Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η νέα γενιά στον πυρήνα της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα γενιά στον πυρήνα της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρή οργάνωση νεολαίας. Αυτό αποτελεί κοινό τόπο στην Κουμουνδούρου, με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να δίνει μεγάλο βάρος στη διαδικασία ενίσχυσης και παράλληλης ανασυγκρότησης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της οργάνωσης στις 12 και 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα με σύνθημα «Μαζί, πιο δυνατοί, στην κοινωνία και τους αγώνες». Η συνδιάσκεψη διεξάγεται δύο εβδομάδες μετά το πολύ επιτυχημένο Σπούτνικ Festival, που συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες που γέμισαν το Άλσος Στρατού στου Γουδή. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εθνικές εκλογές καταγράφεται μια έντονη κοινωνική δυναμική που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέες εγγραφές στην οργάνωση. Έτσι, τίθεται ως πρόταγμα η ανάγκη συσπείρωσης των νέων, ειδικά σε μια "περίοδο σκλήρυνσης των νεοφιλελεύθερων και ρατσιστικών πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας".

Ανοίγει με πλατύ και δημοκρατικό τρόπο η προσυνεδριακή διαδικασία

Τα φαινόμενα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων καθώς της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσουν κεντρικά θέματα της συνδιάσκεψης, η οποία θα κληθεί να χαράξει έναν άξονα ενότητας και δράσης γύρω από αυτά τα ζητήματα. Όπως αναφέρουν στελέχη της οργάνωσης, μέσα από την πανελλαδική συνδιάσκεψη ανοίγει με τον πιο δημοκρατικό και μαζικό τρόπο η προσυνεδριακή διαδικασία. Άλλωστε, το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διεξαχθεί στο τέλος του έτους, πριν το συνέδριο του κόμματος.

"Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση των κοινωνικών αντιστάσεων και να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο στον πυρήνα του οποίου θα βρίσκονται οι άνθρωποι της γενιάς μας" σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως είναι "όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη να ενδυναμώσουμε τους αγώνες μας για έναν άλλον κόσμο, χωρίς καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, με σεβασμό στο περιβάλλον".

Έφη Αχτσίογλου: "Ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να εμπιστευτεί τον κόσμο"

"Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία διαδικασία αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες" σχολίασε η Έ. Αχτσιόγλου. Όπως τόνισε στο Ελεύθερο Ραδιόφωνο Κοζάνης, "ο κόσμος εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ επί σειρά ετών. Ήρθε η ώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ να εμπιστευτεί περισσότερο αυτόν τον κόσμο". Τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "έχει καταστεί ένας μεγάλος, ισχυρός πολιτικός πόλος", υπογράμμισε την αναγκαιότητα "να υπάρξει μια σύζευξη, μια προσέγγιση της εκλογικής δυναμικής του σε σχέση με την οργανωτική του δυναμική". Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "ένα κόμμα που ανήκει στην Αριστερά, ένα κόμμα που θέλει να είναι ριζοσπαστικό, και που "δεν μπορεί να μην είναι ένα ανοιχτό κόμμα και να μην έχει άμεσους δεσμούς με την κοινωνία. Άρα, είναι ζήτημα ταυτοτικό και φυσιογνωμικό η διεύρυνσή μας, αλλά και ρεαλιστικό σε σχέση με την προσέγγιση της εκλογικής δυναμικής και της οργανωτικής βάσης".

Αντ. Κοτσακάς: Τα βασικά βήματα της διεύρυνσης

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο Αντώνης Κοτσακάς μίλησε για τα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ: πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο, με το διακηρυκτικό κείμενο που αποφασίστηκε ομόφωνα από την Κ.Ε., προγραμματική αλλά και δομική αντιπολίτευση, γείωση με το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων και ευρύτερα τον ελληνικό λαό. "Μπορεί κάποιοι να φοβούνται (...) αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να προτείνει ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς συντηρητική κατεύθυνση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Να βλέπουμε και γύρω μας το σοσιαλδημοκρατικό εγχείρημα στην Ευρώπη, το οποίο κατέληξε εκεί που κατέληξε - και στη χώρα μας βέβαια" σημείωσε.

Όπως τόνισε, μιλώντας για τη συζήτηση προς και στο συνέδριο, αναφέρθηκε σε νέα, μεγάλα ζητήματα "που δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχουν", π.χ. το θέμα της ρομποτικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης, "που μπήκε ήδη στην παραγωγή και θα δημιουργήσει εκατομμύρια ανέργους". "Ή το μέγιστο θέμα της κλιματικής αλλαγής (...) δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι όπως ήταν αρκετό πριν δέκα χρόνια" είπε χαρακτηριστικά.

"Να δούμε το μοντέλο του κόμματος"

"Πρέπει να ανοίξει επίσης το ζήτημα του μοντέλου του κόμματος" συνέχισε ο ίδιος, καθώς το υφιστάμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά "είναι κατάλοιπο του “κόμματος νέου τύπου” όπως διαμορφώθηκε από τον Λένιν. "Το πυραμιδικό κόμμα έχει πλέον υπερβεί τα όριά του" εκτίμησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. "Ήταν ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες σε περιόδους έντασης εργασίας, αλλά τώρα μπήκαμε σε περίοδο έντασης γνώσης και κεφαλαίου" υπογράμμισε. Μάλιστα, εκτίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προνομιακή θέση, γιατί, όπως είπε, δεν έχει αγκυλωθεί από την αντίληψη του πλάνου της Γ΄ Διεθνούς, αλλά και δεν έχει ενσωματωθεί στη σοσιαλδημοκρατική διαχειριστική αντίληψη. "Άρα, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζήτηση για το νέο μοντέλο κόμματος".

"Αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε σε επίπεδο εποικοδομήματος κορυφής πάμε να το διαμορφώσουμε στη βάση, να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που εξακολουθούν να στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί κατανοούν, που εντάσσονται στην Προοδευτική Συμμαχία, πάμε να τους κάνουμε πομπούς, πολλαπλασιαστές της άποψής μας" πρόσθεσε.

Συντονίζουν το βήμα τους οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τα βήματά τους συντονίζουν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση με θέμα τη "στενή συνεργασία σε προγραμματικό επίπεδο".

Όπως ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή στο ΑΠΕ, "η στενή συνεργασία βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου τόσο για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τον ρόλο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτές, όσο και σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την αναχαίτιση των ασκούμενων συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL