Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Πλήρης στήριξη του πρ. υπουργού από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Με 224 ψήφους ήρθη η ασυλία του Α. Λοβέρδου για τη Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήρης στήριξη του πρ. υπουργού από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Με 224 ψήφους ήρθη η ασυλία του Α. Λοβέρδου για τη Novartis

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο το οποίο θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου για εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis. Η Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από αίτημα και του ίδιου του βουλευτή, αποφάσισε την άρση της ασυλίας του ώστε να δικαστεί για παθητική δωροδοκία.

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, και επί συνόλου 225 βουλευτών, υπέρ της άρσης της ασυλίας του Α. Λοβέρδου τάχθηκαν 224 βουλευτές και κατά 1 (η Σοφία Βούλτυεψη, η οποία μετά δήλωσε ότι έγινε λάθος).

Φ. Γεννηματά: “Πολιτική σκευωρία”

Στο πλευρό του Α. Λοβέρδου στάθηκε και η Ν.Δ. και φυσικά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η Φώφη Γεννηματά πήρε δύο φορές τον λόγο, δηλώνοντας ότι «υπερψηφίζουμε την άρση ασυλίας του μόνο και μόνο επειδή ο ίδιος το ζήτησε από αξιοπρέπεια λόγω ευθιξίας. Τον τιμά η στάση του, σε αντίθεση με άλλους που δεν έπραξαν το ίδιο». Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τάχθηκε υπέρ της εξέτασης της υπόθεσης της Novartis από την Προκαταρκτική Επιτροπή (η οποία θα συσταθεί την επόμενη εβδομάδα), λέγοντας ότι «θα συμβάλουμε ενεργά στο έργο της, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι». «Η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί μόνο ένα σοβαρό μέρος του σκανδάλου στον νευραλγικό χώρο του φαρμάκου, αλλά και μια πολιτική σκευωρία» υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «ύπαρξη και λειτουργία ενός σκοτεινού παραδικαστικού συστήματος, το οποίο γεννήθηκε από τα σπλάχνα μέρους της Δεξιάς, αλλά το υιοθέτησε, το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ευ. Βενιζέλος: “Να μην αρθεί η ασυλία”

Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο που ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει ότι κακώς αίρεται η ασυλία του πρ. υπουργού και ότι πρόκειται για «μη νόμιμο αίτημα». «Η επιστημονική μου γνώμη είναι ότι το μη νόμιμο αίτημα πρέπει να επαναδιαβιβαστεί από τη Βουλή στον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις δικές του ενέργειες» αναφέρει. Ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το αίτημα δεν είναι νόμιμο επειδή συγκροτείται Προκαταρκτική Επιτροπή κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία η Βουλή «θα διερευνήσει και τους φυσικούς αυτουργούς -εισαγγελικούς λειτουργούς- που ως συμμέτοχοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο». Επίσης, σημειώνει ότι «διενεργούνται συναφείς ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που σημαίνει ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι εμπλεκόμενοι δικαστικοί λειτουργοί. Επικαλείται ακόμη και το άρθρο 86 του συντάγματος που ορίζει ότι είναι δικαιοδοσία της Βουλής και όχι της Δικαιοσύνης οι ποινικές ευθύνες υπουργών.

Α. Λοβέρδος: “Απέκρυψαν έγγραφα”

Από την πλευρά του, ο Α. Λοβέρδος επισήμανε ότι αρχειοθετήθηκε «το προσβλητικό για έναν έντιμο άνθρωπο ‘ξέπλυμα’», αλλά «με τρομερή καθυστέρηση, ώστε να επιτρέπεται εν τω μεταξύ η διασπορά ψιθύρων». Επίσης, υποστήριξε ότι «απεκρύβησαν έγγραφα» από τη δικογραφία, τα οποία έφτασαν στα χέρια του το τελευταίο δεκαήμερο. Πρόκειται για πέντε έγγραφα που τα κατέθεσε στη Βουλή και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν

- Κατάθεση του συμβούλου του υπουργείου Υγείας Νίκου Μανία ότι δεν γνώριζε τον υπουργό. «Ούτε που με είχε δει ούτε που με είχε ακούσει» είπε χαρακτηριστικά.

- Κατάθεση του διαφημιστή Μανώλη Βουλκίδη, ο οποίος φέρεται να "ξέπλενε" μαύρο χρήμα της Novartis, σύμφωνα με την οποία έδινε μίζες «στον δεύτερο κουκουλοφόρο ψευδομάρτυρα για να του δίνει διαφημιστική δουλειά της Novartis». Ο Α. Λοβέρδος ισχυρίσθηκε ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας έπρεπε να αποκαλυφθεί και πως το ότι δεν αποκαλύφθηκε αποτελεί παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας των εισαγγελέων. Σημειώνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη κατάθεση Βουλκίδη έχει ενταχθεί στη δικογραφία.

- Δήλωση του καθηγητή Οικονομικών και πρώην μέλους της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνου Ράνου πως δεν αναφερόταν στη Novartis όταν μιλούσε για τον Α. Λοβέρδο.

- Δύο καταθέσεις του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη ότι επί υπουργίας Ξενογιαννακοπούλου, Λοβέρδου και Κίττα δεν είχε σχέση με τους υπουργούς και τα φάρμακα. Οι καταθέσεις δόθηκαν στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ όταν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας.

Την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας και την εναντίωσή μας στην ιδέα της βουλευτικής ασυλίας. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση και παραμένει θέση μας ότι κανένας από εμάς δεν δικαιούται να έχει ασυλία, είτε είμαστε βουλευτές είτε υπουργοί είτε τέως υπουργοί» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Άρση ασυλίας Κ. Κυρανάκη - Δ. Χατζηδάκη

*Η Βουλή ήρε και τις ασυλίες των βουλευτών της Ν.Δ. Κώστα Κυρανάκη (219 υπέρ, 14 κατά) και Διονύση Χατζηδάκη (194 υπέρ, 18 κατά). Ο πρώτος είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα επιδόματα πρέπει να δίνονται μόνο στα ελληνόπουλα» και ο δεύτερος κατηγορείται για υπόθεση που αφορά τη θητεία του ως δημάρχου Παλαιού Φαλήρου. Αμφότεροι ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL