Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στην κοινωνία

Την προηγούμενη Κυριακή από το φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο στους προοδευτικούς, αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. "Σήμερα ξεκινάμε τη μεγάλη δημοκρατική πορεία στον λαό" ήταν το σύνθημα του προέδρου του κόμματος.

Ξεκινά η καμπάνια

Η εβδομάδα που έρχεται ανοίγει την αυλαία της μεγάλης καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών, αλλά και τη συζήτηση στη βάση για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού. Στόχος είναι η διοργάνωση ανοιχτών συνελεύσεων, εκδηλώσεων και παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα, "και στους 54 νομούς", όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Εξάλλου την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τον οδικό χάρτη της καμπάνιας. Στη συζήτηση, που ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες, αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα και ορίστηκε η νέα Γραμματεία Οργανωτικού, που αναλαμβάνει το... τιτάνιο έργο των οργανωτικών ζητημάτων και του συντονισμού της καμπάνιας. Τη Γραμματεία απαρτίζουν οι Έφη Καλαμαρά, Αντώνης Κοτσακάς, Κατερίνα Κνήτου, Κώστας Πουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. Στέργιος Καλπάκης και εκ μέρους της προοδευτικής συμμαχίας οι Νίκος Μπίστης και Χάρης Τσιόκας.

Αχαΐα και Κρήτη οι πρώτοι σταθμοί Τσίπρα

Το βάρος της καμπάνιας θα σηκώσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Πρώτος σταθμός των περιοδειών του προέδρου του κόμματος στο πλαίσιο της καμπάνιας αναμένεται να είναι η Αχαΐα, και συγκεκριμένα η Πάτρα, αλλά και η Κρήτη. Δεν αποκλείεται η ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα να πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παρουσίας του πρώην πρωθυπουργού έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις. Ήδη Ρέθυμνο και Ηράκλειο φιλοξένησαν τις πρώτες εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στόχος η ανάδειξη του πραγματικού σκανδάλου Novartis

Μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία του μετασχηματισμού και της ανασυγκρότησης του κόμματος να είναι σε πρώτο πλάνο, μολαταύτα ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολλαπλασιάζει τις ευθύνες και τις απαιτήσεις. Και στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για μια εβδομάδα σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ. Την Τρίτη έρχεται στη Βουλή η πρόταση για παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται υψηλοί τόνοι ως προς τις κατηγορίες περί "σκευωρίας" καθώς θα κατηγορήσει την κυβέρνηση πως μεθοδεύει την απόκρυψη του πραγματικού σκανδάλου Novartis και ότι επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να κατηγορήσει το Μαξίμου για επιχείρηση τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών. Όπως όλα δείχνουν, πριν από την ψηφοφορία θα υπάρξουν τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών που θα εγκαινιάσουν για τη νέα "πολιτική σεζόν" τη σύγκρουση κορυφής Τσίπρα - Μητσοτάκη.

Διαχειριστική ανικανότητα και σαλβινισμός

Το κορυφαίο ωστόσο ζήτημα των ημερών είναι το προσφυγικό και η στροφή της κυβερνητικής πολιτικής στον σαλβινισμό. Άλλωστε το Μαξίμου απεφάνθη πως δεν υφίσταται "προσφυγικό", αλλά "μεταναστευτικό" και "λαθρομεταναστευτικό" θέμα, όπως επιχαίρουν κορυφαία στελέχη της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ.

Κλειστά κέντρα, φυλακές, απελάσεις ακόμα και σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, κατάργηση χορήγησης ΑΜΚΑ ακόμα και σε παιδιά γεννημένα στην Ελλάδα αποτελούν ένα μόνο δείγμα του ρατσιστικού παροξυσμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στο άσυλο έρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τις επόμενες ημέρες.

Όπως υπογραμμίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση τα έχει κάνει "θάλασσα" στη διαχείριση του προσφυγικού, με τον πληθυσμό στα camps να έχει τριπλασιαστεί, ενώ εκτιμούν ότι δεν υπήρξε ποτέ σοβαρός σχεδιασμός. Εξάλλου η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση βάσισε όλη τη ρητορική της στις ακροδεξιές κορώνες επαναφέροντας συνεχώς το αφήγημα πως "ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους μετανάστες" και χτυπώντας στην πλάτη πολιτευτές και τοπικούς άρχοντες που αντιτάχθηκαν με κάθε τρόπο στη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εθνολαϊκισμό και τον ρατσισμό πάνω στον οποίο ο ίδιος επένδυσε. Η απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, τρεις μήνες αφότου την είχε "παγώσει" για να εξευμενιστούν οι τοπικοί άρχοντες, φαίνεται πως προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

"Το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη Ν.Δ. είναι ένα γενικευμένο μπάχαλο" σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης. Παράλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η συνέχιση της διαχειριστικής ανεπάρκειας της Ν.Δ. θα οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις στους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς.

Με αρνητικό ρεκόρ στις θέσεις εργασίας συνεχίζεται η "κανονικότητα" Μητσοτάκη

Με την κατάθεση του, λεγόμενου, αναπτυξιακού νομοσχεδίου εν όψει, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει θέσεις μάχης. Ιδίως στις ρυθμίσεις που αφορούν την υποβάθμιση των κλαδικών συμβάσεων και την πλήρη αποδυνάμωση των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες η σύγκρουση αναμένεται σκληρή. Κάτι που ήδη φάνηκε με αφορμή τις εργατικές κινητοποιήσεις της Τετάρτης και τη διαβόητη πλέον δημοσίευση του πρωθυπουργού ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία.

Μάλιστα την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι κατεγράφη η χειρότερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα οι νέες θέσεις εργασίας ήταν μειωμένες κατά 60% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.

"Μετά το ρεκόρ απολύσεων του πρώτου μήνα διακυβέρνησης της Ν.Δ. και το ρεκόρ μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης του δεύτερου μήνα, ήρθε άλλη μία αρνητική επίδοση να δείξει τι ακριβώς σημαίνει η υπόσχεσή της για ‘πολλές και καλές δουλειές’" σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διευκόλυνση των απολύσεων και η κατάργηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων παράγουν ήδη αρνητικά αποτελέσματα, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη με την αποδιάρθρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους σε μείωση μισθών και δικαιωμάτων. "Η ‘κανονικότητα’ του κ. Μητσοτάκη σε πλήρη εξέλιξη" υπογράμμισε η τέως υπουργός Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL