Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις της Αμμοχώστου ο Ν. Αναστασιάδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντυπώσεις - Χαραυγή

του Νεόφυτου Νεοφύτου

Επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα του Κυπριακού και αποτελούσε προτεραιότητα. Το τρίπτυχο των προτάσεων του Δ. Χριστόφια αφορούσε και την Αμμόχωστο. Με την πρότασή του ο Δ. Χριστόφιας ζητούσε εφαρμογή από την Τουρκία του Ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη. Ζητούσε επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Η πρόταση Χριστόφια προέβλεπε, εκτός από την επιστροφή των Αμμοχωστιανών στα σπίτια και στις περιουσίες τους, και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία, σύμφωνα με την πρόταση, θα επωφελείτο της προώθησης της ενταξιακής της πορείας, αφού θα άνοιγαν κεφάλαια τα οποία ήταν «παγωμένα». Συζητούσαμε για την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της πριν ακόμη τη συνολική λύση του Κυπριακού. Σήμερα, μετά από εννέα χρόνια, από το 2010 που υποβλήθηκε η πρόταση Χριστόφια, και μετά από σχεδόν επτά χρόνια στην προεδρία υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, όχι μόνο δεν τέθηκε επιτακτικά το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, αλλά φθάσαμε στο σημείο να τρέχουμε πυροσβεστικά για να αποτραπεί ο εποικισμός της πόλης. Σε αυτή τη δυσάρεστη θέση μάς έχουν οδηγήσει η αδράνεια και οι ολέθριοι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι παλινδρομήσεις Αναστασιάδη στο Κυπριακό και το παρατεταμένο αδιέξοδο έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να προκαλέσει νέα τετελεσμένα. Είναι ορατός ο κίνδυνος εποικισμού της πόλης και δεν πρόκειται ούτε για «πυροτέχνημα» ούτε για επικοινωνιακό σόου της τουρκικής πλευράς. Προχωρούν, και δυστυχώς ανενόχλητα από τη διεθνή κοινότητα, σε βήματα που οδηγούν στο άνοιγμα της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο, σύμφωνα και με τις ψεσινές τοποθετήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, που ενθαρρύνει τις δύο πλευρές, σε περίπου δύο εβδομάδες να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Διαφορετικά, εάν ναυαγήσει η υπό εξέλιξη διαδικασία στο Κυπριακό, η Αμμόχωστος θα εποικιστεί και θα μιλάμε για την ταφόπλακα του Κυπριακού.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο