Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Αλ. Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, για όλες και όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, για όλες και όλους

Επικρίνοντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι το σχέδιό της, όπως παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ από τον κ. Μητσοτάκη, συνοψίζεται στο “ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους φίλους της κυβέρνησης”, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα είναι “απέναντι σε κάθε προσπάθεια καταπίεσης των ασθενέστερων στρωμάτων, όπως συμβαίνει με την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος ή με τις αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση, και σε κάθε προσπάθεια θεσμικής εκτροπής όπως συνέβη με την ΕΥΠ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “η Ν.Δ. μέσα σε δύο μήνες έχει “ξεχάσει” τις κύριες υποσχέσεις της”, με αφορμή την “εξαΰλωση της συζήτησης για το πλεόνασμα”, όπως ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι “η μείωση των πλεονασμάτων δεν είναι μια αόριστη υπόθεση που αφορά μόνο τους οικονομολόγους και τα στατιστικά, αλλά τη δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να λάβει μέτρα ελάφρυνσης”. “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεμπολεί αυτή ακριβώς τη δυνατότητα γιατί στο επίκεντρο της πολιτικής της είναι η λιτότητα και η στήριξη των λίγων και οικονομικά ισχυρών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ειδικότερα για το θέμα του καταπιστευτικού λογαριασμού, του μηχανισμού που θα λειτουργούσε ως “μαξιλάρι” για τη μείωση των πλεονασμάτων, ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “είχε εξασφαλίσει τη μη παραβίαση της συμφωνίας με τους δανειστές, και ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος του 1% που θα προέκυπτε από τη μείωση των πλεονασμάτων, θα αξιοποιούνταν με θετικά μέτρα για την κοινωνική πλειοψηφία”.

“Δεδομένου ότι δεν παραβιάζαμε τη συμφωνία με τους δανειστές αφενός, και αφετέρου είχαμε βγει από τα μνημόνια, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις”, ξεκαθάρισε.

 “Εμείς ποτέ δεν θα μειώναμε τον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, όπως κάνει η Ν.Δ.”

 Ερωτηθείς για το θέμα των φοροελαφρύνσεων, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι “η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν προγραμματισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ, όμως, δεν θα μείωνε τον ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω των 500 χιλιάδων ευρώ”. “Αυτή η μείωση στην οποία προχώρησε η ΝΔ ικανοποιεί το 3% των φορολογουμένων και επιβαρύνει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το υπόλοιπο 97%”, συμπλήρωσε.

 “Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει την αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis”

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για “ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης”, καλώντας “να έρθουν όλα στο φως”. “Η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, που στοίχισε στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ακόμη και όταν ξεκίνησε η έρευνα, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της Ν.Δ. καταφερόταν συστηματικά εναντίον του καθεστώτος των «προστατευόμενων μαρτύρων», η συμβολή των οποίων σε ΗΠΑ και Ελλάδα βοήθησε σημαντικά στην εκκίνηση και την πορεία της έρευνας για τη Novartis”. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι “οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. υπερψήφισαν τροπολογίες στις Βρυξέλλες που δυσχέραιναν το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, όπως έπραξαν και οι φίλοι τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”. “Όσες κινήσεις αντιπερισπασμού και αν κάνει η κυβέρνηση, όσες σκευωρίες κι αν προσπαθήσει να στήσει, ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει την αλήθεια”, τόνισε.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα ζωντανό κόμμα. Στις 7 Ιουλίου επισφράγισε ότι συνιστά τον αριστερό και προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος. Τώρα θέλουμε να είναι ο ανάλογος πόλος σε κοινωνικό επίπεδο”, ώστε “να εγγυηθεί πολιτικές και κοινωνικές μεταβολές προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας”, είπε ο Αλ. Χαρίτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL