ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία" τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και ξεκαθάρισε πως το θέμα είναι το σκάνδαλο. "Αυτό θέλετε να κρύψετε. Να μην μιλά η Βουλή και να μην κατανοεί η κοινωνία τι έγινε στην Υγεία. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρει η Δικαιοσύνη" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Στη Novartis εμείς λέμε σκάνδαλο και εσείς σκευωρία".

"Θέλετε να συσκοτίσετε και να αποπροσανατολίσετε, γιατί η Novartis πληρώνει πρόστιμα σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ για χρηματισμό τριών γιατρών πληρώνει σήμερα πρόστιμα 310 εκατ. δολαρίων. Το 2010 κατέβαλε 422 εκατ. και το 2016 άλλα 25 εκατ. για πίεση σε φαρμακοποιούς να δίνουν τα φάρμακά της" σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σπ. Λάππας προκάλεσε τη Ν.Δ. "να ζητήσετε όλες τις τηλεφωνικές συζητήσεις Παπαγγελόπουλου με Τουλουπάκη και Ράικου. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα" και επεσήμανε ότι η κατηγορία για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία καταρρέει από την απόφαση του Αρείου Πάγου, που θεωρεί φερέγγυους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Υπενθύμισε επίσης ότι ο εισαγγελέας Αγγελής, όταν έθεσε στο αρχείο τις μηνύσεις Σαμαρά και Βενιζέλου τόνιζε πως "και μόνο η καταγγελία με αναφορές κατά πολιτικών προσώπων αρκεί στον εισαγγελέα για να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία". "Η Τουλουπάκη τι έπρεπε να κάνει όταν είχε τρεις καταθέσεις και έγγραφο από το FBI;" αναρωτήθηκε.

"Με τέτοια υπεράσπιση δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Την Κυριακή βλέπω συνεργεία του ΣΥΡΙΖΑ να μοιράζουν εικονίτσες των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, που τις θεωρούν ‘αγίες’, και να τις μοιράζουν έξω από τις εκκλησίες για να τις προσκυνάει ο λαός" σχολίασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: "Σκευωρία"

"Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Απαιτούμε τη διερεύνηση της υπόθεσης από μηδενική βάση, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις" υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και εκτίμησε ότι "περνάμε επισήμως στην επόμενη πράξη του δράματος. Στην αξιολόγηση του χειρισμού της υπόθεσης. Στην αποκάλυψη της σκευωρίας και των σκευωρών".

Ακόμη υποστήριξε ότι "στην υπόθεση αυτή σκοπίμως έχει στοχοποιηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, που μάλιστα είναι ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο του φαρμάκου" και έκανε λόγο για "παραδικαστικό σύστημα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς. Αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που το υιοθέτησε πλήρως και το καρπώθηκε".

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η Προκαταρκτική θα διερευνήσει την υπόθεση και, κινούμενη στο πνεύμα Πλεύρη, δήλωσε ότι "θα αποκαλυφθούν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά ή όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Και να φανεί -επιτέλους- αν όλη αυτή η ιστορία ήταν αποκύημα της διεστραμμένης φαντασίας μόνο ενός επίορκου εισαγγελέα. Ή αν την εμπνεύστηκαν και την παρήγγειλαν άλλοι. Αν την ενορχήστρωσαν και την αξιοποίησαν άλλοι".

Γεννηματά: Ενημέρωση για τα εθνικά

Επισημαίνεται ότι η Φ. Γεννηματά έκανε αναφορά και στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη σύνοδό του να ασχοληθεί σοβαρά με την τουρκική προκλητικότητα και να πάρει αποφάσεις, συγκεκριμένα μέτρα, με πραγματικό αντίκρισμα". Ακόμη είπε ότι πρέπει "να τεθεί ως πρώτη εθνική προτεραιότητα η αλλαγή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Ερντογάν" και ζήτησε ενημέρωση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, στην οποία, όπως υπογράμμισε, "δώσαμε πολλά".

Παρέμβαση Μπακογιάννη

Στη συζήτηση παρενέβη και η Ντόρα Μπακογιάννη όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε την ερώτηση που είχε καταθέσει για το μεγάλο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. "Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, μην μπερδεύεστε. Η σκευωρία είναι κάτι άλλο και χάσαμε τέσσερα χρόνια με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για να το ερευνήσουμε" είπε και πρόσθεσε: "Χρησιμοποιήσατε τον Τύπο για να ‘κρεμάσετε στα μανταλάκια’ τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και κάνατε το λάθος να παραπέμψετε αυτούς που μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη".

Δ. Κουτσούμπας: "Αποπροσανατολισμός"

"Δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε σε όλο αυτό το γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού που παίζετε όλοι σας πάνω στις πλάτες και τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού" υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας προειδοποιώντας ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην Προκαταρκτική και θα επανεκτιμήσει την στάση του ανάλογα με τη διάθεση πραγματικής διερεύνησης της υπόθεσης Novartis.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι "δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή" θυμίζοντας την επικείμενη επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις.

Γ. Βαρουφάκης: "Κοκορομαχία"

"Η μετατροπή του Κοινοβουλίου σε άθλιο υποκατάστατο εισαγγελικής αρχής αποτελεί θεσμική εκτροπή" σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί μία "κοκορομαχία", η οποία δείχνει την "τεράστια αναντιστοιχία αυτού που συμβαίνει έξω από τη Βουλή κι αυτού που συμβαίνει μέσα". Επιπλέον παρατήρησε ότι ο πολίτης "τη διαπλοκή τη νιώθει στο πετσί του" σχολιάζοντας την αντίδρασή του για την "πλήρη ατιμωρησία" που υπάρχει για σειρά σκανδάλων.

Κ. Βελόπουλος: "Δειλή η Ν.Δ."

"Είστε δειλοί, φυγομαχείτε, αυτή είναι η κυβέρνησή σας" σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος δείχνοντας στους βουλευτές της Ν.Δ. τα άδεια υπουργικά έδρανα. "Μέχρι να πάρουν τα καρεκλάκια ήταν νταήδες, θα τους έβαζαν όλους φυλακή" σχολίασε με ειρωνεία ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης που τελικά αποχώρησε. Μάλιστα επέκρινε τη Ν.Δ. για την επιλογή της να μην ζητήσει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και για τον Αλ. Τσίπρα εκτιμώντας ότι αυτό δείχνει πως δεν ήταν σίγουροι για την έκβαση του έργου της Επιτροπής. "Ξέρατε ότι θα κάνατε ήρωα τον Τσίπρα και δεν το πράξατε" παρατήρησε χαρακτηριστικά και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε ένα νέο αντιπροσφυγικό παραλήρημα υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιείται "αλλοίωση πληθυσμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL