Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Αντιπολίτευση και μετασχηματισμός / Αντιπολίτευση και μετασχηματισμός: Τα δύο μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπολίτευση και μετασχηματισμός / Αντιπολίτευση και μετασχηματισμός: Τα δύο μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ

 Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται μπροστά σε δυο μεγάλες προκλήσεις: από τη μια να κάνει πράξη την τεκμηριωμένη και δυναμική αντιπολίτευση και από την άλλη να προχωρήσει αποφασιστικά στη διαδικασία μετασχηματισμού και διεύρυνσης με ορίζοντα το συνέδριο στις αρχές του 2020.

Σηκώνει το γάντι για τη Novartis

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη κεντρικό θέμα στην ατζέντα δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Novartis, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι η κυβέρνηση προχωρά σε έναν καταφανή αντιπερισπασμό και προσπάθεια τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών.

Εξάλλου, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, ο τρόπος που χειρίζεται την υπόθεση ο Κ. Μητσοτάκης φανερώνει αφενός αμηχανία και έλλειψη στοιχείων, αφού δεν ρισκάρει να παραπέμψει και τον Αλ. Τσίπρα σε Προανακριτική Επιτροπή, και αφετέρου είναι μια άσκηση εσωκομματικής ισορροπίας. Κάτι που γνωρίζουν καλά στη Ν.Δ., με τον Ά. Σαμαρά να είναι στα "κάγκελα" και μέρος του φιλοκυβερνητικού Τύπου να στέλνει καθημερινά μηνύματα προς τον Κ. Μητσοτάκη.

Όπως προανήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. για Προανακριτική μόνο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Για την Κουμουνδούρου είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis όπως αυτό επιβεβαιώνεται στη δικογραφία που αφορά τον Α. Λοβέρδο, κομμάτια της οποίας έφερε στο φως η "Α", που σήμερα αποκαλύπτει τα όσα καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει το γάντι καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να παραπέμψει σε Προανακριτική και τον Αλ. Τσίπρα για να έρθουν όλα στο φως, όπως τονίζουν κομματικά στελέχη.

Μέτωπο για τη ΔΕΗ και τις συλλογικές συμβάσεις

Εκτός από την υπόθεση Novartis, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν σε θέσεις μάχης με αφορμή την κυβερνητική μεθόδευση για απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη προϊδεάσει με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, την προαναγγελία ξεπουλήματος των "φιλέτων" της επιχείρησης και το σχέδιο για εθελούσιες εξόδους.

Σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναδειχθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με αιχμή τις διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά, την αποδυνάμωση της ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και το ασφαλιστικό.

Εξάλλου για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων υπήρξε αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής του πολιτικής με την Κουμουνδούρου να υπογραμμίζει πως θα αντιταχθεί στο ξήλωμα των κατακτήσεων και των κεκτημένων της προηγούμενης περιόδου. Οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις τις ερχόμενες ημέρες θα αποτελέσουν και ένα πρώτο κρας τεστ, αφού οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν στον δρόμο ως αντιπολίτευση μετά από τεσσεράισι χρόνια.

Πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων

Την ίδια ώρα μεγάλο βάρος θα πέσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στη συνταγματική αναθεώρηση καθώς την Παρασκευή συστάθηκε η αρμόδια επιτροπή. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης, πέρα από την υποστήριξη των προτάσεων που κατατέθηκαν στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να κατατεθεί πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση της ψήφου των απόδημων Ελλήνων. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί με γνώμονα τον λαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία στο όνομα του μικροπολιτικού κέρδους.

Τελευταίες πινελιές στην πολιτική διακήρυξη

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι το σαββατοκύριακο που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Π.Γ., αναμένεται η αρμόδια επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή της πολιτικής διακήρυξης, που θα σηματοδοτεί το επίσημο ξεκίνημα της διαδικασίας του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης.

Επίσης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πρόκειται να παρουσιαστεί και το σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ θα αποφασιστούν το μεταβατικό σχήμα και ο τρόπος συγκρότησης της κοινής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου με την συμμετοχή των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Από το φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει η καμπάνια

Από το Φεστιβάλ Σπούτνικ που διοργανώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στις 27-28-29 Σεπτεμβρίου στο Άλσος Στρατού στο Γουδή ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών και παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα και στο Διαδίκτυο.

Όπως μεταφέρει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελεί πρώτα και κύρια το κόμμα που θα εμπνεύσει, θα στηρίξει και θα εντάξει τη νέα γενιά. Παράλληλα αναμένεται στην ομιλία του να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα περιβαλλοντικά ζητήματα, αφού κεντρικό θέμα του φεστιβάλ είναι η κλιματική κρίση.

Το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Μέτωπο και η συνάντηση με τον Πάπα

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες στην Ιταλία. Εκτός από τη σημαντική συνάντηση που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος μιλάει με τα θερμότερα λόγια για τον τέως πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας ήταν κεντρικός ομιλητής στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

Μίλησε για το "Νέο Προοδευτικό Μέτωπο στην Ευρώπη" υπογραμμίζοντας πως μόνο μέσα από τη συμμαχία της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και άλλων προοδευτικών δυνάμεων μπορούν να προωθηθούν λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., όπως το βάθεμα των κοινωνικών ανισοτήτων, η προσφυγική και η κλιματική κρίση, αλλά και το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της.

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ιταλία εντάσσεται στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει "γέφυρα" ανάμεσα στις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες επισκέψεις του τέως πρωθυπουργού και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL