Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο τον Κυριάκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο τον Κυριάκο

Τα «ποτέ δεν είπε» ο Μητσοτάκης δεν έχουν τέλος, καθώς η Ν.Δ. παλινωδεί από τη μια κωλοτούμπα στην άλλη, μέσα στην ασφάλεια της περιόδου χάριτος που οικονομικά διασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σύντομα όμως, ο δαφνοστεφανωμένος βασιλιάς των καναλιών θα κατέβει από το συννεφάκι της εκλογικής του νίκης να έρθει αντιμέτωπος με την «ουσία» των μέτρων της πολιτικής του.

Εκεί τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ονειρικά όσο τα ταξιδάκια και οι φωτογραφίες ηγετών και Μαρέβας. Τότε είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ευρύτερη στήριξη στα τόσο επώδυνα για την κοινωνία σχέδια του και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι δίπλα του, έτοιμο για να την προσφέρει.

Οι «ίσες αποστάσεις» που προσπάθησε να κρατήσει μετατρέπονται σταδιακά σε μια άκομψα άνιση απόσταση -όσο πιο μακριά γίνεται- από τον κοινό εχθρό ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναλαμβάνει χαρούμενο το ρόλο «δεκανικιού» της Ν.Δ. που, κατά δηλώσεις πολλών στελεχών του, ήθελε να αποφύγει. Τρέχει στην αγκαλιά της συγκεκριμένης Ν.Δ., με τις ακροδεξιές αποκλίσεις, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που οι αποστάσεις να είναι δυσδιάκριτες.

Πρέσπες, Μάτι, Novartis, συνταγματική αναθεώρηση, ψήφος αποδήμων, ο ανένδοτος στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από τότε που ήταν ακόμα στην κυβέρνηση. Εκπλήξεις δεν αναμένονται αλλά το ερώτημα παραμένει: ώς πότε θα συνεχίζεται αυτή η ακροδεξιά κατρακύλα του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου κόμματος της Κεντροαριστεράς;

Ειδικότερα στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πραγματοποίησε για χάρη της Ν.Δ. την δική του εντυπωσιακή κυβίστηση ανατρέποντας την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, για να δηλώσει ότι συντάσσεται με την πρόταση της Ν.Δ. συμβάλλοντας έτσι σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά ρουσφέτια της νεοελληνικής περιόδου. Αποτέλεσμα, η πλήρης αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, εσαεί. Με τι αντάλλαγμα άραγε;

Οι Έλληνες της διασποράς θα ψηφίζουν ισότιμα και θα καθορίζουν τις τύχες των Ελλήνων της χώρας, χωρίς ωστόσο να υφίστανται την παραμικρή συνέπεια της πολιτικής που θα επιλέγουν. Μέτρο παράλογο, ωστόσο παρουσιάζεται ως ορθό από Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενδεδυμένο τον μανδύα της ισοτιμίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ντύνει» με εύηχες λέξεις όσα αντισυνταγματικά και αντικοινωνικά μέτρα επιχειρεί να περάσει. Έτσι, η «ισοτιμία» παρουσιάζεται ως επιχείρημα για την ψήφο των αποδήμων, η «ελεύθερη επιλογή» για την εισβολή των ιδιωτικών εταιρειών στο ασφαλιστικό, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ανάπτυξη στο «ξεπούλημα» των δημόσιων πόρων: ΔΕΗ και νερό.

Ωστόσο, αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το σκληρό τίμημα των μέτρων δεν ξεγελιούνται. Το ερώτημα είναι: το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που επιμένει να λέγεται ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει να κρατά συντροφικά το χέρι της Ν.Δ. μπροστά στην επίθεση που θα δεχθούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα από τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της; Ήταν συνοδοιπόροι και συνένοχοι για πολλά χρόνια και το ερώτημα επανέρχεται. Και η απάντησή του θα λύσει τα αδιέξοδα μερικών, στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL